Romania

Cum au evoluat castigurile angajatilor din domeniul asigurarilor si pensiilor private in noiembrie 2018?


In luna noiembrie 2018, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna octombrie, insa in domeniul asigurarilor si pensiilor private castigul salarial s-a diminuat usor, conform informatiilor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, castigul salarial mediu net din activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale) a fost, in noiembrie 2018, de 4.900 lei (-1,3%) fata de 4.967 lei in luna precedenta. Iar castigul brut a scazut la valoarea de 8.243 lei, de la 8.376 lei in luna octombrie.

Comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, castigul net a crescut cu 487 lei (4.413 lei in noiembrie 2017), iar castigul brut a avansat cu 2.036 lei (de la 6.207 lei).

Dar, in activitatile auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, valoarea castigului net a crescut in noiembrie 2018 cu 5,8%, la nivelul de 3.516 lei, de la 3.322 lei in luna octombrie, iar castigul brut a ajuns la 5.919 lei, fata de 5.563 lei in luna anterioara.

Per total, in intermedieri financiare si asigurari, castigul salarial mediu net s-a majorat cu 2%, pana la 4.745 lei, de la 4.654 lei in octombrie, iar castigul brut a urcat la 7.984 lei, de la 7.812 lei in luna iulie a.c.Salariul mediu pe economie

In luna noiembrie 2018, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.658 lei, cu 2,8% mai mare decat in luna octombrie 2018. Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.792 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 72 lei (+2,6%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) - 6.835 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante - 1.589 lei.

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,3%.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- cu 52,6% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), respectiv cu 27,8% in extractia minereurilor metalifere;
- intre 8,5% si 11,5% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrri audio si activitati de editare muzical (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe);
- intre 5,0% si 7,5% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, alte activitati industriale n.c.a., cercetare-dezvoltare, activitati de posta si de curier;
- intre 4,0% si 5,0% in fabricarea produselor din tutun, agricultura, vanatoare si servicii anexe, fabricarea produselor textile, fabricarea substantelor si a produselor chimice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- cu 8,3% in industria metalurgica;
- intre 1,0% si 3,0% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, telecomunicatii, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, transporturi aeriene, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: administratie publica (+1,5%), invatamant (+1,1%), sanatate si asistenta sociala (+0,6%).

Potrivit INS, Castigul salarial mediu brut lunar se determina prin raportarea sumelor brute platite din fondul de salarii, din profitul net si alte fonduri (excl. sumele compensatorii, sumele platite retroactiv ca urmare a castigarii in instanta a drepturilor banesti aferente anilor anteriori, contravaloarea tichetelor/voucherelor de vacanta) la numarul mediu al salariatilor.


Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 11.01.2019

Cele mai recente stiri:
» Antonio SOUVANNASOUCK - noul Presedinte al PRBAR
» Topul celor mai vizibile branduri de asigurari in online si pe Facebook in luna decembrie 2018
» Francois COSTE anticipeaza cresteri pe toate segmentele de asigurare, in special pe viata si sanatate
» Ce cursuri organizeaza IBR in luna februarie?
» Mai sunt doar cateva zile pana la conferinta "XPRIMM Time for Business - Provocarile anului 2019"
» Fenomenele meteo si atacurile cibernetice, printre cele mai importante riscuri pentru 2019
» Deciziile adoptate de Consiliul ASF in aceasta saptamana
» CCR a decis ca membrii conducerii ASF raman in functii
» Asigurarile auto: 2018, o baza pentru 2019
» Ce solutii ar avea impact in scaderea numarului de accidente rutiere?


Create AccountLog In Your Account