Asigurari

Exclusiv: Rezultatele preliminare ale pietei de asigurari din Moldova in 2017, afla aici clasamentul pe companii!


Piata de asigurari din Moldova a totalizat in anul precedent un volum de prime brute subscrise in valoare de 1,5 miliarde lei, in crestere cu 4,8% fata de anul 2016, arata datele preliminare ale autoritatii de supraveghere (CNPF), centralizate in premiera de portalul specializat www.xprimm.md.

Cifrele arata o schimbare in clasamentul societatilor de profil, astfel ca MOLDASIG revine pe prima pozitie (avand o cota de piata de 14,32%), urmata in clasament de doua societati cu capital austriac  - DONARIS VIG si GRAWE Carat Asigurari, intre care exista o diferenta a subscrierilor de doar 3.000 de lei moldovenesti! In general, din analiza rezultatelor inregistrate in anul precedent, se observa ca diferenta intre volumul subscrierilor in cazul primelor 3 companii din piata este relativ mica, astfel ca ne putem astepta si la alte schimbari in acest sens pe parcursul acestui an.

ASTERRA Asigurari urmeaza in clasament pe pozitia a patra (9,86% cota de piata), urmata de GENERAL Asigurari (9,68%) si KLASSIKA Asigurari (9,60%).

In ceea ce priveste despagubirile achitate de companii, acestea au fost in scadere fata de 2016 cu 2,15%, reprezentand 507,9 milioane lei. Cele mai multe despagubiri au fost platite de catre DONARIS VIG (78,5 milioane lei), MOLDASIG (78,1 milioane lei) si ASTERRA Grup (65,85 milioane lei).

Cum apreciaza asiguratorii anul 2017?

"Avem o piata in continua dezvoltare, si chiar daca volumele subscrise nu sunt considerabile, observam o evolutie calitativa, inclusiv a culturii de asigurare, a calitatii supravegherii si mentinerea stabilitatii asiguratorilor", este de parere Cristina DOLGHI, Director General, KLASSIKA Asigurari.

De asemenea, "piata locala tinde in continuare spre consolidarea capacitatii financiare a asiguratorilor si imbunatatirea cadrului legal, in special la capitolul cerinte fata de actionariat. Provocarea majora este obtinerea rezultatului financiar pozitiv in conditiile in care asigurarile auto inregistreaza daunalitate tot mai mare din cauza mai multor factori", opineaza Vladimir STIRBU, Director General la MOLDCARGO.

Totodata, "pe parcursul anului 2017 au aparut noi companii pe piata, fapt ce a cauzat schimbari atat la nivelul structurii cat si a cotelor de piata. Unele companii de asigurare au promovat o strategie mai agresiva", considera Vitalie POLIVENCU, Director Vanzari la MOLDASIG.

In alta ordine de idei, potrivit lui Veronica MALCOCI, Director General la GRAWE Carat Asigurari, "una dintre provocarile anului trecut a fost introducerea tarifelor unice la asigurarile de viata, punand pe picior de egalitate tratamentul intre barbati si femei, acestia urmand sa plateasca prime egale; dar si cresterea ponderii vanzarilor de asigurari facultative de locuinte".

Nu in ultimul rand, "2017 a fost anul in care ne-am concentrat atentia pe solutiile de eficientizare operationala si cresterea calitatii serviciilor. Ne-am ascultat clientii si ne-am adaptat circumstantelor, astfel incat sa oferim servicii calitative si sa ne atingem asteptarile legate de performanta", ne-a precizat Igor ZAGREBELINII, Director Departament, ACORD Grup.Share |


Editor: Oleg DORONCEANU, Stefan GORBAN | Publicat pe 28.02.2018


Create AccountLog In Your Account