Stiri externe

BOEING a suspendat intreaga flota 737 si a oprit pentru moment livrarea de avioane MAX 8


BOEING a oprit pentru moment livrarea de avioane MAX 8, in contextul in care autoritatile incearca in continuare sa afle cu exactitate ce s-a intamplat in cazul zborului Ethiopian Airlines 302, care s-a prabusit, omorand toti cei 157 de pasageri. Daca livrarea a fost oprita pentru moment, activitatea de productie continua.

"Continuam sa producem avioane 737 MAX si, in acelasi timp, incercam sa intelegem care va fi impactul acestei situatii, inclusiv capacitatea potentiala de constrangere, asupra sistemului de productie", a declarat Paulo BERGMAN - Purtator de cuvant, BOEING.

In doar cateva zile, actiunile BOEING au scazut cu 11%, iar valoarea de piata a companiei s-a redus cu nu mai putin de 29 de miliarde de dolari. Presa internationala estimeaza ca pagubele totale provocate in urma evenimentului din 10 martie vor fi de 260 de milioane de dolari, iar Chubb si Willis Towers Watson, asiguratorul si, respectiv, brokerul de asigurari al Ethiopian Airlines, vor avea de platit aproximativ 60 de milioane de dolari.

Nota totala de plata ar putea fi, insa, mult mai mare, avand in vedere eventualele cereri de despagubire solicitate de familiile victimelor, dar si de alte companii aeriene, precum si de costurile presupuse atat de investigarea cazului, cat si de eventualele reparatii aduse aeronavelor. Pe de alta parte, expertii considera ca e putin probabil ca, pe termen lung, acest eveniment sa aiba un impact puternic asupra brandului sau a finatelor companiei BOEING.

In momentul de fata, mai bine de 4.600 de aeronave BOEING 737 MAX 8 au ramas in hangare si nu vor fi livrate pana la solutionarea cazului si ridicarea restrictiei. Nu putini sunt analistii care considera ca e putin probabil ca avioanele sa nu mai fie livrate, pentru ca reprezinta un acord pe termen lung, un acord deja in vigoare, si, mai mult decat atat, in afara de AIRBUS, nu exista in piata un competitor pentru BOEING, capabil sa livreze aeronave de genul 737 MAX 8.

Carter COPELAND - Aerospace Analyst, Melius Research -, sustine ca doua directii pot determina modul in care investitorii vor vedea in continuare BOEING: cum va fi afectata livrararea aeronavelor 737 si, pe de alta parte, cat va trebui sa plateasca BOEING pentru repararea aeronavelor. La aceste costuri, mai arata Carter COPELAND, se pot adauga si costurile mentionate anterior. Pentru a estima costurile, analistul s-a folosit de informatii din alte astfel de cazuri.

Astfel, in istoria SUA, cel mai costisitor astfel de eveniment a presupus sanctionarea companiei aeriene cu suma de 150 de milioane de dolari. Mai departe, mai spune reprezentantul Melius Research, eventualele costuri generate de inlocuirea aeronavelor MAX 8 ar ajunge la 535 de milioane de dolari. "Per ansamblu, putem vorbi de costuri permanente de mai putin de un milliard de dolari, la care se adauga, in functie de scenariu, costuri de alte cateva miliarde de dolari, de-a lungul timpului."


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 15.03.2019

Cele mai recente stiri:
» SUA: Soferii "nu se pot abtine" din a folosi telefonul mobil in timp ce conduc
» Marea Britanie: Crestere alarmanta in randul clientilor care isi anuleaza asigurarile pentru ca nu si le mai pot permite
» Companiile nipone dezvolta produse pentru turistii neasigurati
» Profitul net al grupului GENERALI a crescut cu 28,1% in primele trei luni din 2019
» Aon: Tornadele si furtunile care au lovit SUA, luna trecuta, au provocat pagube de ordinul miliardelor de dolari
» SUA: De cati bani ai nevoie pentru a te considera bogat? Raspunsul depinde de varsta
» Grupul ALLIANZ: Profit operational de 3 miliarde de euro in primele trei luni din 2019
» Avertisment: Riscurile de securitate cibernetica, mai costisitoare decat riscurile pentru dezastrele naturale
» Marea Britanie: 94% dintre parinti insista ca educatia financiara sa fie disciplina obligatorie in scoli
» FBI: Pierderile provocate de criminalitatea cibernetica, aproape duble in 2018


Create AccountLog In Your Account