Asigurari

Curtea de Apel a ridicat sechestrul impus pe circa 190 milioane de lei din activele ASITO, ALLIANCE si MOLDASIG


Curtea de Apel de la Chisinau a decis sa ridice sechestrele aplicate pe o parte din activele societatilor de asigurare ASITO, ALLIANCE Insurance Group si MOLDASIG, conform incheierii publicate recent de instanta de judecata.

Astfel, au fost ridicate sechestrele aplicate asupra mijloacelor banesti ale ASITO in valoare de 137 milioane lei, a terenului in valoare de peste 50 milioane lei apartinand ALLIANCE Insurance Group si mijloacelor banesti in suma de 3,68 milioane lei din contul MOLDASIG. Incheierea instantei nu este definitiva, putand fi atacata in termen de 15 zile la Curtea Suprema de Justitie.

Amintim ca sechestrele au fost impuse la solicitarea parchetului, in urma cercetarilor in cadul unor dosare in care erau vizati fostii actionari ai companiilor de asigurare. Potrivit opiniei specialistilor din piata, sechestrele au fost aplicate contrar prevederilor legislatiei in vigoare, deoarece activele asiguratorilor erau menite sa acopere obligatiile de plata ale acestora fata de clienti (rezervele), care nu pot fi grevate de sechestre. Drept urmare, asiguratorii au atacat in instanta superioara aceasta decizie.

Nesolutionarea acestei probleme ar fi cauzat probleme grave de solvabilitate (gradul in care activele asiguratorului acopera obligatiile de plata ale acestuia) pentru ASITO si ALLIANCE Insurance Group. Astfel, potrivit informatiilor oficiale, ASITO avea o rata negativa de solvabilitate, de -245%, in primul semestru al acestui an (potrivit cerintelor legale ar trebui sa fie peste 100%), iar ALLIANCE Insunce Group de -124% (calculul este efectuat tinand cont de sechestrele aplicate). Nu este si cazul MOLDASIG, in acest context, care in perioada de referinta inregistra o rata de solvabilitate de circa 642%, mult peste cerintele minime legale.

Dupa ridicarea sechestrelor, oficialii CNPF precizeaza ca si rata de solvablitate a celor 2 societati de profil se incadreaza deja in cerintele legale.

Se cauta noi actionari la ASITO, ALLIANCE Insurance Group si MOLDASIG

ASITO se afla in continuare in administrare speciala la CNPF, avand vanzarile suspendate si coborand in clasament pe aproape ultima pozitie. In acelasi timp, ALLIANCE Insuance Group a coborat si ea semnificativ in clasament (pozitia a 11-a si o cota de piata de 3%), avand vanzarile pe Carte Verde suspendate. Mai multe detalii despre rezultatele asiguratorilor in primele 6 luni din acest an sunt disponibile aici.

De asemenea, precizam ca CNPF a obligat in anul precedent actionarii care detin pachetele majoritare de actiuni la societatile ASITO, ALLIANCE Insurance Group si MOLDASIG sa-si instraineze participatiile, iar ulterior asiguratorii le-au anulat si au emis noi actiuni pe bursa spre vanzare. Mai multe detalii aici, aici si aici.

Pana in prezent, acestea nu au fost achizitionate. Revenim cu detalii in acest sens.


Share |


Editor: Ana PREDA | Publicat pe 15.09.2017


Create AccountLog In Your Account