Asiguratorii moldoveni au platit despagubiri de peste 417 milioane de lei in primele 9 din acest an, in crestere cu aproape 20% comparativ cu anul precedent, arata datele publicate de autoritatea de supraveghere (CNPF).
Asiguratorii moldoveni au vandut polite de asigurare in valoare de putin peste 1 miliard de lei in primele 9 luni din acest an, in crestere cu 2,2% fata de perioada similara a anului trecut, arata datele oficiale ale autoritatii de supraveghere (CNPF). In moneda europeana, piata a crescut cu 7,3%, pana la 55,2 milioane euro, pe fondul aprecierii monedei nationale.
Soferii implicati in accidente rutiere usoare (soldate doar cu pagube materiale) vor putea ajunge la o intelegere amiabila, fara implicarea politiei. In aceste cazuri, soferii nu vor fi amendati, singura sanctiune fiind majorarea pretului primei de asigurare pentru anul urmator.
Autoritatea de supraveghere a asigurarilor (CNPF) a publicat in Monitorul Oficial Regulamentul privind licentierea pe piata asigurarilor, care stabileste conditiile de eliberare, reperfectare, suspendare si retragere a licentelor pentru desfasurarea activitatii pe piata de profil, precum si cerintele fata de Registrul participantilor profesionisti pe piata asigurarilor.
Autoritatea de supraveghere a asigurarilor din Moldova (CNPF) a aprobat de curand, printr-un proiect de hotarare, forma, continutul, termenul si modul de completare a rapoartelor specializate ale asiguratorilor care vand polite obligatorii auto (RCA si Carte Verde). De asemenea, in acelasi proiect a fost aprobat si raportul privind determinarea rezultatului tehnic, inclusiv rata daunei si rata combinata separat pentru RCA si Carte Verde. Necesitatea aprobarii acestor rapoarte este conditionata de monitorizarea sectoarelor de asigurari obligatorii auto, in contextul liberalizarii tarifelor incapand cu iulie 2019. De mentionat ca aceste rapoarte cu privire la asigurarea obligatorie RCA si Carte Verde se vor completa si se vor prezenta de catre societatile de asigurare la CNPF lunar iar rezultatul tehnic se va prezenta trimestrial.
In cazul decesului sau vatamarii corporale in urma unui accident aerian valoarea despagubirii per pasager ar putea ajunge la 6 milioane lei, iar pentru marfuri ar putea fi de pana la 450 lei pe kilogram, potrivit unui nou proiect de lege votat de curand in prima lectura in Parlamentul de la Chisinau.
Autoritatea de supraveghere din Moldova a elaborat metodologia unica de calcul a primei de asigurare de baza si coeficientilor de rectificare pentru asigurarile obligatorii auto (RCA si Carte Verde). Acestea ar urma sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie anul viitor, in contextul liberalizarii tarifelor pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incepand cu luna iulie 2019.
Modul de calcul al pretului la asigurarea obligatorie auto din Moldova (RCA) ar putea fi revizuit in curand, potrivit unui proiect de hotarare in acest sens lansat spre consultare publica de catre autoritatea de supraveghere de la Chisinau (CNPF).
O explozie puternica produsa recent intr-un bloc de locuinte din Chisinau a cauzat moartea a patru persoane si pagube materiale semnificative. Potrivit autoritatilor, tragedia s-ar fi produs din cauza unei butelii de gaz, fiind afectate sau distruse complet mai multe apartamente de la cel putin 4 etaje ale blocului in cauza.
Garantarea stabilitatii pietei de asigurari este o prioritate a Guvernului de la Chisinau, unde va fi asigurata predictibilitatea, similar sectorului financiar-bancar, unde au venit investitori precum banca Transilvania si BERD, a afirmat de curand Premierul Republicii Moldova, Pavel FILIP.