Stiri externe

In cazul unui Brexit fara acord, camionagiii europeni vor avea acces liber in Marea Britanie


Camionagiii europeni vor avea acces liber in Marea Britanie, in cazul unui Brexit fara acord, situatie care ar putea provoca haos in mai multe industrii, arata Reuters, care mai subliniaza ca Marea Britanie spera ca oficialii de la Bruxelles sa dea dovada de aceeasi flexibilitate.

Initial, se punea problema ca, in cazul unui Brexit fara acord, accesul camionagiilor europeni in Marea Britanie sa poata fi facut doar in baza unor premise speciale de acces emise de catre autoritatile britanice.

La inceputul acestei saptamani, insa, autoritatile britanice au declarat ca, dupa 29 martie, data la care e prevazuta iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, nu vor conditiona accesul camionagiilor din cele 27 de state membre UE, incercand astfel sa garanteze protejarea lanturilor de aprovizionare. Iar asta, in conditiile in care, anual, camionagiii europeni transporta bunuri in valoare totala de 420 de miliarde de dolari, intre Marea Britanie si Europa, sprijinind astfel sectoarele de productie si retail.

"Marea Britanie trebuie sa se asigure ca produsele de origine externa pot fi importate ca si pana acum, la fel cum trebuie sa se intample si cu produsele britanice destinate exportului. Aceasta abordare, de a oferi acces liber, vizeaza sa reasigure sprijinul necesar pentru continuarea fluxurilor internationale de marfuri si, de asemenea, sa sprijine aranjamentele reciproce pentru transportatorii din Marea Britanie", se arata intr-un document al Guvernului britanic trimis catre Parlament.

Pana in prezent, Uniunea Europeana le oferise camionagiilor britanici acces liber in UE timp de noua luni de la data iesirii Marii Britanii din UE, in cazul unui Brexit fara acord. Acum, Marea Britanie subliniaza ca oferta sa este mai generoasa si ca spera ca, in urma discutiilor cu Comisia Europeana, oferta UE sa fie extinsa. In paralel, Marea Britanie si Franta au incheiat o intelegere similara pentru camionagiii britanici, care ar urma sa intre in vigoare in cazul unui Brexit fara acord.

Marea Britanie incearca amanarea Brexit cu opt saptamani

Pe de alta parte, Reuters mai sustine, citand cotidianul britanic The Telegraph, si ca autoritatile din Marea Britanie au purtat mai multe runde de discutii secrete la nivel intern, in incercarea de a amana Brexit cu opt saptamani. In momentul de fata, iesirea Marii Britanii este prevazuta pentru data de 29 martie, dar, in cazul in care oficialii de la Bruxelles vor fi de acord cu aceasta amanare de 8 saptamani, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar putea avea loc in data de 24 mai.

Inainte de a fi prezentata Uniunii Europene, propunerea de amanare a procesului de iesire din UE trebuie sa obtina avizul Parlamentului britanic. Theresay MAY - Premierul Marii Britanii si, totodata, initiatorul acestei propuneri -, a declarat ca amanarea Brexit cu 8 saptamani, pana la data de 24 mai, va oferi Marii Britanii timpul aditional de care are nevoie pentru implementarea legislatiei necesare iesirii din Uniunea Europeana.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 06.02.2019

Cele mai recente stiri:
» Aon: Pierderile industriei de pe urma catastrofelor naturale din primul trimestru al anului, cu 47% mai mici decat media pe 15 ani
» COFACE achizitioneaza asiguratorul sloven de credite comerciale SID - PKZ
» AXA ar putea plati unele daune dupa incendiul care a mistuit catedrala Notre Dame
» MetLife: Colegii, cel mai important factor de stres la locul de munca
» Discutiile delicate cu prietenii sau familia provoaca dificultati financiare in Marea Britanie
» Studiu: Site-urile hotelurilor din intreaga lume, superficiale in protectia datelor personale ale clientilor
» ACCENTURE: Asiguratorii, avertizati sa se pregateasca pentru un nou val de perturbari digitale
» Japonia: Asigurarea de protectie impotriva cutremurelor, un cadou digital tot mai popular, daruit prin intermediul unei aplicatii mobile
» ALLIANZ, parteneriat cu o companie cyber, pentru a imbunatati detectarea amenintarilor informatice
» Marea Britanie: Cele mai ciudate cereri de despagubire din 2018 - un cal indragostit de un "partener" nepotrivit, o maimuta hoata, o pisica speriata, un hot mai putin indemanatic


Create AccountLog In Your Account