Romania

Insurance Europe: Asigurarea are un rol important in cazul inundatiilor


Asigurarea poate juca un rol important in contextul inundatiilor prin consolidarea masurilor de preventie si imbunatatirea redresarii economice dupa dezastru, se arata intr-un raspuns transmis de Insurance Europe catre Comisia Europeana asupra Directivei UE privind inundatiile.

Insurance Europe - federatia europeana ce reuneste asociatiile nationale ale asiguratorilor si reasiguratorilor - considera ca Directiva privind inundatiile este este una pozitiva, insa mai poate suferi imbunatatiri.

In opinia Insurance Europe, statele membre UE pot face multe pentru a incuraja oamenii sa cumpere o asigurare adecvata impotriva inundatiilor si a pericolelor naturale de la un asigurator de pe teritoriul lor.

Federatia arata ca Directiva a avut un impact general pozitiv asupra cresterii gradului de pregatire al Europei in fata inundatiilor, in special in ceea ce priveste constientizarea si reducerea riscurilor. "Desi Directiva a reusit sa promoveze o abordare de gestionare a riscurilor, exista domenii care pot fi imbunatatite", mai spune Insurance Europe. De exemplu, este necesar sa se introduca impactul schimbarilor climatice asupra tuturor surselor de inundatii in cazul modelarii impactului riscurilor.

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In 2018, cel mai mare volum de daune platit de PAID Romania a fost pentru pagube provocate de inundatii, acesta totalizand 1,6 milioane de lei, au aratat datele companiei. De asemenea, judetele Bacau, Sibiu, Prahova si Teleorman s-au numarat printre cele in care au fost acordate si cele mai multe despagubiri anul trecut, conform PAID Romania.

In ciuda pericolelor naturale la care este expusa Romania, mai putin de 20% din locuinte sunt asigurate. La finalul lunii ianuarie 2019 erau active la nivel national 1.702.876 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), in creste usoara comparativ cu aceeasi luna a anului precedent.

Potrivit IGSU, in total, in 2018, la nivelul intregii tari, 2.444 de locuinte au fost afectate de inundatii, de peste 6 ori mai multe ca in 2017, cand fusesera afectate 391 de locuinte. De asemenea, numarul interventiilor pentru limitarea/ inlaturarea efectelor inundatiilor s-a triplat - respectiv de la 1.768 de cazuri in anul 2017 la 5.022 in 2018.

Sursa foto: Insurance Europe


Share |


CITITI PE ACEEASI TEMA:
Notice: Undefined index: titlu in /public/website/xprimm.md/articol.php on line 184 Notice: Undefined index: ID_sec in /public/website/xprimm.md/articol.php on line 187 Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND vizibil_in_meniu = 'y' AND ID_sec_parinte <> -1 ORDER BY ID_sec_p' at line 3' in /public/website/xprimm.md/_functions.php:950 Stack trace: #0 /public/website/xprimm.md/_functions.php(950): PDO->prepare('SELECT ID_sec_p...') #1 /public/website/xprimm.md/_functions.php(457): get_results('SELECT ID_sec_p...') #2 /public/website/xprimm.md/articol.php(187): creaza_lista_sectiuni(NULL) #3 {main} thrown in /public/website/xprimm.md/_functions.php on line 950