Romania

Colaborare romano-chineza in controlul inundatiilor si atenuarea dezastrelor


Reprezentantii Ministerului Apelor si Padurilor din Romania si cei ai Ministerului Resurselor de Apa din Republica Populara Chineza au semnat, vineri, un acord de cooperare in domeniul gospodaririi apelor, care cuprinde prevederi precum controlul inundatiilor si atenuarea dezastrelor.

Astfel, Scretarul de stat Adriana PETCU a primit vineri, 8 septembrie 2017, o delegatie a Ministerului Resurselor de Apa din Republica Populara Chineza, condusa de catre Xuebin TIAN, Vice-Ministru al Resurselor de Apa. Cu aceasta ocazie a fost semnat un nou Acord privind cooperarea in domeniul gospodaririi apelor intre Ministerul Apelor si Padurilor din Romania si Ministerul Resurselor de Apa din Republica Populara Chineza.

"Semnarea noului acord a fost necesara datorita prioritatilor si abordarilor la nivel international in domeniul managementului resurselor de apa care s-au modificat considerabil in ultimii ani, dar si datorita aderarii Romaniei la Uniunea Europeana ce a condus la necesitatea revizuirii prioritatilor si legislatiei Romaniei in domeniul gospodarii apelor", se arata in comunicatul de presa.

Adriana PETCU a subliniat ca noul acord va contribui la dezvoltarea cooperarii in domeniul apelor intre Romania si China, astfel incat sa se poata raspunde provocarilor cu care cele doua tari se confrunta, in special in ceea ce priveste gestionarea integrata a resurselor de apa, controlul inundatiilor, atenuarea dezastrelor, protectia ecosistemelor acvatice, planificarea si gestionarea bazinelor hidrografice si a infrastructurii de apa.

Ea a adaugat ca are convingerea ca schimburile de bune practici, de date si informatii stiintifice si tehnice referitoare la domeniile de cooperare, dar si activitatile de cercetare comuna si dezvoltarea de proiecte comune vor conduce la o dezvoltarea durabila si un management integrat al resurselor de apa in cele doua tari.

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

Polita de asigurare obligatorie (PAD) acopera trei riscuri specifice Romaniei: cutremur, inundatie si alunecare de teren. Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata, 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

In anul 2016, Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, a achitat daune in valoare de peste 1,73 milioane lei ca urmare a inundatiilor.


Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 08.09.2017

Cele mai recente stiri:
» Sustine si tu siguranta rutiera! Descarca kit-ul campaniei si foloseste frame-ul #treazlavolan!
» UNSAR considera necesara revizuirea de urgenta a legislatiei RCA
» Pierderile asiguratorilor RCA s-au adancit. Cum s-a ajuns in aceasta situatie?
» Comisia Europeana avertizeaza Romania sa isi alinieze legislatia la normele UE privind asigurarile RCA
» Peste 260 de dosare de dauna inregistrate de PAID ca urmare a inundatiilor din iunie - iulie
» GOTHAER: Parteneriatul cu brokerii de asigurari este esential in strategia noastra de dezvoltare
» 8 companii de brokeraj au aderat la UNSICAR
» GROUPAMA si Politia Romana lanseaza a 7-a editie a campaniei de prevenire a furturilor din locuinte
» Vacanta placuta tuturor!
» ASF a aprobat noi numiri in conducerea a patru companii de asigurariCreate AccountLog In Your Account