Asigurari

1 milion de lei - despagubire record platita victimei unui accident rutier de catre Fondul de Protectie a Victimelor Strazii


Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) din Moldova a platit o despagubire de asigurare de circa 1 milion de lei victimei unui accident rutier, soferul vinovat neavand o asigurare obligatorie auto RCA. Valoarea platita de FPVS este una record pentru piata de profil din Moldova, fiind astfel solutionata cererea de despagubire a persoanei prejudiciate ca urmare a unui accident rutier. La randul sau, soferul care a cauzat accidentul si nu avea o polita RCA valabila va trebui sa plateasca despagubirea achitata de catre FPVS, pentru ca, potrivit legii, FPVS prin actiune in regres recupereaza de la soferul vinovat despagubirea achitata pentru victima.

Potrivit informatiilor oferite de catre BNAA (cel care administreaza FPVS) pentru portalul specializat www.xprimm.md, un sofer nu a acordat prioritate la trecerea de pietoni si in urma accidentului a provocat unui minor politraumatisme grave, care au necesitat tratament indelungat, inclusiv in afara tarii. Avand in vedere ca soferul care a provocat accidentul nu avea o asigurare obligatorie RCA, cazul a trecut in competenta FPVS, conform prevederilor legale. In baza documentelor justificative depuse de parintii minorului, care dovedesc cheltuielile efectuate pentru tratamentul acestuia, FPVS a achitat valoarea despagubirii, care s-a ridicat la aproximativ 1 milion de lei.

In anul 2015, FVPS a solutionat 110 dosare primite de la victimele accidentelor rutiere, fiind achitate in total despagubiri in valoare de peste 3,2 milioane lei.

In ce conditii se pot adresa victimile unui accident rutier la Fondul de Protectie si ce despagubiri pot incasa?

Potrivit legii, FPVS este administrat de catre Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA). Acesta are ca scop despagubirea victimelor accidentelor rutiere pentru vatamare corporala sau deces, sau despagubiri pentru avarierea sau distrugerea bunurilor, in urmatoarele conditii:
  • daca accidentul rutier are un autor necunoscut (cel care a provocat accidentul ramane neindentificat);
  • cel care a provocat accidentul rutier nu are o asigurare valabila obligatorie de raspundere civila RCA;
  • autovehiculul celui care a provocat accidentul rutier a fost obtinut pe cale ilicita.
Despagubirile acordate de catre FPVS in cazurile metionate mai sus sunt de maxim 1 milion de lei pentru pagube materiale, pana la 5 milioane de lei pentru vatamari corporale si deces sau pana la 1 milion de lei pentru o singura victima.

Potrivit legii, dupa ce FPVS achita despagubirea pentru victime, care se incadreaza in conditiile enumerate mai sus, acesta intenteaza o actiune in regres fata de soferul care a cauzat accidentul pentru a recupera despagubirea achitata de catre fond pentru victima. Astfel, este important sa aveti o polita obligatorie de raspundere civila RCA, in caz contrar exista riscul ca in cazul producerii unui accident rutier sa platiti din buzunarul propriu toate cheltuielile pentru spitalizarea persoanei pagubite sau alte pagube pentru deces/ avariarea sau distrugerea bunurilor.

Fondul FPVS se constituie prin contributia tuturor asiguratorilor licentiati sa vanda polite RCA, aceasta fiind calculata proportional volumului primelor de asigurare incasate de asigurator pentru asigurare RCA.

In cazul unui deficit financiar al Fondului de protectie, autoritatea de supraveghere (CNPF) poate revizui marimea lunara a contributiilor asiguratorilor, pentru acoperirea obligatiilor Fondului.


Share |


Editor: Ana PREDA | Publicat pe 29.01.2016Create AccountLog In Your Account