Romania

Banca Mondiala acorda Romaniei 50 milioane de euro pentru infrastructura Politiei de raspuns la dezastrele naturale


Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), parte a Grupului Bancii Mondiale, sprijina Romania intr-un proiect ce vizeaza cresterea rezilientei facilitatilor critice ale Politiei Romane de raspuns in situatii de urgenta si la dezastre naturale, precum si consolidarea capacitatilor institutionale pentru pregatirea si raspunsul in momentele de criza, potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Finantelor Publice in acest sens.

Conform documentului expunerii de motive, Acordul de imprumut (Proiect privind imbunatatirea rezilientei si a raspunsului la situatii de urgenta) dintre Romania si BIRD, in valoare de 50 milIoane de euro a fost semnat la data de 10 iulie 2019, rambursarea urmand sa se faca integral la 1 februarie 2029, intr-o singura transa.

Proiectul cuprinde urmatoarele componente:
  • Imbunatatirea rezilientei infrastructurii Politiei Romane de raspuns la dezastre.
  • Capacitatea institutionala si sensibilizarea publicului.
  • Managementul proiectului.
"Ministerul Afacerilor Interne va asigura implementarea Programului, prin Unitatea de Implementare a Proiectului infiintata in acest scop in cadrul IGPR, caruia i se deleaga intreaga autoritate si responsabilitate", se precizeaza in nota de fundamentare.

In cadrul Proiectului se vor realiza campanii de constientizare a publicului pentru furnizarea informatiilor cu privire la investitiile planificate, rolul Politiei in raspunsul la situatii de urgenta, precum si avantajele consolidarii si reconstructiei in ceea ce priveste managementul riscurilor de dezastre in Romania.

De asemenea, tot ca rezultat al acestui proiect, se va putea reactiona mai rapid pentru refacerea cladirilor, infrastructurii si a altor elemente legate de producerea dezastrelor naturale, conducand la diminuarea impactului social asupra populatiei afectate, se mai arata in document.

Conform prevederilor Acordului de imprumut, termenul de intrare in vigoare este de pana la 180 de zile de la data semnarii acestuia.

Efectele dezastrelor naturale

Pentru protectia financiara a locuintelor impotriva a trei riscuri catastrofale - cutremure, inundatii si alunecari de teren - a fost dezvoltat sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta, administrat de societatea privata PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. De asemenea, cei care doresc sa isi protejeze locuinta impotriva unor riscuri suplimentare si contra unei sume mai mari, pot opta, pe langa asigurarea obligatorie PAD, si pentru o polita facultativa.

In urma acestor dezastre, PAID Romania a achitat, in primele sapte luni din 2019, un volum de daune de circa 2,91 milioane de lei, nivel ce se apropie de valoarea platita in intreg anul trecut (3,33 milioane de lei). La sfarsitul lunii iulie 2019 erau active la nivel national 1.708.955 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), potrivit statisticilor Pool-ului.

In acelasi timp, gradul de cuprindere in asigurare a fost de 18,92%.

In vederea cresterii gradului de constientizare a romanilor cu privire la modul in care se pot proteja financiar in caz de dezastru, PAID a demarat o campanie avand ca obiectiv declararea zilei de 4 martie ca "Zi Nationala de Constientizare a Dezastrelor Naturale". Sustine si tu initiativa. Semneaza petitia!


Share |


Editor: Bianca CIOCOTISAN | Publicat pe 22.08.2019

Cele mai recente stiri:
» Industria de asigurari sustine introducerea unui tarif de referinta, cu titlu informativ, pentru reparatiile auto
» Modificarea legislatiei RCA: Tarifele de referinta la reparatii, mai aproape de a fi aplicate
» VIDEO: Life is Hard vizeaza o crestere de 50% pe linia de asigurari in 2020, generata preponderant de serviciile de digitalizare
» Coronavirus: Asigurarile private acopera riscul imbolnavirii cu noul virus COVID-19? UPDATE
» MARSH: Sfaturi si masuri de raspuns pentru companii in caz de Coronavirus
» MaxyGo a premiat performerii anului 2019
» Subscrierile celor doua companii UNIQA au crescut la peste 97 milioane de euro in 2019
» Studiu UNSAR-IRES: Peste jumatate dintre soferii romani sunt interesati de valoarea reparatiilor aferente politelor CASCO
» Echilibru intre despagubirea RCA acordata de asiguratori si costurile cu reparatiile
» Cine si cum protejeaza consumatorul de asigurari?


Create AccountLog In Your Account