Romania

3 din 4 barbati solicita consiliere financiara profesionala, in vreme ce doar 1 din 4 femei este preocupata de viitorul financiar


Preocuparea cu privire la viitorul financiar scoate la iveala o diferenta ingrijoratoare intre barbati si femei, conform unui studiu recent realizat de Selectapension. Potrivit sursei citate, nevoia de planificare financiara a viitorului creste de la an, la an, dar femeile solicita consiliere financiara din partea profesionistilor de trei ori mai putin decat barbatii. Astfel, potrivit datelor Selectapension, 76% dintre rapoartele de consiliere financiara sunt adresate barbatilor, comparativ cu cele 24% adresate femeilor.

Datele sunt valabile pentru categoria de varsta 40-79 de ani si evidentiaza o diferenta uriasa intre barbati si femei. Iar asta, nu doar la nivelul celor care solicita consiliere financiara profesionala pentru viitorul lor, ci si atunci cand vine vorba de sumele economisite, in aceeasi perioada, de reprezentantii ambelor sexe. Astfel, Selectapension arata ca barbatii au economisit suma de 254.900 de lire sterline. Prin comparatie, femeile au economisit doar 175.745 de lire sterline.

Aceste diferente subliniaza ca, pe masura ce se apropie de varsta pensionarii, femeile trebuie incurajate sa isi revizuiasca optiunile, sa solicite consiliere financiara profesionala si, astfel, sa ia decizii informate cu privire la propriul viitor financiar. "Viata financiara a unei femei urmeaza un tipar si un ritm diferit de cea a unui barbat. E nevoie de mult mai multe pentru a incuraja femeile sa ceara consiliere financiara, pentru a include factori precum concediul de maternitate, munca part-time si toate bunurile si investitiile pe care le-au realizat de-a lungul timpului", a explicat Peter BRADSHAW - Director, Selectapension.

Romania: Barbatii, mai preocupati de planificarea viitorului financiar

Lucrurile stau la fel si in Romania, potrivit unui studiu realizat anul acesta de catre OTP Bank Romania si FinZoom.ro. Astfel, desi femeile sunt preocupate de economisire mai mult decat barbatii, cei din urma reusesc sa economiseasca sistematic mai des decat femeile (66% vs. 54%). Acelasi studiu mai arata ca barbatii sunt preocupati in egala masura in ce sa investeasca pe termen lung si cum sa economiseasca (16%, in ambele cazuri). De asemenea, barbatii sunt cei care, in ultimele 6 luni, au economisit mai mult decat femeile (74% vs. 56%).

Cu toate ca femeile sunt mai preocupate decat barbatii cu privire la cum sa se descurce din salariu (15% vs. 11%), barbatii - mai stresati cu privire la partea financiara (65% vs. 56%) -, s-ar descurca mai bine din economii decat femeile, daca ar ramane fara un loc de munca sau fara principala sursa de venit. 25% dintre barbati ar avea bani pentru 9 luni, iar 23% - pentru 3-5 luni, in vreme ce femeilor le-ar ajunge banii pentru mai putin de o luna (39%) sau cel mult 1-2 luni (29%).

Desi barbatii sunt mai preocupati de nivelul de trai la pensie (19% vs. 17%), femeile sunt mai linistite in aceasta privinta (70% vs. 54%). In ultimii 2 ani, 45% dintre barbati, comparativ cu 33% dintre femei, au fost preocupati de doua sau mai multe ori de planificarea anilor de pensie. Nu in ultimul rand, intrebati la ce varsta ar putea iesi la pensie, astfel incat sa pastreze 65% din venitul actual, peste 57% dintre femeile intervievate au declarat ca nu s-au gandit la acest aspect, comparativ cu doar 38% dintre barbati.

"Traieste viitorul!" - campanie de educatie financiara dedicata viitorului financiar al romanilor

Pentru a creste gradul de informare al romanilor privind instrumentele de economisire si protectie pe care acestia le au la dispozitie pentru a-si pastra acelasi standard de viata la pensie, precum si in cazul producerii unor situatii neprevazute - accident sau imbolnavire, APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, cu sustinerea METROPOLITAN Life, desfasoara, pana la finalul acestui an, campania de educatie financiara "Traieste Viitorul!".

Demersul include o componenta de promovare in mediul online, prin doua video-uri si prin lansarea platformei www.traiesteviitorul.ro. Cele doua spoturi video (disponibile aici) promovate in cadrul campaniei au la baza ideea unor experimente menite sa duca la constientizarea unor nevoi care poate astazi nu par prioritare, dar care pot influenta radical viitorul fiecaruia. Vestea buna din mesajele campaniei este ca exista solutii pentru a imbunatati viitorul. Chiar incepand de azi!

Constientizarea duce, firesc, la nevoia de informare si aici intervine rolul portalului www.traiesteviitorul.ro. Acesta ofera informatii clare, structurate simplu, privind principalele aspecte pe care trebuie sa le cunoasca fiecare despre utilitatea asigurarilor de viata, precum si despre sistemul pensiilor private.

Campania "Traieste Viitorul" a fost initiata in luna mai a acestui an si are la baza un studiu realizat de KPMG la solicitarea APPA, care ilustreaza nevoia de crestere a nivelului de educatie financiara in Romania.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 06.12.2018

Cele mai recente stiri:
» FIAR 2019 reuneste profesionistii in asigurari la Sinaia, intre 19 si 22 mai
» Conferinta European Consumer Protection: Principalele declaratii!
» CertAsig a raportat o crestere cu 5% a primelor in primul trimestru. Schimbare de strategie pentru companie din a doua jumatate a anului
» Leonardo BADEA, ASF: Asiguratorii si brokerii trebuie sa ofere consultanta la un nivel foarte detaliat
» VIDEO: Emilian ONESCIUC: Noile prevederi IDD se suprapun perfect cu vanzarea consultativa de asigurari
» Insurance Europe avertizeaza: Criteriile pentru acordarea Ecolabel in cazul produselor financiare pot deveni mult prea specifice
» Participantii conferintelor din cadrul FIAR 2019 vor primi credite de formare profesionala
» Incidentele auto asigurate de ASIROM pot fi notificate online
» UNIQA in Romania: Profit si afaceri in crestere, in primul trimestru din 2019
» Sute de case inundate si zeci de persoane evacuate din cauza vremii nefavorabile


Create AccountLog In Your Account