Romania

FII CALM LA VOLAN! Ce faci daca devii "tinta" unui sofer agresiv in trafic?


Din pacate, agresivitatea din trafic inseamna ca poti deveni usor o tinta a comportamentelor agresive ale altor soferi. Sicanarile, flash-urile sau "fortarea" eliberarii benzii sunt doar cateva dintre agresiunile intalnite. Ce poti face in astfel de cazuri?

Daca te afli intr-o situatie ce iti poate pune viata sau sanatatea in pericol, apeleaza 112.

"In cazul in care un participant la trafic are cunostinta despre vreo situatie considerata urgenta ori este implicat intr-un astfel de eveniment, poate apela numarul unic pentru apeluri de urgenta 112, ocazie cu care operatorul va prelua sesizarea si, dupa caz, o va transmite structurilor specializate de interventie, sau va proceda la alertarea directa a echipajelor de interventie in vederea asigurarii unei reactii imediate, uniforme si unitare pentru solutionarea urgentei", au precizat reprezentantii Inspectoratului General al Politiei Romane - IGPR, la solicitarea 1asig.ro.

Reamintim ca "numarul unic pentru apelurile de urgenta se apeleaza atunci cand este necesara interventia agentiilor specializate de interventie, pentru asigurarea asistentei imediate in situatii in care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul", au subiniat acestia.

Daca vorbim, insa, de micro-agresiuni, trebuie sa incerci sa controlezi situatia. Iata cateva recomandari:
  • Nu raspunde agresiv - nu intoarce cuvintele obsecene sau gesturile agresive;
  • Daca soferul din spate este "lipit de tine" si nu pastreaza distanta, schimba banda si lasa-l sa treaca;
  • Daca este necesar, trage pe dreapta pentru a lasa soferul agresiv sa te depaseasca;
  • Evita contactul vizual cu soferul agresiv;
  • Fii constient de faptul ca, daca soferul agresiv trece in fata ta, poate frana brusc; Pastreaza o distanta de siguranta;
  • Nu opri cand un sofer agresiv iti cere acest lucru si nu iesi din masina. Incuie usile;
  • Nu uita: daca simti ca lucrurile escaladeaza (esti urmarit, agresorul incearca sa provoace un accident), suna la 112.
Desi reprezinta un risc greu cuantificabil in cifre, agresivitatea la volan creste semnificativ riscul producerii de accidente rutiere, alaturi de factori precum oboseala, neatentie, alcool sau lipsa de experienta. Tocmai de aceea, in 2020, campania nationala de siguranta si preventie rutiera FII TREAZ LA VOLAN! a devenit FII CALM LA VOLAN!, avand ca obiective sa atraga atentia asupra pericolului agresivitatii la volan si sa contribuie la reducerea agresivitatii din trafic. Aceasta se desfasoara in perioada 15 iulie - 30 septembrie a.c.

Despre FII CALM LA VOLAN!

Demersul "FII CALM LA VOLAN!" este initiat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se deruleaza cu sprijinul Politiei Romane, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, BAAR - Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, ISF - Institutul de Studii Financiare si FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor.

De asemenea, campania este realizata cu sprijinul Partenerilor EUROINS Romania, GROUPAMA Asigurari, UNIQA Asigurari, OMNIASIG VIG, GRAWE Romania, DESTINE Broker, RENOMIA SRBA Insurance Broker, FUNK Broker, MIB - Millenium Insurance Broker, GARANTA Asigurari, GLOBASIG Broker, DAUNE Expert, LION Broker, AON Romania, DAW Management, OTTO Broker, GT MOTIVE, PRESTIGE Broker si HOBBIT Broker.

Proiectul se desfasoara cu sprijinul Asociatiei motoADN, Ford Mustang Romania, TATUC Serv Consulting, 5 to go si autopia.ro. Partenerii Stiintifici ai campaniei sunt PsihoTrafiQ - Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera si Asociatia Respiro.

Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, ProMotor.ro, Revista BIZ, ziuaveche.ro, ROMANIApeROTI.ro, AutoStiri.ro si AutoNapoca.ro.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instagram.com/treazlavolan.


Share |


Editor: Adina TUDOR | Publicat pe 14.08.2020

Cele mai recente stiri:
» Asigurarile - al patrulea cel mai afectat sector, la nivel global, in contextul pandemiei de COVID-19
» Otilia MIHAI: Romanii, interesati de acoperirea riscurilor imediate sau cu un impact major
» Serviciul de Protectie si Paza Bucuresti cauta asigurator RCA si CASCO pentru parcul auto
» Condamnata pentru emiterea de asigurari RCA si de locuinte in fals
» Sorin GRECEANU, Directorul General al BAAR, a fost ales Vicepresedinte al Consiliului Birourilor (Cob)
» Cat de Grawe sunt lucrurile in asigurari?
» CMU ofera asiguratorilor din UE o oportunitate majora de a-si consolida rolul de investitori pe termen lung
» Pompierii au intervenit in peste 4.000 de cazuri, in doar trei zile: sute de incendii, zeci de accidente rutiere si inundatii
» Mai putin de o saptamana pana la editia a VIII-a a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte"
» Strategia privind finantele digitale va veni in beneficiul consumatorilor si companiilor din domeniul asigurarilor


Create AccountLog In Your Account