Romania

Comisia Europeana face noi pasi spre indeplinirea obiectivelor privind siguranta rutiera


Comisia Europeana a adoptat zilele trecute noi norme menite sa accelereze implementarea sistemelor de transport inteligente de cooperare pe drumurile europene. Noua tehnologie le va permite autovehiculelor sa "comunice" intre ele, cu infrastructura rutiera si alti participanti la trafic - de exemplu cu privire la situatiile periculoase, lucrari rutiere si sincronizarea semafoarelor, facand in acest mod transportul pe sosele mai sigur, curat si eficient.

Potrivit Comisiei Europene, incepand din acest an, autovehiculele, semnele de circulatie si autostrazile vor fi dotate cu tehnologie care le va permite sa trimita mesaje standard tuturor participantilor la trafic din jur. Specificatiile stabilesc cerintele legale minime privind interoperabilitatea intre diferitele sisteme de cooperare utilizate, care le va permite tuturor statiilor echipate sa faca schimb de mesaje cu orice alta statie in conditii de siguranta, intr-o retea deschisa.

De asemenea, se preconizeza ca elementul de cooperare prin conectivitatea digitala dintre vehicule, precum si dintre vehicule si infrastructura de transport va imbunatati semnificativ siguranta rutiera, eficienta traficului si confortul la volan, ajutand conducatorul auto sa ia deciziile corecte si sa se adapteze la situatiile din trafic.

"Deschisa noilor tehnologii si evolutii ale pietei, aceasta decizie le ofera producatorilor de autovehicule, operatorilor rutieri si altor parti implicate mult-asteptata securitate juridica necesara pentru a incepe implementarea pe scara larga a serviciilor C-ITS in intreaga Europa. O adevarata rampa de lansare catre mobilitatea conectata si automatizata, ea va contribui in mod semnificativ la indeplinirea ambitiilor noastre privind siguranta rutiera", a declarat Violeta BULC, Comisarul pentru mobilitate si transporturi.

Decizia Comisiei a luat forma unui act delegat. Publicarea unui act delegat este urmata de o perioada de doua luni in care atat Parlamentul European, cat si Consiliul se pot opune intrarii sale in vigoare. Actul se bazeaza pe Directiva ITS, menita sa accelereze implementarea acestor tehnologii de transport inovatoare in intreaga Europa.

FII TREAZ LA VOLAN!

In 2017, tara noastra a raportat cea mai ridicata rata a accidentelor mortale dintre toate statele membre ale Uniunii Europene. 99 de decese la un milion de locuitori (dublu comparativ cu media europeana, care a fost de 50 de decese la un milion de locuitori) - aceasta este statistica neagra care a transformat Romania in liderul UE la mortalitatea din accidente rutiere.

In acest context, necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. Printre acestea se numara si campania "FII TREAZ LA VOLAN!".

Cea de-a treia editie a acesteia s-a desfasurat in perioada iulie - septembrie 2018, fiind initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si derulata cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania si al BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.

Urmareste pagina de Facebook oficiala "Treaz la volan" sau intra pe treazlavolan.ro.


Share |


Editor: Bianca CIOCOTISAN | Publicat pe 15.03.2019

Cele mai recente stiri:
» ASIROM VIG are un nou CFO
» VIDEO: Dan DOBRE: Primul lucru pe care ni-l dorim de la asigurarile private de sanatate este sa fie usor intelese
» Numarul locuintelor asigurate se mentine la peste 1,7 milioane
» Deciziile adoptate marti de Consiliul ASF
» Romania gazduieste Conferinta Anuala a Insurance Europe. Inregistrati-va acum!
» Cum te protejeaza o asigurare privata de sanatate?
» Profitul GROUPAMA Asigurari din 2018, afectat de amenda Consiliului Concurentei. Ce planuri are asiguratorul pentru 2019?
» Madalin ROSU lanseaza prima carte dedicata daunelor din asigurarile auto
» BNR vrea sa cumpere polite CASCO pentru 52 de autovehicule
» Insurance Europe: Asigurarea are un rol important in cazul inundatiilor


Create AccountLog In Your Account