Asigurari

CNPF propune noi reguli de licentiere a asiguratorilor. Vezi aici cum sunt impactati asiguratorii si brokerii!


Autoritatea de supraveghere a asigurarilor de la Chisinau (CNPF) propune modificarea mecanismului de licentiere a asiguratorilor si brokerilor din Moldova (elaborare, suspendare, reperfectare a licentei etc.), pentru simplificarea si eficientizarea acestuia. Acestea sunt o parte din prevederile continute intr-un proiect de lege, adoptat de curand de catre CNPF, pentru modificarea legii cu privire la asigurari, postat pe site-ul institutiei.

Un aspect important al acestui proiect vizeaza reperfectarea licentei asiguratorilor si brokerilor. Astfel, daca pana in prezent modificarea structurii retelei de vanzare a asiguratorilor/intermediarilor prin includerea, modificarea adreselor, excluderea subdiviziunilor acestora, necesita reperfectare de licenta - daca proiectul va fi aprobat va fi exclusa obligativitatea actualizarii acestor date in licenta. Totodata, modificarea denumirii, adresei juridice a asiguratorului, precum si includerea /excluderea claselor sau produselor de asigurare vor fi in continuare obligatoriu supuse procedurii de repefectare. De asemenea, proiectul de lege prevede extinderea termenului de examinare a declaratiei pentru autorizarea activitatii de asigurare pana la 3 luni si perioada de reperfectare a licentei - pana la 20 zile.

Proiectul de lege mai include si completari foarte clare referitoare la procedura de retragere a licentei si instituire a administrarii speciale si lichidarii asiguratorului si a brokerilor de asigurare. In acelasi timp, cu referire la agentii de asigurare, sunt aduse completari care prevad ca "asiguratorul in al carui nume actioneaza agentul de asigurare persoana juridica este responsabil pentru actiunile sau omisiunile agentului care sunt considerate incalcari pe piata asigurarilor". De asemenea, "structura comisionului include toate tipurile de costuri de asigurare ale asiguratorului in legatura cu un agent de asigurare persoana juridica, inclusiv costurile de plata chiriei, tot felul de remuneratii, precum si furnizarea oricarui beneficiu de proprietate sau material".

Vezi aici proiectul de lege si nota informativa.


Share |


Editor: Ana PREDA | Publicat pe 26.06.2017Create AccountLog In Your Account