Stiri externe

ADB: COVID-19 ar putea genera pierderi de 8,8 trilioane de dolari pentru economia globala


Pandemia COVID-19 ar putea genera pierderi de 8,8 trilioane de dolari pentru economia globala (9,7% din Produsul Intern Brut la nivel global), estimeaza Banca de Dezvoltare a Asiei (the Asian Development Bank - ADB), prognoza fiind valabila pentru 6 luni de izolare. Pe o perioada mai scurta, de numai 3 luni de izolare, pierderile ar putea atinge 5,8 trilioane de dolari (6,4% din Produsul Intern Brut global).

Cifrele au fost revizuite in crestere comparativ cu raportul din aprilie, care indica pierderi cuprinse intre 2-4,1 miliarde de dolari. Cu toate acestea, arata sursa citata, guvernele si bancile centrale din intreaga lume au aplicat rapid masuri fiscale si monetare pentru sustinerea economiilor, ceea ce poate atenua impactul pandemiei COVID-19 cu 30-40%.

O alta consecinta a pandemiei, arata ADB, este cresterea somajului. SUA s-au confruntat deja cu pierderi importante la nivel de locuri de munca, 36,5 milioane de americani depunand cereri de somaj in ultimele 6 saptamani, rata somajului atingand 14,7%. La nivel global, estimeaza ADB, se vor pierde 158-242 de milioane de locuri de munca, urmare a pandemiei COVID-19.

"Analiza prezinta o imagine larga a potentialului pe care il are impactul economic al COVID-19. Totodata, mai arata si rolul important pe care il pot juca factorii politici in atenuarea daunelor aduse economiilor. Aceste constatari pot reprezenta un ghid relevant pentru guverne, pentru elaborarea si aplicarea unor masuri pentru a opri pandemia si pentru a reduce impactul asupra economiilor si oamenilor", subliniaza Yasuyuki SAWADA - Chief Economist, ADB.

Potrivit sursei citate, pierderile cu care s-ar putea confrunta Asia ar putea fi de 1,7-2,5 trilioane de dolari (6,2%-9,3% din Produsul Intern Brut). Cel mai puternic impact va fi resimtit de China, care poate pierde pana la 1,6 trilioane de dolari. Pe de alta parte, avand in vedere sprijinul acordat de guverne, economia Asiei s-ar putea contracta cu numai 1,3-1,8 trilioane de dolari (4,9%-6,8% din Produsul Intern Brut).


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 21.05.2020

Cele mai recente stiri:
» 51% dintre organizatii sunt pregatite sa faca fata unei frecvente ridicate a atacurilor cyber, pe fondul pandemiei COVID-19
» GlobalData: "Noua normalitate" pentru industria hoteliera poate gravita in jurul tehnologiei avansate
» CyberCube: Brokerii detin cheia pentru cresterea pietei de asigurari cyber
» Cel mai puternic ciclon care a lovit Golful Bengal in ultimii 21 de ani a provocat pierderi economice de peste 13 mld. dolari
» Deloitte: Guvernele din intreaga lume, tinta unor atacuri cibernetice tot mai frecvente si severe
» Swiss Re: Asia emergenta va arata lumii drumul de iesire din recesiune
» GENERALI a lansat o aplicatie ce permite evaluarea de la distanta a operelor de arta
» Afacerile VIENNA Insurance Group au crescut in primele 3 luni. Efectele COVID-19 vor fi resimtite incepand cu T2 2020
» Swiss Re: Pandemia COVID-19 ar putea promova obiceiuri sustenabile
» 91% dintre utilizatorii de Internet stiu ca refolosirea parolei este riscanta, dar 66% folosesc aceeasi parola pentru mai multe conturi


Create AccountLog In Your Account