Asigurari

Exclusiv: Cati clienti are ASITO si la cat se ridica datoriile companiei aflata in administrare speciala? Va putea aceasta sa achite obligatiile fata de clienti?


Compania de asigurari ASITO, aflata de curand in procedura de administrare speciala, avea in prima jumatate a acestui an 19.569 de asigurati, care detineau un numar de 19.616 contracte de asigurare valabile. Informatiile au fost furnizate pentru portalul specializat www.xprimm.md de catre autoritatea de supraveghere (CNPF).

Din totalul contractelor aflate in vigoare, circa 10.000 sunt polite de asigurari generale si 9.532 asigurari de viata. Este de remarcat ca peste 9.000 de polite sunt pe segmentul de RCA.

347 milioane lei - valoarea totala a obligatiilor ASITO la finele lunii iunie

Potrivit informatiilor oficiale, la sfarsitul lunii iunie anul curent, asiguratorul avea obligatii totale (rezerve de daune, credite, datorii fata de furnizori, datorii pentru comisioane etc.) in valoare de 347 milioane lei.

Din acesta suma, obligatiile de plata ale ASITO pentru daunele produse deja (care au fost avizate dar inca nu au fost platite) se ridica la 159 milioane lei.

ASITO dispune de active lichide de 309,4 milioane lei

Datele autoritatii de supraveghere arata ca, la finele primului semestru, ASITO dispunea de active lichide (bani in conturi si depozite bancare care pot fi retrase neconditionat) in valoare totala de 309,4 milioane lei. Acestia sunt bani lichizi care pot fi folositi imediat pentru plata obligatiilor financiare ale asiguratorului. Aceleasi date ale autoritatii de supraveghere mai arata ca ASITO mai dispune si de alte categorii de active care pot fi valorificate, cum ar fi terenuri sau constructii, diverse creante, valori mobiliare etc., acestea ridicandu-se la suma de 78,3 milioane lei.

Are ASITO suficienti bani pentru a-si onora obligatiile?

O intrebare actuala este daca resursele de care dispune ASITO sunt suficiente pentru plata obligatiilor fata de asigurati pentru daunele care s-au produs, dar si pentru cele care vor surveni in viitor.

Facand un calcul sumar, activele lichide ale asiguratorului ar acoperi valoarea daunelor avizate de ASITO pana in iunie 2016 (care s-au produs dar nu au fost platite). Situatia insa se poate complica in conditiile producerii unor daune semnificative in viitor, pe politele aflate in vigoare. In acelasi timp, calculele au la baza datele financiare oferite de catre ASITO autoritatii de supraveghere, urmand ca administratorul special desemnat de CNPF sa verifice corectitudinea si veridicitatea acestora.

"In contitiile actuale, este rezonabil ca administratorul special sa solicite un audit al situatiei complexe la ASITO. In conformitate cu legislatia in vigoare, administratorul poate solicita o evaluare a patrimoniului fara decizia CNPF. Autoritatea de supraveghere poate numai sa dea anumite recomandari si obligatii de realizat", a declarat, pentru www.xprimm.md, Oleg VEREJAN, Presedintele Asociatiei de Actuariat din Moldova (AAM).

Potrivit acestuia, "analizand datele financiare ale ASITO furnizate catre CNPF, constatam ca valoarea ratei solvabilitatii (n.red. capacitatea asiguratorului de a face fata tuturor obligatiilor sale) nu este una impresionanta (circa 130% - asigurari generale si 120% - asigurari de viata). Avand in vedere ca vanzarile companiei sunt suspendate, aceasta va avea ca efect reducerea activelor societatii si majorarea datoriilor, in special a celor aferente rezervelor tehnice. Pe termen scurt, aceasta va conduce la reducerea marjei de solvabilitate (n.red. valoarea cu care activele asiguratorului sunt mai mari decat valoarea obligatiilor sale) sub plafonul admis de actele normative ale CNPF, ceea ce va conduce la probleme de capacitate de plata a obligatiilor fata de asigurati", puncteaza Oleg VEREJAN. 

De asemenea, "determinarea valorii de piata a activelor si datoriilor ASITO, in special a valorilor mobiliare si activelor corporale este foarte importanta. Printr-o simulare simpla, care presupune calcularea capacitatii de plata numai considerind activele lichide ale companiei, se identifica o problema esentiala a capacitatii de onorare a datoriilor. Situatia poate fi si mai complicata in conditiile in care rezervele de daune sigur vor continua sa creasca", apreciaza Presedintele AAM.

In acelasi context, potrivit altor specialisti din piata, chestionati de www.xprimm.md, "pe termen scurt, asiguratorul isi va putea onora obligatiile fata de clientii sai, insa in viitor sunt semne mari de intrebare mai ales in ceea ce priveste portofoliul sau pe asigurari de viata si pensii (n. red.: compania are in potofoliu 9.532 de polite de asigurari de viata). Acestea au fost incheiate in conditii net dezavantajoase pentru ASITO si este putin probabil ca rezervele companiei sa poate acoperi aceste obligatii".

Un alt aspect important il reprezinta politele Carte Verde ale ASITO, respectiv asigurarile auto pentru cei care calatoresc in strainatate. Astfel, exista posibilitatea sa se fi produs deja daune pe aceste polite, care inca nu au fost avizate asiguratorului, respectiv aceste obligatii de plata nu sunt incluse in obligatiile asiguratorului (rezerve) enumerate mai sus. Astfel, daunele care pot surveni in strainatate pe o singura polita Carte Verde se pot ridica la mai multe milioane de lei.

ASITO are 8.621 de polite Carte Verde in vigoare

Potrivit datelor Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA) furnizate la solicitarea www.xprimm.md, ASITO avea la data de 30 iunie a.c. un numar de 8.621 polite Carte Verde in vigoare. Oricare din aceste polite ar putea genera obligatii semnificative de plata pentru ASITO, de sute de mii de euro pe o singura polita. Mai mult, daunele pe Carte Verde pot fi invocate si pretinse spre plata de la asigurator intr-un termen de 7 ani de zile, potrivit reglementarilor internationale in domeniu. Astfel, pentru o singura polita Carte Verde incheiata, spre exemplu, in luna mai a.c., tinand cont de durata indelungta de avizare si solutionare a acestora, asiguratorul ar putea fi obligat sa plateasca o suma considerabila chiar peste 5-7 ani de la data producerii daunei.

In primele 6 luni ale acestui an, ASITO a platit doar pentru daunele produse pe Carte Verde suma de 13,3 milioane lei.

Vanzarile ASITO au scazut cu 66,4% in primele 6 luni din 2016

Subscrierile ASITO in primele 6 luni din acest an au scazut cu 66,4% fata de perioada similara a anului precedent, fiind de 15,6 milioane lei, arata datele CNPF. In acelasi timp, valoarea daunelor platite de companie in primele 6 luni a.c. au crescut cu 22,4% fata de S1/2015, respectiv 24,4 milioane lei. De asemenea, daca in trecut ASITO era compania care avea cele mai multe sucursale in teritoriu si agenti de vanzare, aceasta mai are in prezent doar 5 reprezentante teritoriale si 51 de agenti de vanzare, la care se adauga 43 de persoane din aparatul executiv.

Ce se intampla in prezent la ASITO si unde se pot adresa pagubitii?

ASITO, cea mai veche companie de asigurari din Moldova si cea care a condus multi ani clasamentul societatilor de asigurare din tara este in prezent in procedura de administrare speciala a autoritatii de supraveghere (CNPF), aplicata in premiera in istoria asgurarilor din Moldova fata de un asigurator. Vezi aici ce presupune procedura de administrare speciala.

Astfel, vanzarile de polite noi sunt suspendate, la fel si toate organele de conducere ale asiguratorului, iar activitatea acestuia este gestionata de catre administratorul special desemnat de catre CNPF. Mai multe detalii aici.

Recent, CNPF a aprobat si un plan de masuri al administrarii speciale la ASITO, pentru a conduce, gestiona si controla asiguratorul in conformitate cu legislatia, si a exercita drepturile si obligatiilor actionarilor si ale organelor de conducere ale asiguratorului pe perioada administrarii speciale.

Legislatia in vigoare nu prevede un termen clar pentru durata administrarii speciale, fiind stipulat doar faptul ca in termen de 3 luni de la desemnare, administratorul special prezinta autoritatii de supraveghere un raport cu privire la situatia financiara si la perspectivele asiguratorului. In baza acestui raport, CNPF poate decide in termen de 15 zile mentinerea administrarii speciale sau intentarea procedurii de insovabilitate sau lichidare silita a acestuia.

In acest timp, clientii ASITO care au daune se pot adresa, ca si pana in prezent, companiei pentru avizarea daunei, urmand pasii prevazuti de legislatie, administratorul special avand competenta si autoritatea de a aviza aceste daune si respectiv a dispune plata dosarelor.

Vom reveni cu detalii pe acest subiect.Sursa: CNPF
Share |


Editor: Ana PREDA | Publicat pe 11.08.2016


Create AccountLog In Your Account