DONARIS VIG - obligata sa plateasca 1,5 milioane lei ca urmare a deciziei Consiliului Concurentei...

 Despre noi  Contact  Harta site      


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorEvenimenteXPRIMM.COMCampanii de InformareXPRIMM TVРусский
 Stiri 
 Companii de asigurare 
 Brokeri 
 Interviu 
 CNPF 
 Analize 
 Organizatii 
 Despre asigurari 

Asigurari

Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

DONARIS VIG - obligata sa plateasca 1,5 milioane lei ca urmare a deciziei Consiliului Concurentei


Suma urmeaza sa fie achitata de catre asiguratorul moldovean cu capital strain in urma aplicarii unei amenzi date printr-o decizie a Consiliului Concurentei din anul 2015. Desi aceasta masura a fost contestata de catre asigurator si s-a cerut suspendarea achitarii amenzii pana la solutionarea cauzei pe fond in instanta de judecata, recent Curtea Suprema de Justitie a decis ca asiguratorul sa plateasca amenda (prin admiterea recursului Consiliului Concurentei), urmand ca in cazul in care va avea castig de cauza sa isi recupereze ulterior banii achitati.

Astfel, potrivit unei decizii a Consiliului Concurentei din decembrie 2015, a fost constatata incalcarea prevederilor legii concurentei prin incheierea unui acord anticoncurential de catre companiile de asigurari DONARIS VIG, GRAWE CARAT Asigurari, MOLDCARGO, MOLDASIG, ASITO si MOLDOVA-ASTROVAZ, fapt pentru care asiguratorii au fost sanctionati cu echivalentul a 1% din cifra de afaceri a fiecarei companii (in total circa 10 milioane de lei).

Societatile de asigurare au atacat in instanta aceasta decizie, inclusiv DONARIS VIG, care in ianuarie 2016 a depus o cerere de chemare in judecata impotriva Consiliului Concurentei, avand ca intervenienti accesorii autoritatea de supraveghere (CNPF), biroul auto (BNAA), Asociatia Brokerilor de Asigurare si restul asiguratorilor vizati de decizia mentionata. S-a solicitat anularea deciziei Consiliului Concurentei si a sanctiunilor pecuniare, invocand atunci ca actul administrativ emis de catre Consiliul Concurentei este ilegal. Ulterior, aceste cauze civile sunt conexate pentru a fi examinate intr-un singur proces, conform deciziei Curtii de Apel din 11 iulie 2016.

In acelasi timp, DONARIS VIG a solicitat separat printr-o alta cerere si suspendarea executarii deciziei Consiliului Concurentei in partea ce priveste sanctiunea de plata a amenzii de 1,5 milioane de lei, pana la examinarea cauzei in fond (echivalentul a 1% din cifra sa de afaceri in anul 2014).

In cele din urma, la 11 aprilie a.c., Curtea de Apel Chisinau admite cererea DONARIS VIG si suspenda decizia Consiliului Concurentei care se refera la aplicarea amenzii de 1,5 milioane de lei pentru asigurator pana la solutionarea cauzei in fond.

Doua luni mai tarziu, Consiliul Concurentei depune recurs la Curtea Suprema de Justitie solicitand respingerea cererii DONARIS VIG ca fiind neintemeiata. De curand, instanta suprema a decis sa admita acest recurs si sa respinga cererea DONARIS VIG de suspendare a executarii deciziei de plata a amenzii, aceasta fiind irevocabila. In fundamentare deciziei, se precieaza printre altele, faptul ca "achitarea amenzii nu poate duce la perturbarea activitatii DONARIS VIG sau producerea unui prejudiciu iminent".

Vezi aici decizia integrala a instantei.

In continuare, urmeaza sa fie judecata in instanta aceasta speta in cadrul unui dosar comun la Curtea de Apel de la Chisinau. Pentru restul companiilor de asigurare din acest proces ramane aplicata masura de suspendare a executarii deciziei Consiliului Condurentei pana la o decizie ulterioara a instantei.

Daca asiguratorii vor avea castig de cauza, decizia Consiliului Concurentei va fi anulata iar DONARIS VIG isi va recupera si amenda pe care trebuie sa o plateasca in prezent. In caz contrar, ceilalti asiguratori vor trebui sa achite si ei echivalentul a 1% din cifra lor de afacere din anul 2014, respectiv o suma de circa 8,5 milioane lei.

Potrivit rezultatelor din primele sase luni a.c., cele 6 companii vizate detin impreuna o cota de piata de 50%, avand subscrieri cumulate in primul semestru in valoare de circa 332 milioane lei. Mai multe detalii aici.


Share |


Editor: Ana PREDA | Publicat pe 23.08.2017

Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva

Copyright 2018 (c) xprimm.md
powered by Media XPRIMM