Asigurari

Actionarii majoritari ai ASITO, obligati sa isi vanda participatiile in termen de 3 luni


Consiliul Comisiei Nationale a Pietei Financiare din Moldova (CNPF) a obligat actionarii majoritari ai ASITO sa isi vanda actiunile detinute (81,3%) pana in data de 26 noiembrie a.c. Hotararea a fost luata in data de 26 august, urmand sa fie pusa in aplicare in termen de 3 luni. Actionarii vizati sunt WINDON & Flanders Limited (50,12% din actiuni), DORWAN Management Limited (17%) si OURIMON Venture LTD (16%).

Hotararea vine ca urmare a neprezentarii de catre acestia a rapoartelor financiare anuale cu notele explicative pentru anul 2015, conform legislatiei in vigoare. De asemenea, persoanele cu functii din rapundere din cadrul ASITO nu au respectat hotararile anterioare ale CNPF, printre care si prezentarea informatiilor despre actionarii care detin participatii peste o anumita limita, potrivit normelor legale.

In acelasi sens, Consiliul CNPF a hotarat sa suspende pentru actionarii mentionati anterior exercitarea dreptului de vot, a dreptului de convocare si desfasurare a adunarii generale a actionarilor, a dreptului de a introduce chestiuni pe ordinea de zi, a dreptului de a propune candidati pentru functia de membru al consiliului societatii, al organului executiv si al comisiei de cenzori si a dreptului de a primi dividende.

In cazul in care actionarii nu vor instraina actiunile detinute in termenul stabilit de CNPF, organele executive ale ASITO vor trebuie sa dispuna, in termen de 15 zile, anularea actiunilor respective, emiterea unor noi actiuni si expunerea acestora spre vanzare, se mai arata in hotararea CNPF.

Totodata, CNPF a eliberat pentru ASITO un acord prealabil pentru extragerea mijloacelor banesti din contul de depozit in dolari si plasarea acestora in contul curent in euro pentru efectuarea platilor conform cererilor de rambursare inaintate de catre companiile straine.

Amintim ca la inceputul lunii iulie a.c., CNPF a decis instituirea procedurii de administrare speciala la ASITO, fiind numit Viorel BARSANU in calitate de administrator special, care va gestiona si controla activitatea companei, precum si bunurile, documentele si stampilele asiguratorului.

Mai multe detalii, aici.

In primele 6 luni din acest an, ASITO avea 19.569 de asigurati, care detineau un numar de 19.616 contracte de asigurare valabile. Potrivit informatiilor oficiale, la sfarsitul lunii iunie anul curent, asiguratorul avea obligatii totale (rezerve de daune, credite, datorii fata de furnizori, datorii pentru comisioane etc.) in valoare de 347 milioane lei.

Mai multe detalii aici.


Share |


Editor: Ana PREDA | Publicat pe 05.09.2016Create AccountLog In Your Account