Romania

Daunele platite de PAID Romania au crescut cu 70% in primele zece luni. Top judete cu cele mai mari pagube!


Valoarea despagubirilor achitate de PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale a crescut cu circa 70% in primele zece luni din 2019 comparativ cu perioada similara a anului trecut, depasind 4,58 milioane de lei. Vezi care sunt judetele in care s-au platit cele mai multe daune!

In aceeasi perioada a anului 2018, daunele au insumat 2,7 milioane de lei.

Conform datelor publicate pe site-ul PAID, judetele cu cele mai mari despagubiri achitate de PAID, in intervalul ianuarie - octombrie 2019, au fost:
  • Prahova: 610.277 lei
  • Bucuresti-Ilfov: 470.925 lei
  • Buzau: 419.166 lei
  • Bistrita-Nasaud: 354.077 lei
  • Neamt: 305.546 lei
La sfarsitul lunii octombrie 2019 erau active la nivel national 1.712.567 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor. In acelasi timp, gradul de cuprindere in asigurare a fost de 18,96%.

Din total, cele mai multe polite PAD sunt incheiate pentru apartamente, respectiv 999.642, in timp ce pentru case erau valabile 712.925 polite.

Potrivit PAID, 75,3% dintre politele active au fost incheiate in mediul urban si 24,7% in mediul rural. In functie de tipul locuintei, 94,3% dintre politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 5,7% pentru locuintele de tip B.

PAD - Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor.

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Polita de asigurare PAD este obligatorie. In situatia in care persoanele fizice sau juridice nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, nu beneficieaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor. In plus, nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintei costituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

Cu toate ca romanii se tem de dezastrele naturale si sunt ingrijorati cu privire la schimbarile climatice, conform unor studii realizate de UNSAR, acestia isi protejeaza intr-o mica masura locuintele. Astfel, pentru o informare mai buna a populatiei a fost lansata campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", lansata de APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, alaturi de UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare-Reasigurare si PAID Romania - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.

Cea de-a VII-a editie a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" a avut ca obiectiv sa le reaminteasca romanilor ca pot face ceva pentru siguranta locuintei lor, chiar si in fata unor dezastre de proportii.

Mai mult decat atat, in acest an, in premiera, campania a urmarit sa atraga atentia atat asupra schimbarilor climatice si a impactului acestora asupra locuintelor romanilor, cat si asupra masurilor pe care le pot lua acestia pentru a contribui la scaderea factorilor ce contribuie la schimbarile climatice (poluare, consum excesiv de energie etc.). Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe pagina de Facebook.


Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 19.11.2019

Cele mai recente stiri:
» Noua editie a XPRIMM Insurance Report este acum LIVE!
» VIDEO: Asiguratorii ar putea plati circa 15 milioane de lei in urma fenomenelor atmosferice din iunie
» VIDEO: PAID a avizat 200 de dosare de dauna dupa inundatiile din iunie si a rezervat un milion de lei
» Eurostat: Peste 1.800 de romani si-au pierdut viata in accidentele rutiere din 2018
» VIDEO: Cum convingem romanii sa-si asigure locuintele? Principalele declaratii din dezbaterea XPRIMM Time for Business
» Incep inscrierile la Programul de Masterat de Tehnici Actuariale! Examenul de admitere, exclusiv online
» Digitalizarea si procesele de invatare - noi programe de pregatire profesionala in asigurari
» Serviciul de Ambulanta Caras-Severin aloca aproape 1 mil. lei pentru asigurari auto
» INFOGRAFIC: Peste un sfert dintre romani sunt mai interesati de asigurarile de sanatate ca urmare a pandemiei COVID-19
» Dezbatere XPRIMM Time for Business: Cum convingem romanii sa se asigure?


Create AccountLog In Your Account