Romania

Castigul mediu net al angajatilor din asigurari si pensii private a crescut cu peste 11% in decembrie 2018


In luna decembrie 2018, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, inclusiv in domeniul asigurarilor si pensiilor private (+11,4%), nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna noiembrie 2018, conform informatiilor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Aceasta crestere s-a datorat, cel mai probabil, primelor ocazionale obtinute cu ocazia Sarbatorilor de iarna, dar si ca urmare a cresterii numarului de reinnori de polite.

Castigul salarial mediu net din activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) a fost, in decembrie 2018, de 5.460 lei pe salariat fata de 4.900 lei in luna precedenta (+560 lei). Iar castigul brut a urcat la valoarea de 9.161 lei, de la 8.243 lei in luna noiembrie (+918 lei).

Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, castigul net a crescut cu 256 lei (5.204 lei in decembrie 2017), iar castigul brut a avansat cu 1.813 lei (de la 7.348 lei).

In activitatile auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, valoarea castigului net a crescut in decembrie 2018 tot cu 11,4%, la nivelul de 3,916 lei, de la 3.516 lei in luna noiembrie, iar castigul brut a ajuns la 6.579 lei, de la 5.919 lei.

Per total, in intermedieri financiare si asigurari, castigul salarial mediu net s-a majorat cu 21,1%, pana la 5.747 lei pe salariat, de la 4.745 lei in luna noiembrie, iar castigul brut a urcat la 9.675 lei, de la 7.984 lei.Salariul mediu pe economie

In luna decembrie 2018, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.938 lei, cu 6,0% mai mare decat in luna noiembrie 2018. Iar castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.957 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 165 lei (+5,9%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) - 6.888 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante - 1.657 lei.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,5%.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 51,4% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 38,7% in depozitare si activitati auxiliare pentru transport;
- intre 18,5% si 23,5% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, industria metalurgica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea substantelor si a produselor chimice, alte activitati extractive;
- intre 10,0% si 15,5% in tranzactii imobiliare, telecomunicatii, fabricarea altor mijloace de transport, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea si distributia apei, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, transporturi terestre si transporturi prin conducte;
- intre 7,5% si 10,0% in fabricarea hartiei si a produselor din hartie, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

- cu 14,9% in extractia minereurilor metalifere;
- intre 0,5% si 3,0% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi aeriene, fabricarea de mobila.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: invatamant (+2,4%), sanatate si asistenta sociala (+1,8%), administratie publica (+0,3%).

Castigul salarial mediu brut lunar se determina prin raportarea sumelor brute platite din fondul de salarii, din profitul net si alte fonduri (excl. sumele compensatorii, sumele platite retroactiv ca urmare a castigarii in instanta a drepturilor banesti aferente anilor anteriori, contravaloarea tichetelor/voucherelor de vacanta) la numarul mediu al salariatilor.


Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 12.02.2019

Cele mai recente stiri:
» Daunele produse de inundatii au crescut de peste 4 ori in primele 7 luni din 2019
» Oboseala, un pericol la volan! 4% din populatie sufera de somnolenta diurna excesiva
» Echipa de subscriere a ERGO Asigurari se mareste
» Teme de interes si traineri cu experienta, pe lista cursurilor ISF din aceasta toamna
» Mercer Marsh Benefits: Asigurarile private de sanatate, printre cele mai intalnite beneficii de protectie financiara
» Madalin ROSU: Piata are nevoie de inovatie, de o gandire "out of the box"
» GROUPAMA Asigurari introduce o noua clauza politei CASCO pentru clientii persoane juridice
» Banca Mondiala acorda Romaniei 50 milioane de euro pentru infrastructura Politiei de raspuns la dezastrele naturale
» Dezastrele naturale urca valoarea daunelor achitate de PAID, in primele 7 luni din acest, la peste 2,9 mil. lei
» Adrian MARIN primeste aprobarea ASF pentru un nou mandat la conducerea GENERALI


Create AccountLog In Your Account