Romania

Alte sute de gospodarii din 8 judete, afectate de inundatii


In urma ploilor abundente si a vantului puternic din cursul zilei de miercuri si din timpul noptii au fost inregistrate efecte de vreme rea in 8 judete: Arges, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Giurgiu, Hunedoara, Maramures, Teleorman si Valcea, fiind afectate sute de gospodarii.

Peste 320 de pompieri militari cu aproape 90 mijloace tehnice au fost angrenati, in ultimele 24 de ore, in misiuni destinate limitarii si inlaturarii efectelor generate de fenomenele hidro-meteorologice periculoase, a transmis, joi, IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Pompierii din cadrul inspectoratelor pentru situatii de urgenta au actionat pentru evacuarea apei din 65 locuinte, 93 beciuri si anexe gospodaresti, 136 curti inundate, precum si pentru inlaturarea apei si aluviunilor de pe doua drumuri judetene. Salvatorii au actionat cu accesoriile de descarcerare pentru degajarea a doi copaci cazuti pe autoturisme si trei acoperisuri desprinse de pe cladiri.

Cele mai semnificative efecte din ultimele 24 de ore au fost inregistrate in judetul Bistrita-Nasaud, aflat atat sub incidenta Codului Rosu de fenomene meteorologice severe, dar si a Codului Rosu hidrologic de scurgeri importante pe versanti, cresteri de debite si viituri rapide. Astfel, au fost inregistrate acumulari de apa si inundatii in peste 180 de gospodarii din localitatile Sieut, Gledin si Monor. Din cauza viiturilor rapide si a nivelului ridicat al apei, in localitatea Sieut, echipajele de interventie au salvat o femeie si doi copii care erau adapostiti in podurile locuintelor, iar in localitatea Monor un alt copil impreuna cu bunica sa au fost evacuati de urgenta de catre salvatori.

Datorita masurile preventive intreprinse de cetateni, a actiunilor imediate ale pompierilor militari si autoritatilor publice locale, precum si a avertizarii timpurii prin sistemul Ro-Alert, evenimentele nu s-au soldat cu victime.

Joi erau in desfasurare interventii pentru evacuarea apei in judetul Giurgiu, iar in judetul Bistrita-Nasaud sunt derulate evaluari ale pagubelor produse de inundatii.

Pana vineri seara, la ora 23.00, toata tara se afla sub prognoza de instabilitate atmosferica accentuata si cantitati de apa insemnate. Inspectoratele pentru situatii de urgenta raman mobilizate pentru a interveni, in cel mai scurt timp, in zonele unde se pot produce situatii de urgenta.

Evolutia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizata prin Centrul Operational National al IGSU, la nevoie fiind posibila dislocarea si suplimentarea in judetele afectate a fortelor si mijloacelor din alte zone in care nu sunt inregistrate situatii de urgenta.

Protectia prin asigurare

In tara noastra, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii, care acopera si daunele produse de furtuna, precum acoperisurile distruse.

In urma inundatiilor, PAID Romania a achitat, in 2018, daune in valoare de 1,6 milioane de lei (din totalul de 3,33 milioane de lei). De asemenea, Nicoleta RADU, Director General, PAID Romania, a declarat in cadrul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, difuzata de RFI Romania, ca Pool-ul detine suficiente fonduri pentru despagubirea oricarui tip de dauna.

In Romania, inundatiile reprezinta un risc crescut, anual sute de locuinte fiind afectate. Conform IGSU, numarul interventiilor la inundatii s-a triplat in 2018 fata de 2017, ajungand la 5.022 de cazuri. In acelasi timp, la nivelul intregii tari, 2.444 de locuinte au fost afectate de inundatii, de peste 6 ori mai multe ca in 2017, cand fusesera afectate 391 de locuinte.

De asemenea, masinile avariate de apa sau copacii cazuti pot fi reparate in baza politei facultative CASCO.


Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 13.06.2019

Cele mai recente stiri:
» GDPR si-a indeplinit obiectivele de protectie a consumatorilor?
» Noi reguli pentru asigurarea judecatorilor si procurorilor
» Care a fost castigul mediu al salariatilor din asigurari si pensii in luna aprilie?
» 106 ambulante din parcul auto al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov vor avea asigurare CASCO
» Mercer Marsh Benefits: In 2018, costurile cu serviciile medicale au crescut de 3 ori mai mult decat rata inflatiei
» Care sunt avantajele serviciilor TPA?
» 14 iunie este Ziua Mondiala a Donatorului de Sange
» ALLIANZ-TIRIAC a lansat o asigurare de viata de tip protectie pentru boli grave
» Barometrul UNSAR - IRES: Incendiile si dezastrele naturale, riscurile care ii ingrijoreaza cel mai mult pe romani
» VIDEO: Nicoleta RADU: PAID detine suficiente fonduri pentru despagubirea oricarui tip de dauna


Create AccountLog In Your Account