Organizatii

Casa Nationala de Asigurari Sociale (CNAS)


Casa Nationala de Asigurari Sociale este o institutie publica autonoma de interes national, cu personalitate juridica ce administreaza si gestioneaza sistemul public de asigurari sociale. Institutia sus-numita a fost infiintata in anul 2001 in baza Legii privind sistemul public de asigurari sociale de stat nr. 489-XIV din 08.07.1999.

Casa Nationala este condusa de un presedinte desemnat de Guvernul Republicii Moldova. Activitatea Casei Nationale este supravegheata de catre Consiliul de Administratie, compus din 12 persoane: reprezentanti ai Guvernului, Sindicatelor, Patronatului si Consiliului Republican al Veteranilor.

CNAS - este organul puterii executive, care realizeaza politica statului in domeniul asigurarilor sociale.

Prin intermediul sistemului public de asigurari sociale, statul garanteaza cetatenilor dreptul la protectia sociala in cazurile de batrinete, somaj, boala, invaliditate, de pierdere a intretinatorului prin plati sociale - a pensiilor, indemnizatiilor, compensatiilor nominative si alte prestatii de asigurari sociale.

Astazi in Casa Nationala activeaza 1290 de specialisti (din ei 1128 - functionari publici) care deservesc mai mult de milion de cetateni, beneficiari de plati sociale. Din ei numai beneficiari de pensii -621,0 mii de cetateni, indemnizatii familiilor cu copii - 109,0 mii, alocatii sociale de stat - 48,8 mii, compensatii nominative - 256,0 mii de cetateni, alocatii lunare de stat - 13,1 mii, alocatii nominale de stat pentru merite deosebite fata de stat - 23,4 mii (situatia de la 1 iulie 2009).

Din momentul crearii Casei Nationale reforma sistemului public de asigurari sociale in Republica Moldova a cunoscut mari schimbari, anual se asigura o crestere a pensiilor si indemnizatiilor prin intermediul maririi si indexarii lor.

O parte componenta a reformei de asigurari sociale a fost elaborarea sistemului informational al Registrului evidentei individuale. Scopul implementarii evidentei individuale presupune crearea unor conditii egale de stabilire a pensiei dupa rezultatul muncii a persoanei asigurate, asigurarea veridicitatii informatiei privind stagiul de cotizare, care in rezultat determina marimea pensiei.Aceasta va spori considerabil interesul persoanelor asigurate in ceea ce priveste plata contributiilor de asigurari sociale, simplificarea ordinii si accelerarea procedurii de stabilire a pensiei.

Casa Nationala este membru a Asociatiei Internationale de Asigurari Sociale si a Asociatiei Internationale a Fondurilor Sociale si Fondurilor de Pensii.

Casa Nationala desfasoara o activitate de colaborare internationala in cadrul acordurilor si conventiilor bilaterale incheiate cu guvernele Romaniei, Rusiei, Ucrainei, Uzbechistanului, Belarusi, Azerbaidjan si cu organizatii analogice a Ungariei, Letoniei, Poloniei si Germaniei.


http://www.cnas.md


Share |
Create AccountLog In Your Account