Stiri externe

La nivel global, criza climatica poate provoca, pana in 2050, pierderi de 7,9 trilioane de dolari


Pana la mijlocul acestui secol, criza climatica ar putea provoca economiei globale pierderi de 7,9 trilioane de dolari, arata o analiza recenta, sudiul realizat de catre The Economist Intelligence Unit analizand cele mai mari 82 de economii din intreaga lume. Astfel, specialistii subliniaza ca schimbarile climatice au un impact mai mare asupra tarilor in curs de dezvoltare si, cel mai probabil, acestea vor pierde o buna parte a Produsului Intern Brut ca urmare a crizei climatice.

"E important sa fii bogat. Natiunile mai bogate sunt, intr-adevar, capabile sa fie mai rezistente la impactul crizei climatice, iar schimbarile climatice ameninta mai mult traiectoriile de crestere ale tarilor in curs de dezvoltare, care incearca sa prinda din urma tarile deja dezvoltate. Avem deja inechitate globala, dar, ca urmare a impactului schimbarilor climatice, provocarile pentru tarile in curs de dezvoltare sunt mult mai mari", spune John FERGUSON - Country Analysis Director, the Economist Intelligence Unit.

Per ansamblu, este de asteptat ca, la nivel global, Produsul Intern Brut sa scada cu 3%. Africa, "casa" a multor natiuni in curs de dezvoltare, ar putea pierde, potrivit estimarilor, 4,7% din Produsul Intern Brut, Angola, tara cu grad extrem de ridicat de expunere la riscurile de inundatii si seceta, urmand sa piarda cel mai mult din toate natiunile africane in curs de dezvoltare - 6,1% din PIB. Mai mult decat atat, pana in 2050, schimbarile climatice vor face ca numarul refugiatilor sa fie, la nivel global, de 140 de milioane.

Conform studiului The Economist Intelligence Unit, cele mai vulnerabile tari, in ceea ce priveste pierderea la nivel de Produs Intern Brut, sunt (dupa Angola): Nigeria, Egipt, Bangladesh si Venezuela, care, potrivit estimarilor, vor pierde 5,9% din PIB, 5,5%, 5,4% si, respectiv, 5,1% din PIB. La polul opus, cercetatorii EIU sustin ca impactul schimbarilor climatice va fi resimtit cel mai putin de catre SUA, cu o pierdere din Produsul Intern Brut estimata, pana in 2050, la doar 1,1%.

Fara efectele schimbarilor climatice, mai arata acelasi studiu, economia globala ar atinge, pana in 2050, un nivel de 258 de trilioane de dolari, dar schimbarile climatice vor face ca acest nivel sa fie de numai 250 de trilioane de dolari. E cat se poate de clar, subliniaza EIU, ca natiunile din intreaga lume trebuie sa lucreze impreuna, pentru a reduce drastic emisiile de gaze cu efect de sera, pentru a mentine incalzirea globala la 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale si pentru a-i proteja pe cei expusi riscurilor.

"Economia globala va avea de suferit, nu ne aflam in situatia de a actiona acum sau mai tarziu. Trebuie sa le facem pe amandoua. Tarile in curs de dezvoltare nu pot face fata singure acestor provocari, este nevoie de eforturi coordonate la nivel global pentru a face fata provocarilor despre care vorbim", sustine John FERGUSON - Country Analysis Director, the Economist Intelligence Unit.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 11.12.2019

Cele mai recente stiri:
» Un alt start-up revolutioneaza segmentul auto, in incercarea de a reduce numarul victimelor accidentelor rutiere la nivel global
» UNICEF: 1 din 3 adolescente din gospodariile sarace din intreaga lume nu a fost niciodata la scoala
» Aon: Deceniul recent incheiat, cel mai costisitor din punct de vedere al dezastrelor naturale
» Companiile din UE, amendate cu peste 110 milioane de euro pentru incalcarea GDPR
» O alta catastrofa face ravagii in Australia. Pierderi de cel putin 320 mil. dolari dupa grindina severa din ultimele zile
» UE vrea sa interzica, pe o perioada de 5 ani, tehnologiile de recunoastere faciala in locurile publice
» Aon: Pagube de peste 1 miliard de dolari dupa cele mai recente fenomene meteo extreme din SUA
» Filipine: Locuitorii din apropierea vulcanului Taal transforma cenusa si deseurile din plastic in caramizi
» Insurance Europe: Proiectul de revizuire a Solvency II ar impiedica ambitiile europene, nu le-ar sustine
» ONU: Multiple episoade de vreme extrema vor avea loc in 2020


Create AccountLog In Your Account