Interviu

Interviu CNPF: Piata a stagnat in primele 9 luni din 2016/Nu va fi declansat faliment la ASITO/ Din 2018 intra in vigoare liberalizarea tarifelor pe RCA si Carte Verde


Mai multe despre realitatile pietei de asigurari in 2016, situatia companiilor, noutati privind tarifele la RCA si Carte Verde, dar si schimbari asteptate pe piata de profil in urmatorii ani intr-un interviu pentru portalul specializat www.xprimm.md cu oficialii Comisiei Nationale a Pietei Financiare din Moldova.

xprimm.md: In 2016, rezultatele arata o usoara crestere a pietei de asigurari. Putem vorbi de o evolutie sanatoasa sau e mai degraba o stagnare?
CNPF:
Despre rezultatul final pentru anul 2016 vom putea vorbi doar la finele lunii februarie a.c., cand vom generaliza rapoartele financiare si statistice anuale ale asiguratorilor. Daca e sa ne referim la cifrele pe care le avem in primele 9 luni din 2016, constatam o evolutie atat a primelor brute subscrise (crestere cu peste 11%) cat si a despagubirilor de asigurare achitate (crestere cu peste 42%).

Aceasta crestere a subscrierilor a fost generata, in mare parte, de majorarea primelor pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto interna (incepand cu ianuarie 2016), in medie cu 22%-42% (in functie de anumiti coeficienti care ofera posibilitatea asiguratorilor de a reduce prima de asigurare in functie de capacitatea financiara, politica de marketing etc.). In acest context, tinand cont de faptul ca asigurarile obligatorii de raspundere civila auto interna detin o pondere de 25% din totalul pietei, aceasta crestere a primelor brute subscrise nu poate semnifica o evolutie, ci o stagnare pe acelasi portofoliu.

xprimm.md: Din punct de vedere al CNPF - puteti sublinia 3 tendinte care au marcat piata de asigurari in 2016?
CNPF:
In primul rand punctam cresterea volumului de despagubiri de asigurare achitate, care va avea ca efect cresterea tarifelor de asigurare (n.red. despagubirile platite de asiguratori au crescut cu 42% in primele 9 luni din 2016 fata de perioada similara din 2015). De asemenea, am constatat ca asiguratorii si-au indeplinit obligatiile de plata a daunelor fata de clienti in cuantumul necesar, astfel punand accent pe calitatea serviciilor. Nu in ultimul rand, apreciem investitiile efectuate de asiguratori in sisteme IT, necesare pentru eficientizarea operatiunilor.

xprimm.md: Asigurarile obligatorii domina portofoliul pietei. Considerati ca oamenii nu au suficienti bani pentru asigurari facultative sau e mai degraba o lipsa de incredere in asiguratori/educatie financiara? Cum credeti ca s-ar putea impulsiona vanzarea asigurarilor facultative?
CNPF:
Intr-o oarecare masura influenteaza si situatia materiala dar cea mai mare amprenta o are lipsa de informare a cetatenilor cu privire la avantajele politelor de asigurare facultativa. Din pacate, asigurarile sunt percepute ca o cheltuiala in plus si nu ca o asigurare/investitie de viitor.

Astfel, o mai buna informare a cetatenilor cu privire la aceste polite si motivarea ar fi o solutie in acest sens. Nu in ultimul rand, companiile de asigurare trebuie sa depuna toate eforturile pentru a-si crea o buna reputatie si incredere din partea clientilor.

xprimm.md: In ultimii doi ani, piata a fost marcata de schimbari importante in clasamentul asiguratorilor (Top 10), dar si instituirea administrarii speciale pentru un asigurator important. Care este in prezent situatia la ASITO si masurile propuse pentru acest asigurator? Luati in calcul declansarea procedurii de faliment?
CNPF:
In prezent, ASITO ramane sub administrare speciala, iar ca obiectiv primordial este onorarea obligatiilor fata de asigurati pentru a nu fi lezate drepturile acestora. Instituirea si mentinerea administrarii speciale a fost cauzata de probleme care tin de gestiunea si managementul companiei, si nu de situatia financiara a acesteia. Conform ultimelor rapoarte prezentate de ASITO, aceasta ramane a fi solvabila si dispune de suficiente lichiditati pentru a-si onora obligatiile, astfel ca nu exista motive care sa necesite declansarea procedurii de faliment sau remediere financiara pentru ASITO.

(N.red.: CNPF a hotarat instituirea procedurii de administrare speciala la ASITO in anul precedent, eliberand si o prescriptie pentru actionarii majoritar de a-si vinde pachetul de actiuni detinut. Mai multe detalii despre acest subiect aici si aici.

xprimm.md: De curand, CNPF a mentionat despre existanta unui pericol pentru piata de profil urmare a blocarii activelor unor asiguratori de catre instantele de judecata. Care sunt solutiile propuse de CNPF pentru deblocarea situatiei?
CNPF:
Am demarat discutii cu organele de drept pentru a fi deblocata situatia si am solicitat instantei de judecata substituirea valorilor mobiliare blocate cu eventualele mijloace banesti obtinute din instrainarea acestora.

N.red.: Mai multe detalii despre acest subiect aici.

xprimm.md: In 2017, sunt asteptate majorarea limitelor pe RCA si o anumita liberalizarea a tarifelor, care credeti ca va fi impactul asupra consumatorilor? Anticipati o crestere a tarifelor pentru asigurarile RCA/Carte Verde?
CNPF:
Primul pas spre liberalizarea tarifelor pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto a fost facut in 2016, incepand cu 1 ianuarie, atunci cand au intrat in vigoare modificarile la Hotararea CNPF nr. 26/10 din 13.06.2013 "Cu privire la primele de asigurare auto". Astfel, au fost inclusi in formula de calcul a primei de asigurare 2 coeficienti de rectificare noi, Kgc si Kmp, care ofera posibilitatea asiguratorilor de a reduce prima de asigurare in functie de capacitatea financiara si de politica interna de marketing.

N.red.: Mai multe detalii aici.

Liberalizarea deplina a tarifelor pentru asigurarile obligatorii auto se va face incepand cu 1 februarie 2018. Atunci, primele de asigurare de baza si valoarea coeficientilor de rectificare aferenti asigurarii obligatorii de raspundere civila auto interna si externa se vor stabili de catre asiguratori in baza calculelor efectuate in conformitate cu metodologia unica, aprobata de autoritatea de supraveghere. Este dificil sa facem estimari, pe motiv ca rezultatele vor depinde de statistica utilizata pentru calcul. Daca se va utiliza statistica pe companie rezultatele pot fi diferite, iar in cazul in care se va utiliza statistica per total piata, rezultatele vor fi aproximativ similare.

N.red.: Mai multe detalii despre alte noutati pe piata de RCA asteptate in 2017 aici.

xprimm.md: Recent, CNPF a probat inregistrarea unei noi companii de asigurare. Care va fi impactual asupra pietei si afacerile asiguratorilor existenti deja?
CNPF:
Speram ca va spori concurenta, care are ca efect imbunatatirea calitatii serviciilor de asigurare.

N.red.:
La finele anului preceedent CNPF a acordat licenta unei noi companii de asigurare, GENERAL Asigurari. Mai multe detalii aici.

xprimm.md: In calitate de regulator al pietei - ce asteptari aveti de la asiguratori la finele acestui an?
CNPF:
In primul rand, mizam pe mentinerea stabilitatii financiare a sistemului de asigurari precum si pe disciplina, concurenta loiala, colaborare eficienta, comunicare deschisa cu persoanele pagubite si achitarea in termen si in cuantumul necesar a despagubirilor de asigurare.


Share |


Publicat pe 18.01.2017


Create AccountLog In Your Account