Romania

Adrian MARIN: FGA este o institutie-cheie pentru stabilitatea industriei de asigurari si protectia consumatorilor


Industria de asigurari din Romania beneficiaza de un mecanism de garantare bine reglementat si capitalizat, unde intreaga industrie contribuie pentru oferirea unor garantii suplimentare consumatorului, a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania.

"Pana in prezent, din cate stim, doar Romania a pus bazele unui fond national de rezolutie pentru asiguratori, pe toate liniile de business, in timp ce Olanda este in proces de a crea unul similar (conform EIOPA)", a spus Adrian MARIN, prezent in cadrul "Forumului International al Schemelor de Garantare in Asigurari", gazduit joi de FGA.

"De aceea, Romania este data ca model de bune practici in plan international pe acest subiect, iar FGA este o institutie-cheie pentru stabilitatea industriei de asigurari din Romania si pentru protectia creditorilor de asigurari", a adaugat acesta.

"Si tocmai pentru ca FGA este o institutie cheie, orice modificare a Legii 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguratilor trebuie bine fundamentata si analizata fara graba. UNSAR se implica in mod activ in acest proces pentru a reliefa anumite aspecte", a subliniat Presedintele UNSAR.

El a amintit ca piata de asigurari din Romania ocupa a 5-a pozitie ca dimensiune in Europa Centrala si de Est, cu o pondere de 5,8%, in tip ce pe piata non-life din CEE, Romania are o pondere de 7,3%.

"Asigurarile sunt un domeniu care creste de la an la an, anul trecut dezvoltandu-se cu 3,5% fata de anul anterior. Am depasit, la nivelul industriei, 2 miliarde de euro in 2017 si avem peste 8.500 angajati directi, fara sa luam in calcul brokerii de asigurari si agentii, care sunt parte vitala a industriei. Cu toate acestea, mai avem mult de lucru: penetrarea asigurarilor in PIB este de doar 1,13% iar densitatea de 108,7 euro", a spus Adrian MARIN.

Aceasta a aratat ca, la sfarsitul lunii iunie a anului 2018, toate societatile de asigurare indeplineau atat cerintele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), precum si cerintele minime de capital (MCR), astfel ca ratele SCR si MCR la nivelul pietei (calculate ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile sa acopere cerintele de capital si valoarea totala a necesarului de capital) au avut valori supraunitare. "Un rol foarte important in acest ecosistem il are FGA", a subliniat el.

In ceea ce priveste viitorul pietei de asigurari, Presedintele UNSAR afirmat ca se asteapta la o reasezare din punct de vedere legislativ pe segmentul RCA, ca urmare a cererii exprese formulate de catre Comisia Europeana. "In plus, industria de asigurari va continua procesul de implementare operationala a masurilor desprinse ca urmare a intrarii in vigoare a noilor pachete legislative la nivel european (IDD, Solvency II, GDPR etc.)", a adaugat Adrian MARIN.

In cadrul prezentarii sale, Adrian MARIN a amintit ca majorarea nivelului de educatie financiara este unul dintre cele mai importante lucruri pe care il poate face industria. "Educatia financiara este parte a protectiei consumatorului si este la fel de importanta ca existenta acestor plase de sigurante ale sistemului, precum FGA. Tocmai de aceea, UNSAR a lansat anul trecut o platforma dedicate de educatie financiara, ASIGUROPEDIA. Numai impreuna putem reusi sa ridicam nivelul nivelului de educatie financiara, astfel incat romanii sa fie bine informati si protejati", a incheiat Presedintele UNSAR.

Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 11.10.2018

Cele mai recente stiri:
» Studiu: 65% dintre specialistii in asigurari cred ca, in viitor, le vor putea face clientilor oferte de polita fara sa le puna nicio intrebare
» Care sunt perspectivele pensiilor suplimentare in anii urmatori?
» Colaboratorii DESTINE Broker pot plati sumele aferente politelor de asigurare prin PayPoint
» TRANSILVANIA Broker ia un credit de 1,4 milioane lei
» Asteptam recomandarile voastre pentru "XPRIMM Hall of Fame" si lista celor "100 de profesionisti care construiesc viitorul asigurarilor"!
» Mai multe portiuni din tavanul clubului Control s-au prabusit. Reprezentantii clubului: "Au cazut doar bucati de tencuiala si placi decorative"
» Gazele de sera au ajuns la un nivel intalnit ultima oara acum 3-5 milioane de ani
» Bloc evacuat in timpul noptii ca urmare a unui incendiu. O persoana a murit, alte trei au fost intoxicate cu fum
» Anita NITULESCU, Eurolife ERB Asigurari: Millennials ar fi dispusi sa aloce un buget mediu lunar de pana la 100 de lei pentru asigurari
» 3 din 4 barbati solicita consiliere financiara profesionala, in vreme ce doar 1 din 4 femei este preocupata de viitorul financiar


Create AccountLog In Your Account