Romania

FIAR 2018: Conferinta Reasigurari si Riscuri Catastrofale - Partea I. Principalele declaratii


Expunerea la riscuri catastrofale, gradul de acoperire si solutiile disponibile, precum si activitatea PAID Romania, cel mai mare cumparator de reasigurari din Europa Centrala si de Est reprezinta subiectele abordate in cadrul primei parti a conferintei REASIGURARI SI RISCURI CATASTROFALE, organizata in cadrul editiei cu numarul 21 a Forumului International de Asigurari-Reasigurari - FIAR 2018. Principalele declaratii, mai jos.

Daniela GHETU - Editorial Director, XPRIMM Publications
 • Nu exista regiune care sa nu fi fost afectata, intr-un fel sau altul, de catastrofe naturale, in 2017. Reasiguratorii au fost afectati, la randul lor, de aceste catastrofe naturale, iar profitabilitatea acestora a avut de suferit si anul trecut: primii 5 reasiguratori au inregistrat, per total, pierderi mai mari de 11 miliarde de euro. In ciuda acestui lucru, reasiguratorii au facut fata cu brio anului 2017 (acesta fiind un an plin de evenimente pe segmentul NatCat). In regiunea noastra (CEE), 2017 nu a adus catastrofe naturale la fel de impresionante, prin comparatie cu alte regiuni ale lumii, dar am avut sin oi pierderi importante provocate de furtuni, incendii, grindina, inundatii, temperaturi extreme etc. In Ungaria si Cehia, de exemplu, daunele achitate pe segmentul property au crescut, anul trecut, cu 25-26%, urmare a pagubelor provocate de furtuna Herwart, in septembrie 2017.
Nicoleta RADU, General Manager, PAID Romania
 • PAID Romania continua sa fie preocupata sa atinga un nivel de eficienta si sustenabilitate astfel incat sa raspunda cu brio scopului pentru care a fost infiintata.
 • In 2017 am reusit sa atingem, prin reasigurare, capacitatea care sa ne permita plata daunelor pentru un eveniment cu o perioada de revenire de 1 la 200 de ani.
 • O prioritate, in ultimii ani, a reprezentat-o consolidarea capitalului companiei.
 • In 2017, una din activitatile pe care noi le-am considerat cu un impact foarte mare in optimizarea programului de reasigurare a fost optimizarea calitatii datelor. PAID dispune de o granularitate a datelor cu un nivel foarte ridicat.
 • Capacitatea programului de reasigurare a crescut cu 450% de la inceperea activitatii PAID Romania - avem o capacitate de 900 milioane EUR in momentul de fata, suntem cel mai mare cumparator de reasigurare din zona. De asemenea, avem o calitate foarte buna a portofoliului de reasiguratori - avem 68 de reasiguratori in momentul de fata cu rating-uri foarte bune.
 • In strategia pe care o avem in ceea ce priveste programul de reasigurare, valorizam foarte mult continuitatea si stabilitatea pe termen lung cu reasiguratorii nostri: avem alaturi de noi reasiguratori inca de la inceputul activitatii PAID Romania.
 • Programul nostru de reasigurare este cel mai mare din regiunea CEE.
 • In momentul de fata, 1,7 milioane de familii din Romania se bazeaza pe PAID.
 • Pentru 2018, PAID Romania urmareste: 1) sa continue sa imbunatateasca fondurile interne si solvabilitatea, mizand pe sustenabilitate, 2) continuarea implementarii campaniei de comunicare care are ca obiectiv cresterea gradului de constientizare a populatiei in ceea ce priveste importanta asigurarii locuintei, 3) cresterea graduala a  gradului de penetrare a asiigurarii obligatorii a locuintelor, 4) optimizarea, in continuare, a programului de reasigurare, 5) incercarea de a finaliza planul de instrumentare a daunelor, 6) implementarea noilor reglementari (IDD, GDPR).
Sever GEORGESCU - Scientific Director of National Institute, URBAN-INCERC
 • Intr-un articol publicat in data de 25 martie 2014, The Guardian prezenta Bucuresti drept "Capitala Europeana a Cutremurelor" sau "capitala europeana cel mai expusa la cutremure".
 • Cu toate acestea, cand vine vorba de dezastre istorice provocate in Europa de cutremure, cele mai distructive au fost raportate in Lisabona (1755 - 30-40.000 de victime), Messina (1908 - 75,000 - 200.000 de morti), Avezzano (1915 - 33.000 de morti), Friuli (1976 - 1.000 de morti, 2.400 de raniti), Irpinia (1980 - 1.404 morti; 4.624-7.000 raniti), Skopje (1963 - 1.070 morti, 3-4.000 raniti). prin comparatie, in Romania, ultimul secol a adous doua cutremure majore, ambele in Vrancea: 1940 - 593 morti, 1.271 raniti (doar in Bucuresti, fiind inregistrati 140 morti si 300 raniti) -, si 1977 - 1.578 morti, 11.321 raniti (Bucuresti: 1.424 morti, 7.598 raniti).
 • Aproximativ 50% din Romania este in pericol la fiecare cutremur localizat in Vrancea.
 • Riscul seismic anual este redus, prin comparatie cu riscurile de trafic sau cele de sanatate, vulnerabilitatea cladirilor traditionale este moderata, dar expunerea si vulnerabilitatea sunt mai mari pentru cladirile inalte din Bucuresti care au fost ridicate inainte de 1940, afectate de cutremureke din 1940 si 1977 si care inca nu au fost consolidate.

XPRIMM Circle of Debates - partea  I


Nicoleta RADU - General Manager, PAID Romania
 • Asta dorim, sa micsoram foarte mult formalitatile pe care asiguratul/pagubitul le are de facut pentru a fi despagubit. Pentru a veni in intampinarea asiguratilor, am incercat sa micsoram foarte mult timpul pierdut cu avizarea documentelor, am facut un protocol cu INFP. Desi in lege e foarte exact stipulat ca asiguratul e obligat sa mearga personal la INFP, noi prin contract obtinem in timp util notificare pentru orice eveniment mai mare de 4,5 grade pe scara Richter, pentru a instrumenta dosarele fara a mai astepta ca asiguratii sa aduca documentele de la INFP. Oamenii, pentru a fi despagubiti, trebuie sa depuna niste acte la dosar. Unul e actul de proprietate si va garantez ca exista foarte multi cetateni romani care nu au acte de proprietate la cladiri. Si asiguratii trebuie sa inteleaga ca au si obligatii vizavi de depunerea actelor in termen, de depunerea actelor corecte. Facem in permanenta eforturi pentru a micsora timpul de instrumentare.
 • In ceea ce priveste fenomenele meteo extreme, din ce in ce mai comune in ziua de azi, ar fi extrem de dificil sa adaugam inca un risc in asigurarea obligatorie a locuintei, pentru ca, in primul rand, un astfel de risc trebuie sa aiba un istoric, un model. De exemplu, am avut o furtuna in Timis si trebuie cumva sa luam in considerare recurenta acestui eveniment inainte de a ne gandi sa il includem in asigurarea obligatorie PAD. E greu de crezut ca putem adauga, pe o polita obligatorie de locuinta care acopera o tara intreaga, fenomene precum grindina sau furtuna, fenomene care apar doar intr-o mica regiune.
Florin GOLOVATIC - Director, Supervision and Control Direction, ASF - Financial Supervisory Authority
 • In programul de management al daunelor in caz de dezastru extins dezvoltat de catre PAID Romania, sunt implicate si alte institutii, care isi unesc eforturile si resursele pentru a se asigura ca, in cazul unui eveniment major, procesul de despagubire va fi unul eficient.
 • Daca incheierea politei facultative se face cu incalcarea legislatiei in vigoare, atunci ar trebui luate masuri in consecinta.
James GRINDLEY - CEO, CertAsig Group
 • Privind informatiile cu privire la asigurarile property si comparandu-le e clar ca Europa de Est trebuie sa dezvolte acest segment. Prin urmare, piata property trebuie sa evolueze. Cresterea raportata in piata property va fi una rapida in perioada urmatoare, iar asta intrucat vor creste atat asigurarile facultative de locuinta, cat si cele obligatorii PAD. Vom colabora cu autoritatile si institutiile pentru a creste gradul de penetrare a asigurarii obligatorii PAD in Romania. Imi amintesc cand am venit la primul FIAR, in 2007, direct din Londra, si am aflat de gradul extrem de mic de penetrare al asigurarilor obligatorii de locuinta in Romania. La 10 ani distanta, s-a ajuns la aproximativ 20%, ceea ce este extraordinar, iar PAID Romania merita felicitari.
 • PAID si Romania inca nu sunt destul de mari pentru obligatiuni tip catastrofa. Reasigurarea traditionala este in continuare alegerea potrivita. Preturile sunt in continuare competitive, in ciuda pierderilor uriase raportate in 2017.
Bruce SAMPSON - Managing Director Reinsurance CEE, GUY Carpenter (United Kingdom)
 • Acum, suntem martorii unei piete resiliente de reasigurari. Cu siguranta, 2017 a avut impact asupra profitabilitatii. Cu toate acestea, capacitatea de reasigurare este in continuare considerabila. Piata se poate recupera dupa pierderile inregistrate in 2017.
 • Obligatiunile de tip catastrofa vor juca, cu siguranta, un rol important in viitor, dar reasigurarea traditionala este inca destul de competitiva.

Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 15.05.2018

Cele mai recente stiri:
» Antonio SOUVANNASOUCK - noul Presedinte al PRBAR
» Topul celor mai vizibile branduri de asigurari in online si pe Facebook in luna decembrie 2018
» Francois COSTE anticipeaza cresteri pe toate segmentele de asigurare, in special pe viata si sanatate
» Ce cursuri organizeaza IBR in luna februarie?
» Mai sunt doar cateva zile pana la conferinta "XPRIMM Time for Business - Provocarile anului 2019"
» Fenomenele meteo si atacurile cibernetice, printre cele mai importante riscuri pentru 2019
» Deciziile adoptate de Consiliul ASF in aceasta saptamana
» CCR a decis ca membrii conducerii ASF raman in functii
» Asigurarile auto: 2018, o baza pentru 2019
» Ce solutii ar avea impact in scaderea numarului de accidente rutiere?


Create AccountLog In Your Account