Romania

A fost deschisa procedura de faliment in cazul CertAsig


Tribunalul Bucuresti a admis, luni - 29 iunie a.c., cererea de faliment in cazul companiei CertAsig - Societate de Asigurare si Reasigurare, ca urmare a deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de retragere a autorizatiei de functionare a acesteia.

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.) a decis, in sedinta din data de 19 februarie 2020, retragerea autorizatiei de functionare a societatii CertAsig - Societate de Asigurare si Reasigurare S.A., ca urmare a faptului ca societatea nu si-a restabilit in termenul prevazut de lege nivelul fondurilor proprii eligibile care acopera cerinta de capital minim (MCR).

Cererea de intrare in faliment a fost inregistrata inca din 27 martie 2020, insa, din cauza situatiei create de pandemia COVID-19, abia acum a fost admisa de Tribunalul Bucuresti.

Cristian DAIANU, Directorul General al CertAsig, a explicat, pentru 1asig.ro, ca in toata aceasta perioada compania nu a putut subscrie polite sau sa plateasca daune, insa a instrumendat dosarele de daune. De asemenea, au fost trimise notificari catre toti clientii si societatea a indeplinit toate cerintele impuse de legislatie intr-o astfel de situatie.

Dosarele de daune urmeaza a fi predate catre Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA).

FGA poate prelua cererile de plata din partea potentialilor creditori de asigurare ai CertAsig, dar ele vor fi instrumentate doar dupa decizia definitiva de faliment a instantei si dupa preluarea tuturor evidentelor de la societate.

Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

In decizia Tribunalului, de luni, se precizeaza: "Admite cererile formulate de Autoritatea de Supraveghere Financiara si debitorul Certasig - Societate de Asigurare si Reasigurare SA. Califica cererile de deschidere a procedurii de insolventa formulate de catre creditori drept declaratii de creanta. In temeiul art. 250 alin. 3 si art. 71 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, dispune intrarea in faliment a debitorului. In temeiul 145 alin. 2 si 255 din Legea nr. 85/2014 ridica administratorilor societatii debitoare dreptul de a reprezenta societatea, de a administra bunurile si de a dispune de ele si dispune dizolvarea societatii debitoare."

Tribunalul Bucuresti a fizat urmatoarele termene limita: a) termenul limita de depunere, de catre creditori, a opozitiilor la sentinta de deschidere a procedurii - 10 zile de la notificare, precum si termenul de solutionare a opozitiilor, care nu va depasi 10 zile de la data expirarii termenului de depunere a acestora; b) termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului 14.08.2020; c) termenul de verificare a creantelor, de intocmire, afisare si comunicare a tabelului preliminar de creante 14.09.2020 ; d) termenul de definitivare a tabelului creantelor 12.10.2020; e) data primei sedinte a adunarii generale a creditorilor 21.09.2020.

Totodata, Tribunalul il numeste lichidator judiciar provizoriu pe CITR Filiala Cluj SPRL care va indeplini atributiile prevazute de art. 258 lit. l din Legea nr. 85/2014, cu o remuneratie de 10.000 lei din averea debitorului.

Tribunalul a fixat termen pentru analiza stadiului continuarii procedurii la 09 octombrie 2020, ora 9.


Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 29.06.2020

Cele mai recente stiri:
» Noua editie a XPRIMM Insurance Report este acum LIVE!
» VIDEO: Asiguratorii ar putea plati circa 15 milioane de lei in urma fenomenelor atmosferice din iunie
» VIDEO: PAID a avizat 200 de dosare de dauna dupa inundatiile din iunie si a rezervat un milion de lei
» Eurostat: Peste 1.800 de romani si-au pierdut viata in accidentele rutiere din 2018
» VIDEO: Cum convingem romanii sa-si asigure locuintele? Principalele declaratii din dezbaterea XPRIMM Time for Business
» Incep inscrierile la Programul de Masterat de Tehnici Actuariale! Examenul de admitere, exclusiv online
» Digitalizarea si procesele de invatare - noi programe de pregatire profesionala in asigurari
» Serviciul de Ambulanta Caras-Severin aloca aproape 1 mil. lei pentru asigurari auto
» INFOGRAFIC: Peste un sfert dintre romani sunt mai interesati de asigurarile de sanatate ca urmare a pandemiei COVID-19
» Dezbatere XPRIMM Time for Business: Cum convingem romanii sa se asigure?


Create AccountLog In Your Account