Stiri externe

Avertizare ONU: Un dezastru climatic este inregistrat saptamanal, undeva in lume


Organizatia Natiunilor Unite (ONU) atrage atentia ca, saptamanal, este inregistrat, undeva in lume, un dezastru climatic si, desi putine sunt evenimentele care ajung in atentia presei internationale, tarile in curs de dezvoltare, si nu numai, trebuie sa se pregateasca din timp pentru un impact profund al unui fenomen meteo extrem, arata The Guardian.

Catastrofe precum cicloanele Idai si Kenneth care au lovit Mozambic sau seceta care a macinat India sunt fenomene relatate pe larg la nivel global, dar din ce in ce mai multe "evenimente cu un impact mai mic" - care provoaca moartea a sute de persoane si stramutarea a milioane de cetateni -, au loc la o frecventa mai mare decat cea prognozata.

Astfel, adaptarea la criza climatica nu mai reprezinta o problema pe termen lung, ci una care are nevoie de o abordare rapida. "Nu mai este vorba despre viitor, ci despre ziua de astazi. Trebuie sa vorbim mai mult despre adaptare si rezilienta", arata, potrivit sursei citate, Mami MIZUTORI - Special Representative on Disaster Risk Reduction, ONU.

Potrivit estimarilor, dezastrele climatice provoaca, anual, costuri medii de 520 de miliarde de dolari. Din pacate, insa, subliniaza The Guardian, investitiile aditionale pentru o infrastructura rezistenta la incalzirea globala sunt de numai 3%. Per ansamblu, acest lucru inseamna, pentru urmatorii 20 de ani, investitii de numai 2,7 trilioane de dolari. "Nu este o suma foarte mare (n.r. in contextul investitiilor in infrastructura), dar investitorii trebuie sa faca mai mult in acest sens. Rezilienta trebuie sa devina o comoditate pentru care oamenii sa plateasca", explica Mami MIZUTORI.

Acest lucru inseamna, in opinia reprezentantului ONU, normalizarea standardelor pentru o infrastructura noua - locuinte, drumuri, retele de cai ferate, retele de alimentare cu apa si energie s.a.m.d. -, care sa fie mai putin vulnerabila in fata efectelor unor fenomene meteo extreme, precum inundatii, furtuni puternice, seceta etc. "Vorbim despre o urgenta climatica si despre o criza climatica, dar, daca nu putem face acest lucru (n.r. adaptarea la efecte), nu vom supravietui. Trebuie sa constientizam care sunt riscurile de a nu investi in rezilienta", a declarat, pentru The Guardian, Mami MIZUTORI.

Multe dintre dezastrele "cu impact mai mic" ar putea fi prevenite, daca oamenii ar fi avertizati din timp asupra fenomenelor meteo extreme, daca ar exista o infrastructura mai buna - cum ar fi sistemele de aparare impotriva inundatiilor sau, in caz de seceta, accesul facil la apa potabila -, si daca guvernele ar constientiza care sunt zonele cele mai expuse fenomenelor meteo extreme.

Aceasta nu este o problema doar pentru tarile in curs de dezvoltare, subliniaza reprezentantul ONU, asa cum au aratat si incendiile devastatoare din SUA, dar si episoadele de canicula din Europa. La randul lor, tarile bogate se confrunta cu provocarea de a adapta infrastructura si de a gasi solutii pentru a proteja oamenii in fata dezastrelor. "Trebuie sa avem o viziune mai holistica a riscurilor", spune Mami MIZUTORI.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 17.07.2019

Cele mai recente stiri:
» Un alt start-up revolutioneaza segmentul auto, in incercarea de a reduce numarul victimelor accidentelor rutiere la nivel global
» UNICEF: 1 din 3 adolescente din gospodariile sarace din intreaga lume nu a fost niciodata la scoala
» Aon: Deceniul recent incheiat, cel mai costisitor din punct de vedere al dezastrelor naturale
» Companiile din UE, amendate cu peste 110 milioane de euro pentru incalcarea GDPR
» O alta catastrofa face ravagii in Australia. Pierderi de cel putin 320 mil. dolari dupa grindina severa din ultimele zile
» UE vrea sa interzica, pe o perioada de 5 ani, tehnologiile de recunoastere faciala in locurile publice
» Aon: Pagube de peste 1 miliard de dolari dupa cele mai recente fenomene meteo extreme din SUA
» Filipine: Locuitorii din apropierea vulcanului Taal transforma cenusa si deseurile din plastic in caramizi
» Insurance Europe: Proiectul de revizuire a Solvency II ar impiedica ambitiile europene, nu le-ar sustine
» ONU: Multiple episoade de vreme extrema vor avea loc in 2020


Create AccountLog In Your Account