Romania

ASF are in vedere eliminarea, in scurt timp, a limitarilor aplicabile distribuitorilor de asigurari din alte state membre


Autoritatea de Supraveghere Financiara urmeaza sa imbunatateasca cadrul legislativ si sa elimine limitarile aplicabile distribuitorilor de asigurari din alte state membre, a declarat, pentru 1asig.ro, Cristian ROSU, Vicepresedintele Sectorului Asigurari - Reasigurari din cadrul ASF, ca reactie la scrisoarea trimisa Romaniei de catre Comisia Europena.

Comisia Europeana a anuntat ca trimite Romaniei o scrisoare de punere in intarziere cu privire la conditiile de vanzare a produselor de asigurare de catre distribuitorii de asigurari din alte state membre.

Dar, in ultimul an au existat mai multe discutii intre jucatorii din piata si autoritatea de supraveghere pentru a gasi solutii si a elimina aceste conditii restrictive.

"In urma analizelor efectuate la nivelul ASF, referitoare la aspecte ce tin de reglementarea activitatii distribuitorilor produselor de asigurare, Autoritatea are in vedere eliminarea, in scurt timp, a limitarilor aplicabile distribuitorilor din alte state membre, printre care si cea care priveste durata colaborarii acestora cu entitati locale", a precizat Cristian ROSU, pentru 1asig.ro.

"Pana la sfarsitul acestui an vom definitiva un proiect de modificare a Normei ASF nr. 19/2018, care va avea in vedere atat imbunatatirea cadrului legislativ existent cat si punerea acestuia in acord, in intregime, cu cadrul legislativ european", a adaugat el.

Comisia solicita Romaniei sa adapteze normele nationale care stabilesc conditii restrictive pentru distribuitorii de asigurari din strainatate care doresc sa vanda produse romanilor. In conformitate cu normele romanesti, distribuitorii de asigurari straini trebuie sa colaboreze intotdeauna cu un distribuitor din Romania si pot vinde produse doar in mod punctual si la cererea expresa a unui client roman.

Aceste conditii impiedica distribuitorii de asigurari sa isi utilizeze in mod eficace libertatea de baza de a presta servicii in cadrul pietei interne, precizeaza Comisia Europeana.

La aceasta scrisoare a Comisiei au reactionat si asociatiile brokerilor din piata.

"Au fost mai multe discutii pe subiect si de principiu ne-am inteles cu autoritatea in sensul ca activitatea de distributie in baza dreptului de stabilire sau in baza libertatii de a presta servicii desfasurata pe teritoriul Romaniei sa se faca cu respectarea legislatiei Europene in vigoare in materie de FOS/FOE, cu respectarea prevederile Comunicatului Interpretativ al Comisiei Europene 2000/C43/03 si deciziile Curtii Europene de Justitie pronuntate in acest domeniu", a declarat Dorel DUTA, Presedinte UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.

La dezbateri a participat activ si Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare. "PRBAR a militat inca de la inceput, in toate workshop-urile pe tema IDD, din ratiuni de protejare a intereselor clientilor nostri, prin continuitate in acoperire si in mentinerea solutiei de asigurare agreate de acestia, solicitand eliminarea limitatii duratei colaborarii la maximum 3 ani", a declarat Cristian BALANICA, Directorul Executiv al PRBAR.


Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 16.10.2019

Cele mai recente stiri:
» "Totul despre asigurarile de sanatate" - o campanie de informare in Romania, unde sistemul sanitar e mereu un subiect de dezbateri
» Daunele platite de PAID Romania au crescut cu 70% in primele zece luni. Top judete cu cele mai mari pagube!
» ROMGAZ vrea sa asigure conducerea companiei prin polite de tip D&O
» Politia Romana: Numarul accidentelor grave a scazut usor in acest an
» Cum iti protejezi business-ul prin asigurarea de credit comercial?
» Alatura-te campaniei "Totul despre asigurarile de sanatate"!
» Personalizarea serviciilor - cheia catre consumatorul de astazi si de maine
» Politistii au verificat starea tehnica a vehiculelor intr-o actiune pentru prevenirea accidentelor rutiere
» Vorbeste cu Inimila - chatbot-ul care iti da informatii despre asigurarile de sanatate!
» Calin RANGU - Principalele obiective ale ISF pentru 2020


Create AccountLog In Your Account