Stiri externe

Amenintarile economice generate de catastrofe cresc, in 2020, pana la 584 de miliarde de dolari


Amenintarea riscurilor catastrofice la adresa economiei globale in 2020 este mai mare ca niciodata, fiind de aproximativ 584 de miliarde de dolari, arata un studiu realizat recent de catre The Center for Risk Studies din cadrul University of Cambridge Judge Business School.

Potrivit raportului Global Risk Index, acest nivel este cu 3% mai mare decat cel aferent anului anterior (n.r. 2019) si reprezinta aproximativ 1,55% din Produsul Intern Brut la nivel global pentru anul 2020.

Indexul masoara potentialul impact al unor riscuri precum vremea extrema, intreuperea in furnizarea de energie electrica sau pandemii si analizeaza 279 de orase importante din lume, care au, in total, 41% din Produsul Intern Brut la nivel global. In ceea ce priveste expunerea la risc, cele mai amenintate 10 orase sunt raspandite pe tot globul, Tokyo fiind in topul listei, urmat de Istanbul, New York, Manilla, Taipei, Osaka, Los Angeles, Shanghai, Seoul si Mexico City.

Cele mai importante riscuri, in ceea ce priveste amenintarea adusa Produsului Intern Brut la nivel global, sunt catastrofele naturale, riscurile financiare, economie si comerciale si, respectiv, riscurile geopolitice si de securitate. The Center for Risk Studies arata ca primele riscuri mentionate pot afecta Produsul Intern Brut cu 179 de miliarde de dolari, riscurile financiare, economie si comerciale pot avea un impact de 149 de miliarde de dolari, in vreme ce riscurile geopolitice si de securitate, 141 de miliarde de dolari.

"Riscul corporate creste odata cu cadenta si ferocitatea catastrofelor climatice. Chiar daca reasiguratorii au inregistrat un an cu pierderi sub medie, ei raman in continuare atenti la evenimentele care ar putea genera pierderi record, precum uraganele din 2017, dar si un numar tot mai mare de incendii. Ca atare, agentiile de rating estimeaza ca, din ianuarie 2020, primele ar putea creste cu pana la 5%. Intreruperile in furnizarea energiei electrice, cum au fost cele generate, in California, de incendiile de vegetatie, au evidentiat, de asemenea, efectele de ondulare care afecteaza societatile si capacitatea lor de a gestiona si de a se recupera dupa evenimentele catastrofale", arata Andrew COBURN - Chief Scientist, Cambridge Center for Risk Studies.

"Rata de recuperare este esentiala pentru reducerea expunerii relative la risc. Despagubirile acordate in procesul de asigurare finanteaza procesul de recuperare a oraselor. Timpul de care un oras are nevoie pentru a se recupera depinde si de accesul la finantare, incluzand atat asigurarea, cat si alte forme de ajutor. Un acces mai bun permite o recuperare mai rapida si, prin urmare, o rezilienta mult mai mare la socurile asupra economiei globale. Industria asigurarilor este cruciala pentru recuperarea globala", a mai subliniat Andrew COBURN.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 13.12.2019

Cele mai recente stiri:
» Un alt start-up revolutioneaza segmentul auto, in incercarea de a reduce numarul victimelor accidentelor rutiere la nivel global
» UNICEF: 1 din 3 adolescente din gospodariile sarace din intreaga lume nu a fost niciodata la scoala
» Aon: Deceniul recent incheiat, cel mai costisitor din punct de vedere al dezastrelor naturale
» Companiile din UE, amendate cu peste 110 milioane de euro pentru incalcarea GDPR
» O alta catastrofa face ravagii in Australia. Pierderi de cel putin 320 mil. dolari dupa grindina severa din ultimele zile
» UE vrea sa interzica, pe o perioada de 5 ani, tehnologiile de recunoastere faciala in locurile publice
» Aon: Pagube de peste 1 miliard de dolari dupa cele mai recente fenomene meteo extreme din SUA
» Filipine: Locuitorii din apropierea vulcanului Taal transforma cenusa si deseurile din plastic in caramizi
» Insurance Europe: Proiectul de revizuire a Solvency II ar impiedica ambitiile europene, nu le-ar sustine
» ONU: Multiple episoade de vreme extrema vor avea loc in 2020


Create AccountLog In Your Account