Organizatii

Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicole (BNAA)


Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA) este o asociatie profesionala bazata pe principiul aderarii asiguratorilor de raspundere civila auto in calitate de membri.

Asiguratorii care detin licenta de activitate in domeniul asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse de autovehicule, contribuie prin mijloace financiare proprii la constituirea si mentinerea Garantiei bancare in favoarea Consiliului Birourilor Carte Verde, Fondului de Compensare, Fondului de Protectie a Victimelor Strazii si indeplinesc cumulativ conditiile prevazute pentru a elibera din numele propriu polite internationale de asigurare "Carte Verde", sunt membri cu drepturi depline.

Asociatia are drept scop reprezentarea intereselor colective ale membrilor sai, in domeniul asigurarii obligatorii de raspundere civila pentru pagube produse de autovehicule, atat pe teritoriul Republicii Moldova, cat si in strainatate, promovarea cooperarii, precum si compensarea prejudiciilor cauzate persoanelor pagubite prin accidente produse de autovehicule ai caror posesori nu au respectat obligatia de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, de autovehicule neidentificate si/sau obtinute pe cale ilicita.

Activitatea BNAA se imparte in 2 ramure initiale: este Membru al Consiliului Birourilor Sistemului International de asigurare "Carte Verde"; este administrator al Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.

In calitatea sa de administrator al Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, Biroul este imputernicit sa administreze si sa utilizeze mijloacele Fondului in vederea protejarii persoanelor pagubite prin accidente produse de autovehicule ai caror posesori nu au respectat obligatia de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, de autovehicule neidentificate si/sau obtinute pe cale ilicita. In urma unui accident rutier produs din vina soferului autovehiculului cu numere de inmatriculare straine, detinator a politei de asigurare "Carte Verde", persoanele pagubite se vor adresa la Biroul National al tarii unde s-a produs accidentul in vederea obtinerii despagubirii. BNAA are obligatia sa inregistreze cazul si sa confirme la Biroul tarii unde este inmatriculat autovehiculul vinovat valabilitatea politei de asigurare internationala "Carte Verde".

Daca compania care a emis polita CV are un reprezentant in tara unde s-a produs a.r. atunci reprezentantul va acorda despagubirea, in caz contrar, sau daca polita este falsa, despagubirea va fi acordata din Fondul de Garantie. In cazul producerii unui accident rutier pe teritoriul RM unde persoana vinovata nu a respectat obligatia de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, de autovehicule neidentificate si/sau obtinute pe cale ilicita, BNAA, in baza cererii depuse, se angajeaza sa acorde despagubirea de asigurare din Fondul de Protectie a Victimelor Strazii persoanelor pagubite si ulterior, reiesind din suma acordata, sa ramburseze banii in Fond prin actiunea de regres fata de persoana vinovata.

In calitatea sa de membru al Consiliului Birourilor BNAA are atributia de a supraveghea activitatea membrilor sai cu drepturi depline care isi exercita drepturile si indeplinesc obligatiile ce le revin in baza contractelor de asigurare obligatorie de raspundere civila externa "Carte Verde".

Ce reprezinta sistemul Carte Verde?

Sistemul de asigurare internationala de raspundere civila a detinatorilor de autovehicule, "Carte Verde", a fost introdus din 1 ianuarie 1953 sub egida Comisiei Economice pentru Europa din cadrul ONU. Sistemul "Carte Verde" este administrat si condus de catre Consiliul Birourilor (format din Biroul fiecarei tari participante in sistem) cu sediul la Londra.

Vezi aici lista si adresa birourilor nationale.

Obiectivele sistemului Carte Verde constau in a asigura ca tertele persoane care au avut de suferit ii urma accidentelor de circulatie sa nu fiedezavantajate de faptul ca vatamarile corporale sau pagubele materiale le-au fost cauzate de conducatori auto straini in comparatie cu situatia in care acestia ar fi fost rezidenti ai tarii in care a avut loc accidentul. De asemenea, acesta are scopul de a preveni nevoia conducatorilor auto de a obtine protectie de asigurare la frontiera tarilor pe care intentioneaza sa le viziteze, ducand la reduceri de costuri si inlesnind circulatia internationala de marfuri si persoane.

Republica Moldova a aderat la sistemul international Carte Verde in 1997, dar a inceput activitatea in domeniu in 2001. De asemenea, in 2010, BNAA a fost acceptat in Biroul International Carte Verde, cu statut de membru cu drepturi depline.

In prezent zece companii de asigurare au dreptul sa vanda polite de asigurare Carte Verde in Republica Moldova:Share |
Create AccountLog In Your Account