Stiri externe

Aon: Fenomenele meteo extreme inregistrate in ianuarie au facut ravagii in intreaga lume


Furtunile de iarna si temperaturile extreme (-54 de grade Celsius) au provocat pagube de miliarde de dolari in SUA. Pe de alta parte, inregistrand temperaturi de 30 de grade Celsius, ianuarie 2019 devenit cea mai calduroasa luna ianuarie din istoria Australiei. In acest timp, America de Sud s-a confruntat cu ploi torentiale si inundatii care au facut ravagii, doar Argentina inregistrand pierderi de 2,3 miliarde de dolari. Fenomene meteo extreme au lovit si America de Nord, Europa, Orientul Mijlociu, Africa, Asia si Oceania, provocand pierderi economice importante, dar si pierderi de vieti omenesti, mai arata Aon.

Vortexul polar care a lovit SUA luna trecuta nu va fi uitat prea curand, de vreme ce a lasat in urma nu doar temperaturi record (-54 de grade Celsius), ci si 45 de morti si pierderi economice de miliarde de dolari. De asemenea, o tornada F4, prima de dupa 1940, a facut ravagii in Cuba, provocand moartea a 6 persoane, ranirea altor 190, dar si pagube de ordinul milioanelor de dolari. Pe de alta parte, inundatiile si ploile torentiale din America de Sud au lovit Argentina, Uruguay, Paraguay, Brazilia si Peru, provocand moartea a cel putin 20 de persoane si pierderi economice de 2,3 miliarde de dolari numai in Argentina.

Totodata, asiguratorii din Europa au inregistrat mii de dosare de despagubire, dupa ce furtuna Alfrida si-a facut simtita prezenta in Suedia, Danemarca, Germania, Estonia si Letonia. Mai departe, furtunile de iarna au facut prapad in mai multe tari din Europa Centrala, unde au lasat in urma 26 de morti si pagube de sute de milioane de euro, iar Austria s-a confruntat cu cantitati record de zapada. Ploile torentiale, dar si inundatiile si alunecarile de teren care le-au urmat au provocat moartea a 4 persoane in Spania si pierderi economice de 50 de milioane de euro, in vreme ce Franta, afectata de furtuna Gabriel, a ramas cu o nota de plata de cateva milioane de euro, mai arata sursa citata.

In Orientul Mijlociu, ploile torentiale au maturat nordul si vestul Arabiei Saudite, provocand inundatii severe in mai multe zone, moartea a 12 persoane, pagube importante aduse caselor, masinilor si infrastructurii, dar si pierderi economice de ordinul milioanelor de euro. De asemenea, ploile torentiale, grindina si furtunile care au lovit Turcia au lasat in urma 6 morti, zeci de raniti si pagube de cel putin 20 de milioane de euro. Ploile torentiale au facut prapad si in Africa, mai ales in Mozambic, Malawi, Zambia, Madagascar si Burundi, lasand in urma peste 40 de morti si pierderi economice uriase.

In Asia, furtuna tropicala Pabuk, care a lovit Thailanda la inceputul lunii ianuarie, a lasat in urma 4 morti si pagube de 150 de milioane de dolari. Totodata, alte doua persoane si-au pierdut viata in urma ploilor torentiale din Vietnam si Malaezia, in vreme ce inundatiile si alunecarile de teren din provinciile afgane Badakhshan si Kohistan au provocat moartea a cel putin 30 de persoane si pierderi importante. Indonezia a fost si ea lovita din plin, tot la inceputul lunii ianuarie, iar inundatiile si alunecarile de teren au facut prapad in Sulawesi, omorand cel putin 80 de persoane si distrugand 22.500 de case si structuri si 14.000 de hectare de culturi agricole. Nota de plata lasata in urma este una de sute de milioane de dolari.

In Oceania, Australia s-a confruntat cu cea mai calduroasa luna ianuarie din istorie, avand in vedere ca media temperaturilor a fost de 30 de grade Celsius. Nu doar temperaturile extreme au facut ravagii in Australia, ci si ploile torentiale de la sfarsitul lunii. Atunci, o persoana si-a pierdut viata, iar autoritatile au declarat stare de calamitate in orase precum Townsville, Whyanbeel sau Daintree. Totodata, autoritatile arata ca, pana in prezent, au fost inregistrate 6.525 de dosare de dauna in valoare totala de aproximativ 57 de milioane de dolari, insa cifrele pot creste semnificativ in perioada urmatoare. De asemenea, totalul pierderilor economice, estimat la 710 milioane de dolari, vorbeste de la sine despre impactul fenomenelor meteorologice in Australia.

"In timp ce toata atentia s-a concentrat pe furtunile de iarna si vremea extrema adusa de vortexul polar in SUA, am avut si oportunitatea de a intelege ca vremea este un factor local. Australia, de exemplu, a experimentat o vreme total opusa vortexului polar, inregistrand temperaturi record. Ianuarie 2019 a fost, de fapt, ea mai calduroasa luna de ianuarie din istoria tarii", a declarat Michal LORINC - Catastrophe Analyst, Aon Impact Forecasting.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 12.02.2019

Cele mai recente stiri:
» VIG se extinde in Polonia
» 71% din muzeele din Marea Britanie, neasigurate in fata atacurilor cibernetice
» SCOR Global Life a incheiat un parteneriat cu Garmin Health pentru optimizarea Modelului de Varsta Biologica
» Marea Britanie: Cainii din rasa Marele Danez, de cel putin doua ori mai scumpi de asigurat decat un BMW X5
» Google si Amazon, printre gigantii acuzati de practici digitale neloiale
» KPMG: Cu mai putin de 40 de zile inainte de Brexit, companiile britanice isi testeaza "airbag-urile"
» Profitul ALLIANZ a ajuns in 2018 la cel mai mare nivel din istoria grupului
» Gen Re: Aplicatie cu recunoastere faciala pentru clientii companiei
» Aon: Cele mai importante opt riscuri cibernetice
» GENERALI a achizitionat compania slovena de asigurari ADRIATIC Slovenica


Create AccountLog In Your Account