Analize

Cat ii va costa pe soferii moldoveni o asigurare auto de frontiera, daca Moldova va fi suspendata din sistemul Carte Verde?

11.01.2016

In cazul in care decizia Consiliului Birourilor Carte Verde privind suspendarea dreptului Republicii Moldova de a emite polite Carte Verde incepand cu 1 octombrie a.c. va fi mentinuta, asiguratorii moldoveni nu vor mai putea vinde polite Carte Verde, iar soferii care vor dori sa circule in tarile din Spatiul Economic European (SEE) vor fi obligati sa cumpere o asigurare de frontiera la intrarea in alte state. De asemenea, nicio alta tara nu va putea vinde asigurari Carte Verde pentru vehiculele inmatriculate in Moldova.

In 2015, deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat din Moldova se va ridica la 1,4 miliarde lei moldovenesti. Sunt pensiile private o alternativa?

11.01.2016

1,1 miliarde lei sau 1% din PIB reprezinta deficitul inregistrat de Bugetul de Asigurari Sociale de Stat din Republica Moldova (BASS) in anul precedent. In acest an, "se estimeaza un deficit de circa 1,4 miliarde lei moldovenesti, care, de asemenea, va fi acoperit in totalitate de la bugetul de stat. Astfel, putem constata ca BASS isi pierde caracteristicile de buget independent si sustenabil bazat pe autofinantare, devenind de la an la an dependent de finantarile externe", a declarat Oleg VEREJAN, Presedintele Asociatiei Actuarilor din Republica Moldova (AAM) pentru portalul specializat www.xprimm.md.

Caracteristica asigurarilor prin efectul legii in domeniul transportului auto in Republica Moldova

06.09.2010

Seria Politici Publice reprezinta o colectie de studii, lansata de catre Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) "Viitorul", cu incepere din iarna anului 2002, cu sprijinul Open Society Institute (LGI/OSI).
Acest studiu apare in sprijinul consolidarii mediului de afaceri din Republica Moldova, reprezentand rezultatul unei cercetari desfasurate la rugamintea partenerilor nostri locali, in cadrul proiectului "Agenda Nationala de Bussiness" in Republica Moldova. Studiile de Politici Publice apar cu regularitate in Biblioteca Economica a IDIS Viitorul, alaturi de alte cercetari in probleme considerate a fi importante pentru interesul public.

Instrumentele analizei riscurilor la asigurarea de diverse calamitati naturale

08.09.2010

Republica Moldova ar trebui sa aiba, ca si SUA sau Europa, o lege cu privire la asigurarea de inundatii.
Stocarea datelor se face intr-un mod arbitrar, fara un sistem bine pus la punct.
Fie ca se adevereste teoria "incalzirii globale", fie ca s-au intetit calamitatile naturale in ultimul timp, dar frecventa lor din ultimii patru ani (seceta din 2007, inundatiile din 2008 si 2010) ar trebui sa scoata in evidenta imperativul cautarii unor solutii complexe de protectie impotriva unor asemenea riscuri. Astfel, una din aceste solutii o poate oferi asigurarea care, deja de mai bine de cateva decenii, este implementata cu succes in tarile dezvoltate. Spre exemplu, in SUA, Legea cu privire la asigurarea de inundatii a fost adoptata in 1968. Un sistem similar de protectie sociala exista deja si in UE, iar recent si Romania a introdus asigurarea obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale prin Legea nr.260 din 2008.

Nivelul culturii asigurarilor in Republica Moldova

06.09.2010

Notiunea "cultura" provine din latina si semnifica - dezvoltare, instruire, educatie. Aceasta notiune e utilizata sub diverse aspecte, inclusiv pentru caracterizarea tipurilor si formelor de organizare sociala si ale activitatii umane. Notiunea "cultura", pe langa rezultatele materiale ale activitatii oamenilor, mai cuprinde toate fortele si capacitatile ce rezulta din activitatea umana: cunostintele, deprinderile, nivelul intelectului, al dezvoltarii morale si estetice, mijloacele si formele de comunicare din societate, viziunea asupra lumii.

Ce este un broker de asigurare?

06.09.2010

Potrivit Comisiei Nationale a Pietei Financiare, la 01.04.09 in Republica Moldova functioneaza, conform reglementarilor in vigoare, un numar de 35 de brokeri de asigurare. A trecut o perioada prea scurta pentru ca brokerii de asigurare sa formeze o comunitate distincta in cadrul pietei de asigurari locale. Majoritatea consumatorilor de servicii de asigurare nu si-au format inca o reprezentare clara a ce este un broker de asigurare.

Interviu cu Vladimir STIRBU, Director Departament Asigurare, CNPF

06.09.2010

The double digit annual growth rates on the insurance market in the Republic of Moldova, much higher than the European average, make it more attractive for foreign investors. The market is now under a major process of becoming more mature, through various regulations and the introduction of the relevant European standards.
The realities and outlook of this market were described, in an exclusive interview for PRIMM Insurance & Pensions Magazine, by Vladimir STIRBU, Insurance Department Manager,
The National Commission of Financial Market from the Republic of Moldova.

Fondurile nestatale de pensii in Republica Moldova - un fruct rascopt

06.09.2010

Din anul 2001, in tarile Uniunii Europene (UE) a fost primita o politica unica in vederea asigurarii cu pensii (in primavara anului 2006, ea a fost adoptata la sedinta Parlamentului european, dupa introducerea unor modificari). Tuturor tarilor-membre ale UE li s-a propus sa se conduca dupa principiile adoptate la trasarea obiectivelor nationale. Au fost determinate urmatoarele obiective generale: marimea suficienta a pensiei, stabilitatea economica a sistemelor de pensionare si modernizarea lor in conformitate cu schimbarile demografice, pe piata muncii si in general in societate.

Asigurari RCA- intre transformari si perspective

06.09.2010

Asigurarea de raspundere civila auto este unul dintre cele mai cunoscute si mai utilizate tipuri de asigurare in Republica Moldova. Mii de persoane sufera anual vatamari corporale in accidente auto si alte sute de persoane decedeaza in astfel de accidente. Decesul neasteptat al unui membru al familiei, avarierea automobilului pot avea efecte financiare semnificative asupra unui individ sau asupra unei familii.

Despagubirea RCA - o lupta inversunata

06.09.2010

Deci, ati fost implicat intr-un accident rutier (AR) de care nu va faceti vinovat. Din fericire nu a fost nimeni ranit, dar automobilul dumneavoastra a suferit deteriorari pentru reparatia carora cineva trebuie sa achite nota de plata. Si aici incepe partea cea mai neplacuta: cozi nesfarsite la organele de politie, proceduri anevoioase, dosare de completat, cereri, examinari si, in sfarsit, despagubirea propriu-zisa, care pentru majoritatea pagubitilor pare a fi un mit, spus de cei cu fantezia bogata.Create AccountLog In Your Account