Stiri externe

Avertisment: Riscurile de securitate cibernetica, mai costisitoare decat riscurile pentru dezastrele naturale


Riscurile cibernetice vor deveni, in curand, mai mari decat riscurile privind catastrofele naturale pentru industria asigurarilor, a precizat Denis KESSLER, Presedintele si CEO-ul, SCOR, la intalnirea Grupului de Experti Cyber ai G7, sustinut de Bank of France, scrie Insurance Journal. In acelasi timp, oficialul recomanda industriei sa construiasca o scara comuna la nivel global pentru evaluarea incidentelor cibernetice.

"Visez la un fel de scara Richter pentru ciber security", a precizat Denis KESSLER, facand referire la scara de magnitudine ce masoara intensitatea unui cutremur. "Ar fi extrem de util sa avem instrumente de masurare si modelare. Fara modelare, este foarte dificil pentru noi sa oferim acoperire. Avem scenarii, insa, nu instrumente de modelare", a completat KESSLER.

Denis KESSLER spune ca riscurile cibernetice ar putea depasi 600 de miliarde pe an "in cel mai negru scenariu", insa, comparativ cu costurile generate de catastrofele naturale, care se ridica la 230 de miliarde anual, suma este de aproape trei ori mai mare. Cu toate acestea, oficialul SCOR spune ca cererea pentru acoperirea riscurilor de securitate cibernetica va depasi oferta, iar acest lucru ridica o problema, solicitand o rebalansare a acestei situatii.

Experti in domeniul securitatii informatice si directorii executivi din sectorul financiar, precum si reprezentanti ai Bancii Centrale Europene, ai Rezervei Federale si a bancilor centrale din Canada si Japonia s-au reunit la Paris pentru a realiza o evaluare a riscurilor cibernetice.

Ca masuri, in incercarea de a se pregati pentru atacuri potentiale, Grupul celor 7 (G7), prezidat in prezent de Franta, va simula in luna iunie o criza transfrontaliera. "Aceasta simulare este o premiera la nivel mondial si sunt convins ca vom putea invata multe din aceasta experienta", a declarat ministrul francez de finante Bruno Le Maire la conferinta de la Paris.

Totodata, prezent la intalnire, guvernatorul Bancii Frantei, Francois VILLEROY, a declarat ca amenintarile la adresa securitatii informatice reprezinta un "risc major si sistemic" pentru sectorul financiar, deoarece atacurile sunt mult mai frecvente, iar actiunile publice impotriva atacurilor cibernetice in sectorul asigurarilor sunt "suboptimale". Oficialul a mai precizat ca, pentru a spori rezistenta sistemului financiar, simularea crizei transfrontaliere ar trebui sa fie repetata.

In 2018, totalul pierderilor raportate ca urmare a criminalitatii cibernetice aproape ca s-a dublat, ajungand la 2,7 miliarde de dolari, aproximativ jumatate dintre acestea vizand plati prin transfer bancar, arata FBI 2019 Internet Crime Report, citat de Claims Journal.

Potrivit raportului, FBI a primit, anul trecut, 352.000 de plangeri cu privire la criminalitatea informatica, in conditiile in care Internet Crime Complaint Center, din cadrul FBI, a primit, in medie, 300.000 de plangeri in fiecare an din ultima perioada. Pierderile raportate au crescut de la 800,5 milioane de dolari (2014), la 1,42 miliarde de dolari (2017). Din totalul pierderilor raportate in 2018, FBI atribuie suma de 1,2 miliarde de dolari transferurilor neautorizate de fonduri, prin inselatorii pe e-mail.
Share |


Editor: Bianca CIOCOTISAN | Publicat pe 14.05.2019

Cele mai recente stiri:
» 51% dintre organizatii sunt pregatite sa faca fata unei frecvente ridicate a atacurilor cyber, pe fondul pandemiei COVID-19
» GlobalData: "Noua normalitate" pentru industria hoteliera poate gravita in jurul tehnologiei avansate
» CyberCube: Brokerii detin cheia pentru cresterea pietei de asigurari cyber
» Cel mai puternic ciclon care a lovit Golful Bengal in ultimii 21 de ani a provocat pierderi economice de peste 13 mld. dolari
» Deloitte: Guvernele din intreaga lume, tinta unor atacuri cibernetice tot mai frecvente si severe
» Swiss Re: Asia emergenta va arata lumii drumul de iesire din recesiune
» GENERALI a lansat o aplicatie ce permite evaluarea de la distanta a operelor de arta
» ADB: COVID-19 ar putea genera pierderi de 8,8 trilioane de dolari pentru economia globala
» Afacerile VIENNA Insurance Group au crescut in primele 3 luni. Efectele COVID-19 vor fi resimtite incepand cu T2 2020
» Swiss Re: Pandemia COVID-19 ar putea promova obiceiuri sustenabile


Create AccountLog In Your Account