Companii vizitate

Arhiva

CENTRASIG BROKER DE ASIGURARE-REASIGURARE


Alexandru CIUDIN
Administrator
Adresa: Chisinau, Bd. Negruzzi 2, of. 820
Localitate: Chisinau
Raionul: Chisinau
Telefon: 00373.22.93.05.04
Email: office@centrasig.md; ciudin@centrasig.md

Referitor la piata asigurarilor

XPRIMM: Cat de puternic a fost impactul crizei economice asupra pietei de intermediere in anul 2009 si primele luni ale anului 2010?
Alexandru CIUDIN: Este firesc faptul ca, in 2009, criza economica a afectat simtitor piata de intermediere in R. Moldova, manifestandu-se prin diminuarea volumului primelor subscrise cu 3-4%, desi in 2007-2008 inregistrase cresteri constante cu peste 25%. Un alt factor perturbator a fost si declinul pietei auto a masinilor noi cu 53%. Situatia se redresase in T1/2010, inregistrand o crestere cu 7,69% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

XPRIMM: Cum vedeti evolutia acestui segment in anul 2010? (in contextul prelungirii crizei economice)
Alexandru CIUDIN: Economia R. Moldova inregistreaza o evolutie pozitiva, preconizandu-se o crestere cu 3,4%, fapt care va atrage dupa sine si o crestere a acestui segment in 2010. Intermediarii au administrat, in 2009, 16,65 % din primele anuale subscrise, ceea ce este destul de modest.

XPRIMM: Care este in acest moment cea mai stringenta problema a pietei de brokeraj in asigurari? (cu exceptia crizei economice)
Alexandru CIUDIN: Densitatea mica de asigurari pe cap de locuitor, ponderea scazuta a asigurarilor facultative, nivelul scazut al veniturilor populatiei, scepticismul oamenilor si perceptia eronata a conceptului de asigurare.

XPRIMM: Cat de reglementata este activitatea brokerilor de asigurare in Republica Moldova si care sunt aspectele care ar trebui imbunatatite?
Alexandru CIUDIN: Cadrul legislativ cu siguranta exista si functioneaza, insa regretabila este imperfectiunea acestuia si slaba implicare a CNPF. In prezent, este binevenita existenta strategiei de dezvoltare a pietei financiare nebancare pe anii 2009-2012.

XPRIMM: Cat de informati sunt potentialii clienti ai brokerilor cu privire la rolul acestora din urma?
Alexandru CIUDIN: Clientii sunt si ei diferiti, la fel si gradul lor de informare referitor la rolul brokerului de asigurare. Dar in etapa actuala, cu siguranta este prematur de vorbit despre un nivel macar mediu de percepere a rolului deosebit de important al brokerului ca intermediar in aceste tranzactii.

XPRIMM: Cum a evoluat segmentul corporate in 2009? Dar cel de retail?
Alexandru CIUDIN: Valorile segmentului corporate si celui retail in 2009 nu au inregistrat fluctuatii importante, poate nesemnificativ a scazut cel corporate.

XPRIMM: Considerati Chisinaul ca fiind o piata saturata din punct de vedere al concurentei?
Alexandru CIUDIN: Datorita faptului ca in prezent in R. Moldova activeaza peste 48 de brokeri de asigurare-reasigurare, consider ca piata, din punct de vedere concurential, este una mediu saturata, din motivul volumului relativ mic de tranzactii pe care le intermediaza (16,65 % din primele anuale subscrise in 2009).

XPRIMM: Este oportuna, in acest moment, o extindere a fortei de vanzare? Credeti ca situatia economica aduce noi oportunitati in a gasi oamenii pentru a lucra in asigurari?
Alexandru CIUDIN: La momentul dat, o extindere a fortei de vanzare este inoportuna, fapt care se datoreaza intr-o mare masura instabilitatii politice si economice a R. Moldova si factorilor care decurg din aceasta stare de fapt.

Referitor la activitate

XPRIMM: Cum apreciati rezultatele obtinute de companie in anul 2009 (comparativ cu 2008)? Cum se prezinta acestea in primele luni din 2010?
Alexandru CIUDIN: Pentru compania noastra, anul 2009 nu a fost unul deloc usor, dar am inregistrat rezultate frumoase comparativ cu anul 2008, cand eram la un inceput de drum. In prezent se observa o usoara inviorare, fapt imbucurator pentru companie.

XPRIMM: Ce oportunitati vedeti pentru activitatea companiei dumneavoastra pentru urmatoarea perioada?
Alexandru CIUDIN: Oportunitati in vederea dezvoltarii sectorului de intermediere exista si se exprima in tendinta de a dezvolta rolul fondurilor private de pensii si, foarte probabil, al asigurarii obligatorii de bunuri.

XPRIMM: Care este structura portofoliului in acest moment? A suferit aceasta modificari ca si consecinta a crizei economice?
Alexandru CIUDIN: Structura portofoliului de asigurari ramane una diversificata, cu o permanenta tendinta spre anticiparea necesitatilor clientilor.

XPRIMM: Care sunt obiectivele principale pentru compania dumneavoastra in acest an? (Volum total al intermedierilor, structura personal etc.)
Alexandru CIUDIN: Obiectivele noastre primordiale sunt consolidarea pozitiei pe piata, anticiparea necesitatilor clientilor nostri (actuali si potentiali), iar la capitolul structura personalului preconizam unele modificari organizatorice.Publicat pe 24.08.2010

Create AccountLog In Your Account