Stiri externe

9 din 10 incidente cyber sunt provocate de greseli umane. "Psihologia Erorii Umane" ar putea ajuta companiile sa previna bresele de securitate


Tot mai multe organizatii din intreaga lume sunt ingrijorate de erorile umane care stau la baza expunerii accidentale a datelor critice ale unei companii. Astfel, un studiu realizat de catre Jeff HANCOCK - Prof., Stanford University -, si Tessian arata ca 9 din 10 (88%) brese de securitate sunt provocate de greselile angajatilor. Studiul "Psihologia Erorii Umane" ("Psychology of Human Error") mai evidentiaza si faptul ca, daca organizatiile ii judeca sever, angajatii nu sunt dispusi sa isi recunoasca greselile.

Intelegerea psihologiei care sta in spatele erorilor umane ajuta organizatiile sa afle cum sa previna erorile inainte ca acestea sa se transforme in brese de securitate. Studiul "Psychology of Human Error" noteaza, printre altele, ca aproximativ 50% dintre angajati au declarat ca sunt "foarte siguri" sau "destul de siguri" ca au comis o eroare la locul de munca, greseala in urma careia compania la care sunt angajati ar fi putut sa se confrunte cu probleme de securitate.

Angajati tineri vs. angajati in varsta

De asemenea, acelasi studiu a mai dezvaluit ca angajatii mai tineri sunt de 5 ori mai predispusi sa admita o eventuala greseala. Astfel, 50% dintre angajatii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani au recunoscut ca au comis anumite greseli, comparativ cu numai 10% dintre angajatii cu varsta de cel putin 51 de ani.

"Pentru generatiile mai in varsta, prezentarea de sine (n.r. modul in care oamenii se prezinta, astfel incat sa controleze sau sa schiteze modul in care sunt perceputi de ceilalti) si respectul la locul de munca sunt foarte importante. Acestia ar putea fi mai reticenti in a recunoaste ca au comis o greseala, pentru ca nu vor sa fie priviti altfel. Prin urmare, companiile trebuie sa incurajeze raportarea greselilor", subliniaza Jeff HANCOCK.

Angajatii tineri, mai expusi la phishing

Acelasi studiu a mai evidentiat si faptul ca 1 din 4 angajati (25%) a recunoscut ca, atunci cand se afla in timpul programului, a dat click pe un e-mail care continea o amenintare de tip phishing. Potrivit studiului, probabilitatea de a fi victima a unui atac de tip phishing este de doua ori mai mare in randul barbatilor - 34% dintre barbati au recunoscut ca au deschis un link atasat unui e-mail de tip phishing, comparativ cu 17% dintre femei.

Surprinzator, subliniaza sursa citata, angajatii mai in varsta sunt mai putin vulnerabili la amenintarile de tip phishing. Astfel, doar 8% dintre angajatii cu varsta de cel putin 51 de ani au declarat ca au deschis un link ce continea o amenintare tip phishing, comparativ cu 32% dintre angajatii cu varste cuprinse intre 31 si 40 de ani.

"Generatia in varsta are, in multe privinte, instrumentele si mentalitatile necesare pentru a detecta aceste atacuri tip phishing. Ei au mai multa experienta de viata si tind sa aiba retele solide si apropiate, ceea ce inseamna ca se pricep sa detecteze cand ceva nu "pare" in regula. Dar, daca aveti mai putina experienta cu astfel de atacuri, acestea vor fi mai greu de observat", mai spune Prof. Jeff HANCOCK.

"Angajatii dvs. se concentreaza pe munca pentru care au fost angajati. Atunci cand se confrunta cu liste de sarcini, distrageri ale atentiei si presiuni pentru a accelera anumite lucruri, sarcinile cognitive devin coplesitoare si, astfel, pot aparea greseli", concluzioneaza raportul.

Studiul "Psychology of Human Error" este disponibil AICI.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 15.09.2020

Cele mai recente stiri:
» KPMG: COVID-19 declanseaza investitii imense in tehnologie
» Munich Re si CoreLogic, parteneriat pentru modelarea riscului climatic
» COVID-19 a schimbat, la nivel global, perceptiile cu privire la asigurarile de viata si de sanatate
» Polonia: PZU a lansat o asigurare de raspundere civila pentru biciclisti si utilizatori de scutere
» Piata de asigurari din Georgia - live pe YouTube XPRIMM TV, miercuri, 30 septembrie
» Polonia: PZU Auto Ochrony Prawna, un nou serviciu pentru flote auto si clientii de leasing
» Raport Willis Re: Criza COVID-19 alimenteaza pierderile cibernetice
» Macedonia de Nord, S1 2020: Asigurarile property au crescut cu 20,5%
» Ungaria: MNB le solicita asiguratorilor revizuirea tarifelor RCA
» Croatia: Primele brute subscrise in piata de asigurari ar putea scadea, pana la finele anului, cu 4,4% y-o-y


Create AccountLog In Your Account