Analize

Evolutia pietei europene de asigurari in anul 2007


In 2007 industria europeana de asigurari s-a hotarat sa nu intoarca pagina pe care s-a scris, cu un an in urma, momentul istoric al depasirii pragului de 1.000 mld. EUR venituri din subscrieri.
Batranul continent incetineste drastic ritmul de crestere al subscrierilor din asigurari si grabeste, impins de un puternic caracter competitiv, maturizarea pietelor mai tinere din Europa Centrala si de Est. Intr-un avant de forta, cresterile spectaculoase ale pietelor de asigurari din aceste state au incercat sfidarea crizei pietelor financiare si au reusit sa aduca Europa pe linia de plutire.

Europa, pe valul cresterilor din Est

Anul 2006 a insemnat pentru istoria industriei europene de asigurari trecerea pragului de 1.000 mld. EUR, venituri din subscrieri. In 2007 insa, avantul european a scazut brusc in intensitate, la doar 0,1%, performantele companiilor de profil reprezentate de cele 33 de asociatii nationale membre ale CEA - Comitee Europeen des Assurances fiind dictate, in schimb, de un puternic caracter competitiv manifestat in domeniu. Totusi, mentinerea relativ constanta a veniturilor din asigurari la nivelul de 1.110 mld. EUR a fost sustinuta de cresterile impresionante ale pietelor inca nematurizate din Europa Centrala si de Est, care au reusit sa contrabalanseze cu reducerile subscrierilor din pietele vestice.

Cele mai semnificative cresteri in asigurari in anul 2007, conform CEA, au apartinut unui numar de patru tari din regiunea Europei Centrale si de Est: Estonia - 43%, Romania - 42,5%, Bulgaria - 25,3% si Polonia - 13,9% -, in afara de acestea doar Malta mai regasindu-se printre pietele de asigurari care au consemnat in 2007 o crestere ajustata cu inflatia de peste 10%.

Astfel, cu o crestere de 42,5% in moneda europeana, pana la 2.018 mil. EUR, piata romaneasca a asigurarilor s-a plasat pe pozitia a doua in ceea ce priveste cea mai rapida dinamica dintre cele 33 de state membre ale CEA, cu doar 0,5 puncte procentuale in urma Estoniei, potrivit raportului federatiei asiguratorilor europeni.

Totodata, Romania a avut in 2007 cele mai bune evolutii din Europa pe segmentul non-life, precum si pe clasele de asigurari auto si de asigurari pentru proprietati.

Europa intra pe linia de plutire

Ritmul de crestere a pietei de asigurari din Europa a incetinit cu 6,4% in 2007 comparativ cu evolutia consemnata cu un an in urma, volumul primelor brute subscrise de asiguratorii europeni mentinandu-se relativ constant fata de 2006, la pragul de 1.110 mld. EUR. Potrivit celor mai recente date publicate de CEA, activitatea de asigurari de pe batranul continent a crescut cu doar 0,1% in termeni reali, pe fondul competitiei accentuate manifestate atat intre companiile de profil, cat si intre sectoarele financiare.

Estul da tonul la crestere pe life

In spatele unei evolutii prea modeste la nivel european, de 0,1%, pana la 688 mld. EUR, clasa asigurarilor de viata a crescut cu peste 20% in cele 12 noi state membre UE, diminuandu-se, in acelasi timp, cu 0,4% in restul pietelor.

Desi ponderea activitatii de asigurari de viata din tarile CEE in totalul european este relativ mica, de doar 2,5%, dezvoltarea segmentului life a fost semnificativ influentata de cresterea economica a acestor state, precum si de dezvoltarea schemelor de pensii ocupationale.

Reducerile veniturilor din subscrieri inregistrate in Vestul Europei contureaza ideea ca piata a ajuns deja la un anumit grad de maturitate - densitatea asigurarilor de viata dublandu-se aproape in intervalul 1998-2007, pana la 1.200 EUR pe cap de locuitor - dar mai poate reflecta si o incetinire a economisirii in unele regiuni. Totusi, in contextul imbatranirii populatiei si al incertitudinii legate de nivelul viitor al pensiilor, piata asigurarilor de viata prezinta inca potential de crestere intr-o serie de tari, fapt demonstrat si de disparitatile existente la nivelul gradului de penetrare in PIB si la cel al densitatii asigurarilor.

Schimbari fugare in asigurari generale

Primele subscrise din asigurari non-viata in Europa si-au incetinit cresterea in 2007 cu 6% comparativ cu anul precedent (de la 6,2% in 2006 fata de 2005, la 0,2%), consemnand subscrieri de 422 mld. EUR. La nivel european, anul 2007 a reflectat o competitie acerba pe non-life, confirmand totodata tendinta de declin observata pe piata inca din 2006. Pietele din Estul Europei au inregistrat cresteri de 7%, in medie, la asigurari generale, in timp ce noua piete din Vest au raportat o scadere a volumului de subscrieri.

In acelasi timp, clasa asigurarilor auto, cea mai bine reprezentata pe segmentul non-life, si-a mentinut si in 2007 caracterul competitiv, cu peste 1.000 de companii aflate in competitie in scopul vanzarii de asigurari pentru cele 300 milioane de autovehicule inregistrate in Europa. Primele brute subscrise aferente acestui tip de asigurari au scazut in cursul anului precedent cu 1,1% in termeni reali, pana la 129 mld. EUR.

Astfel, 2007 devine al doilea an consecutiv in care se inregistreaza un declin al subscrierilor din asigurari auto la nivel european, reflectand eforturile asiguratorilor de a mentine sau chiar de a creste valoarea oferita clientilor. In cursul anilor anteriori, reducerea sau cresterea nesemnificativa a primelor brute subscrise pe aceasta clasa a fost posibila datorita diminuarii cheltuielilor cu daunele, aceasta marind presiunea asupra companiilor de profil de a aborda si mai eficient problema costurilor pentru a putea acorda clientilor, in continuare, reduceri de preturi la asigurarile auto. Aceste reduceri au fost completate de o extindere a ofertei de produse de asigurare prin introducerea schemelor de tipul Pay as You Drive, cote de prima speciale pentru soferii care nu au inregistrat daune sau pentru cei care nu conduc decat foarte rar si putin.

Cu subscrieri in valoare de 126 mld. EUR, asigurarile de sanatate si accidente reprezinta cea de a doua linie de asigurari generale, in functie de volumul total de incasari in Europa, dupa asigurarile auto. Primele brute subscrise au inregistrat un ritm mediu de crestere de 1,4% comparativ cu anul 2006, integrand variatii de dinamica intre statele nordice, care au consemnat reduceri de subscrieri pe aceasta clasa, si o serie de state apartinand Estului Europei unde asigurarile de sanatate si accidente au cunoscut cresteri de peste 10%. Evolutia acestei piete de asigurari este dictata de Olanda si Germania, care impreuna reprezinta in jur de 57% din totalul incasarilor, contributie datorata privatizarii integrale a sistemului asigurarilor de sanatate in Olanda si a privatizarii partiale din Germania. In restul pietelor, asigurarile de sanatate reprezinta inca un instrument de protectie complementar sistemelor de asigurari sociale.

Asigurarile de proprietati au scazut in termeni reali cu 0,2% la 81 mld. EUR, evolutia nominala fiind in schimb una pozitiva, de 2% comparativ cu nivelul subscrierilor din 2006, de 79,8 mld. EUR. Anul 2007 a adus astfel prima reducere a incasarilor pe clasa property din ultimii sapte ani, constituind dovada clara a unei competitii accentuate, atat pentru asigurarile de locuinte, cat si pentru asigurarile de proprietati destinate mediului de afaceri si contrastand cu cresterile preturilor pe piata imobiliara.

Tot mediul puternic concurential dintre asiguratori a generat o reducere a subscrierilor pe clasa asigurarilor de raspundere generala, in termeni reali, de 1,4%, fata de cresterea de 1,4% din anul 2006, dar si pe restul liniilor de asigurari non-viata.

In ceea ce priveste investitiile asiguratorilor in 2007, acestea au crescut la 7.283 mld. EUR, reprezentand un plus de 2,2% fata de anul anterior, cand cresterea comparativ cu 2005 a fost de 6,7%. Aceasta evolutie a fost inregistrata de piata europeana de asigurari in pofida turbulentelor care au zdruncinat pietele financiare din intreaga lume ca urmare a crizei creditelor subprime, sfidand, totodata, cresterea lenta a subscrierilor si majorarea indemnizatiilor platite de asiguratori pe segmentul life.

Pe fundalul crizei pietelor financiare...

Desi a contribuit la incetinirea cresterii investitiilor companiilor de asigurari, criza financiara nu a afectat serios industria europeana de asigurari, iar potrivit studiilor disponibile la momentul actual, pierderile inregistrate de asiguratori sunt total controlabile. Un studiu realizat de Fondul Monetar International indica faptul ca industriei mondiale a asigurarilor nu i-a revenit decat un procent de 12% din costurile crizei financiare, restul fiind suportate de institutiile bancare, de fondurile de pensii, fondurile de hedging si de alti investitori. Cu toate acestea, efectele directe ale crizei creditelor subprime asupra industriei de asigurari s-au propagat in cele mai multe cazuri prin deprecierea activelor care, pentru un timp, ar putea reduce marjele de solvabilitate ale asiguratorilor. Cel mai evident impact insa a fost provocat companiilor specializate pe asigurarile de credite sau de raspundere profesionala de tip D&O (Directors & Officers) si E&O (Errors & Ommisions). 

Romania, al doilea val din Europa Centrala  si de Est

Piata asigurarilor din Romania a inregistrat in 2007 cea mai rapida crestere din intreaga Europa, dupa Estonia, depasind pe acest plan alte piete importante din regiune, precum Polonia, indica raportul CEA.

Cele mai semnificative cresteri in asigurari in anul 2007 au apartinut, in ordine, Estoniei - 43%, Romaniei - 42,5%, Bulgariei - 25,3%, Maltei - 20%, Poloniei - 13,9%, singurele cinci state care au consemnat pentru 2007 o crestere ajustata cu inflatia de peste 10%.

Piata asigurarilor din Estonia a ajuns, astfel, la un volum de prime brute subscrise de 434 mil. EUR, cea din Romania la putin sub 2,02 mld. EUR, in Bulgaria s-au inregistrat subscrieri de 769 mil. EUR, in Malta de 349 mil. EUR, timp in care piata din Polonia s-a ridicat la 11,58 mld. EUR, adica la 1% din subscrierile totale inregistrate la nivel european.

Cresterea rapida confirma potentialul pietei romanesti de asigurari, care a atras in ultimul an investitii de ordinul sutelor de milioane de euro. Astfel, atat pe parcursul lui 2007, cat si in prima parte a lui 2008, pe acelasi front s-a desfasurat lupta pentru achizitii de peste 1 mld. EUR, printre cei interesati regasindu-se jucatori mari din Europa, precum AXA, MUNICH Re, GROUPAMA sau AEGON.

Prima crestere pe non-life, auto si property...

Piata asigurarilor generale din Romania a cunoscut cea mai importanta crestere din Europa in anul 2007, de 38,2%, lasand mult in urma, cu aproximativ 13 puncte procentuale, urmatoarea clasata, Bulgaria, si cu aproape 30 de puncte Polonia. Totodata, Romania sta in fruntea clasamentelor evolutiei asigurarilor europene pe tari, conform statisticii intocmite de CEA, si in ceea ce priveste cresterile pe segmentul auto, de 75,6%, si pe cel al asigurarilor pentru proprietati, de 80,9%.

Primele brute subscrise pe non-life de asiguratorii romani s-au ridicat la 1.570 mil. EUR, indica CEA, si au reprezentat 77,8% din subscrierile totale la nivelul pietei, fata de 80,2%, in 2006.

De asemenea, ponderea asigurarilor auto in total subscrieri pe non-life a urcat cu 17 puncte procentuale la 79,8%, volumul de prime brute atingand 1.252 mil. EUR. Segmentul property, cu un volum de subscrieri de 256 mil. EUR, a reprezentat, in 2007, 16,3% din total subscrieri din asigurari generale, fata de 12,5% in 2006.

La cresterile pe auto, urmatoarele clasate au fost Bulgaria, cu 37,2%, si Estonia - 20,4%, iar pe clasa asigurarilor la proprietati evolutia Romaniei a fost urmata Estonia - 14,9% si Cipru - 12,2%.

...si a doua crestere pe life

Departe de dinamica nesemnificativa la nivel european, de 0,1%, clasa asigurarilor de viata a crescut in Romania cu 59,9%, indica statisticile CEA, a doua cea mai importanta evolutie in randul celor 33 de state membre CEA.

Cresterea peste media pietei (33,2%) a asigurarilor de viata in 2007, pana la 439 mil. EUR (putin peste 20% din subscrierile totale) constituie unul dintre motivele principale de satisfactie pentru industria de profil, un factor important care a contribuit si a sustinut aceasta dezvoltare fiind nasterea pietei pensiilor private.

In alta ordine de idei, in contextul recentelor fuziuni si achizitii produse pe piata europeana, precum si al saturatiei segmentului de profil in Vestul Europei, ratele inalte de crestere si potentialul inca nevalorificat au atras tot mai multi investitori in Romania. Astfel, numai prima parte a lui 2008 a adus patru noi intrari importante pe piata romaneasca a asigurarilor de viata: ERGO, AEGON, SIGNAL IDUNA si SOGECAP, divizia de asigurari de viata a grupului financiar francez SOCIETE GENERALE, care va lansa pana la sfarsitul anului BRD Asigurari de Viata. Competitia pentru castigarea sau pastrarea unui loc in Top 10 se va intensifica pe parcursul lui 2008, primele zece companii din piata fiind toti jucatori cu capital strain, responsabili pentru putin sub 95% din subscrierile totale pe life. Totodata, posibilitatile semnificative de cross-selling pe portofoliul de clienti nou achizitionati de o serie de companii active pe piata pensiilor private vor influenta semnificativ ierarhiile pe acest segment si vor conduce, in acelasi timp, la recuperarea decalajului existent la ponderea subscrierilor in PIB.

Europa, dintr-o alta viziune...

In contextul mondial reflectat de cel mai recent studiu SIGMA al reasiguratorului SWISS Re, pietele de asigurari din Europa au realizat incasari de 1.681 mld. USD (1.076 mld. EUR), in crestere cu 3,4% comparativ cu 2006, cand evolutia fata de anul precedent a fost de 6,5%. Contributia Europei la totalul afacerilor din asigurari la nivel global a fost de 41,4%, ponderea batranului continent in volumul subscrierilor pe principalele segmente de asigurari fiind de 43% pe life si de 6,1% pe non-life.

Piata de asigurari de viata din Europa a avut o dinamica pozitiva de 5,6%, ridicandu-se la 1.036 mld. USD (663 mld. EUR), in timp ce segmentul asigurarilor generale a urcat cu 0,7% la 644 mld. USD (412,3 mld. EUR).

In Romania, cresterea asigurarilor de viata a depasit cu mai mult de 30 de puncte procentuale evolutia pietei globale si europene de profil, una dintre cele mai importante dinamici in randul celor 12 piete emergente apartinand noilor state membre UE, fiecare cu o majorare de peste 20% a subscrierilor pe life, in 2007.  

Piata mondiala a asigurarilor a trecut in 2007 pragul de 4.061 mld. USD  in crestere reala cu 3,3% comparativ cu anul anterior, condusa, in principal, de asigurarile de viata din tarile emergente si cele industrializate si, intr-o mai mica masura, de afacerile cu asigurari generale derulate pe pietele in dezvoltare.  

In ceea ce priveste tendintele pe termen mediu previzionate de SWISS Re, pe masura stabilizarii mediului economic si a pietelor de capital, asigurarile de viata isi vor modera performantele, atat in ceea ce priveste subscrierile, cat si profitabilitatea. Totodata, in tarile dezvoltate se estimeaza o diminuare a subscrierilor din asigurari generale si o incetinire a dinamicii acestui segment in economiile emergente, comparativ cu ultimii ani. Asadar, principala problema a pietelor de asigurari va ramane inflatia in crestere, care va rezulta in cresterea costurilor cu daunele pentru asigurarile de raspundere si alte afaceri cu implicatii pe termen lung, precum si intr-o scadere a profitabilitatii industriei de asigurari.

Publicat in Revista PRIMM Asigurari & Pensii

Nota: Datele prezentate in acest articol sunt preluate din Raportul CEA pentru 2007 "European Insurance in Figures". Statisticile CEA iau in considerare numai rezultatele inregistrate la nivelul Asociatiilor Nationale membre - in cazul Romaniei la nivelul UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania).


Share |
Create AccountLog In Your Account