Stiri externe

Dezastrele naturale din ultima perioada au facut ravagii in intreaga lume, provocand pierderi materiale si umane semnificative


Fenomenele meteo extreme din ultima perioada au pus stapanire pe intreaga lume, furtunile, inundatiile, alunecarile de teren, tornadele, cicloanele si alte fenomene meteo extreme provocand pierderi materiale si umane semnificative. Fenomenele meteo au afectat zeci de milioane de persoane, au provocat moartea a mii de oameni, au distrus, partial sau complet, sute de mii de locuinte si masini, au prabusit poduri si au distrus sute de proiecte de infrastructura, pierderile totale fiind de ordinul zecilor de miliarde de dolari.

Brazilia - Un ciclon mortal a lovit sudul tarii

Cel putin noua persoane si-au pierdut viata in urma unui ciclon care a maturat sudul Braziliei, cu rafale de vant ce au atins si depasit 120 km/h. Santa Catarina, Rio Grande do Sul si Parana sunt cele mai afectate regiuni din Brazilia. In Rio Grande do Sul, 1.119 persoane si 921 de locuinte au fost afectate de vremea rea, inclusiv de o alunecare de teren, care a dus si la evacuarea a aproximativ 900 de oameni. In Parana, ciclonul a afectat 3.127 de persoane din 30 de orase, a distrus peste 600 de locuinte si a fortat cel putin 81 de familii sa isi paraseasca locuintele.

China - Inundatii mortale in Yunnan

Cel putin 3 persoane si-au pierdut viata in urma celor mai recente inundatii din Yunnan, apele inundand mai multe zone din Zhaotong, Zhenxiong, Yiliang, Weixin sau Yanjin. Aproximativ 34.000 de persoane au fost afectate de inundatii, care au distrus si mai multe locuinte din zonele respective, precum si peste 3.500 de hectare de teren agricol. Cu cateva zile in urma, cel putin 1 milion de persoane erau afectate de inundatiile din provincia Hubei, acolo unde 478 de locuinte au fost distruse complet, 2.241 au suferit pagube semnificative, iar 10.000 de persoane au fost stramutate.

India - Inundatiile din Assam au afectat peste 1,4 milioane de oameni

Inundatiile severe au afectat din nou Assam, iar autoritatile locale arata ca vremea rea a afectat cel putin 1,4 milioane de persoane din 2.235 de localitati. Cele mai afectate regiuni: Barpeta, Salmara, Dhemaji, Nalbari, Morigaon, si Goalpara. Din data de 30 iunie, aproximativ 25.500 de persoane traiesc in corturile amenajate de autoritati, iar autoritatile subliniaza ca, in urma fenomenelor meteo, alte 3 persoane si-au pierdut viata. In unele regiuni, apele s-au retras in ultimele zile, insa sunt in continuare amenintatoare in zone in care traiesc sute de mii de oameni.

Polonia - Sute de oameni, evacuati dupa inundatiile din sud-estul tarii

Fenomenele meteo extreme s-au abatut din nou asupra Poloniei, la sfarsitul lunii iunie, afecatand multiple regiuni, printre acestea regasindu-se Podlaskie, Masovia (care include si capitala Varsovia - si districtul Bielany din Varsovia a avut de suferit), Swietokrzyskie si Malopolskie. Autoritatile locale mai precizeaza ca inundatiile au afectat peste 240 de drumuri si au distrus, partial sau complet, peste 1.300 de locuinte. Autoritatile au mai raportat ca furtunile au declansat 1.890 de incidente, inclusiv 621 in provincia Masovia (445 doar in Varsovia), 283 in Malopolskie si 226 in Podkarpackie.

Inundatii severe in ECE

Totodata, arata xprimm.com, inundatiile din ultima perioada au provocat pagube de zeci de milioane de euro in mai multe regiuni din Europa Centrala si de Est, Ungaria, Cehia, Polonia, Romania si Turcia inregistrand pierderi materiale si de vieti omenesti.
  • Budapesta s-a confruntat cu furtuni care au generat pierderi de aproximativ 4,3 milioane de euro, dupa cum estimeaza asiguratorii din Ungaria. Unele companii, precum Aegon sau Groupama, au declarat, pentru presa locala, ca au primit deja mii de cereri de despagubire. Mai mult, avand in vedere severitatea fenomenelor meteo si caracteristicile zonelor afectate de acestea, valoarea medie a despagubirilor poate fi de 2,5 - 4 ori mai mare decat cea obisnuita pentru furtunile de vara.
  • Dupa episodul de la inceputul lunii iunie, Cehia a fost lovita din nou de furtuni si inundatii severe. Dupa primele fenomene meteo extreme din iunie, GENERALI Ceska pojistovna a inregistrat 940 de cereri de despagubire in valoare totala de 2,9 milioane de euro, in vreme ce inundatiile de la jumatatea lunii au generat aproximativ 1.200 de cereri de despagubire in valoare de aproximativ 2 milioane de euro. Pentru furtunile si inundatiile din iunie, Kooperativa a inregistrat 1.035 de cereri de despagubire in valoare totala de 2,63 milioane de euro. Atat ALLIANZ, cat si celelalte companii de asigurari care activeaza in piata din Cehia se asteapta la cereri de despagubire in valoare de zeci de milioane de euro.
  • La randul sau, nici Turcia nu a scapat de inundatii severe. Astfel, in districtul Kestel din provincia Bursa, cel putin 2 persoane au murit in urma inundatiilor, acestea afectand 43 de localitati, dar si zeci de mii de hectare de teren agricol.

Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 02.07.2020

Cele mai recente stiri:
» Swiss Re: Pierderile asigurate provocate de catastrofele din S1 2020, estimate la 31 mld. dolari
» Pe fondul pandemiei COVID-19, economiile usor accesibile au devenit la fel de importante ca pensiile
» GlobalData: Angajatii vor sa lucreze de acasa mai mult si dupa pandemia COVID-19
» Daunele asigurate provocate de explozia din Beirut sunt estimate la 3 miliarde de dolari
» Companiile insurtech din domeniul sanatatii au atras, in 2019, investitii de 1,83 miliarde de dolari
» Mari asiguratori din Japonia vor sa modifice primele de asigurare corporate in functie de expunerea la inundatii
» WMO: Sansele de a evita o criza climatica de proportii sunt din ce in ce mai mici
» Atacurile de tip phishing, cea mai amenintatoare frauda digitala la nivel global, pe fondul pandemiei
» Liban: Explozia din Beirut ar putea genera pierderi economice de 10-15 miliarde de dolari
» ACCENTURE: Asigurarea cyber, indispensabila in noua realitate de business


Create AccountLog In Your Account