Stiri externe

Mai 2020, cea mai calduroasa luna mai, alaturi de cea din 2016, din istoria masuratorilor meteorologice


Cele mai recente masuratori meteorologice realizate la nivel global sugereaza ca mai 2020 imparte primul loc cu mai 2016 in topul celei mai calduroase luni mai de la inceputul masuratorilor meteorologice. Asta, in conditiile in care aprilie 2020 a fost, alaturi de aprilie 2016, cea mai fierbinte luna aprilie de la inceputul masuratorilor meteorologice. Toate aceste informatii indica faptul ca, cel mai probabil, 2020 va fi unul din cei mai fierbinti ani din istorie.

Estimarile reprezinta rezultatele a doua analize independente cu privire la anomaliile de temperatura, care au luat in calcul diferenta dintre temperatura masurata si media temperaturilor dintr-o anumita perioada din trecut.

Astfel, C3S (the European Copernicus Climate Change Services) sustine ca mai 2020 a fost, in medie, cu 0,63 grade Celsius mai fierbinte decat media din perioada 1981-2020. La randul sau, NOAA (the National Oceanic and Atmospheric Administration, SUA) sustine ca mai 2020 a fost cea de-a 44 consecutiva luna mai cu temperaturi mai mari decat media aferenta secolului XX. Comparativ cu media temperaturilor la nivel global in perioada 1910-2000, NOAA sustine ca, in mai 2020, s-a inregistrat o anomalie de 1,39 +/- 0,11 grade Celsius.

Desi comparatiile pot fi diferite, verdictul este acelasi in ambele cazuri. Temperatura medie globala pentru luna mai 2020 a fost de 15,7 grade Celsius, similara cu cea inregistrata in mai 2016. Cele doua analize mai arata si ca se inregistreaza o anomalie dramatica a temperaturilor inregistrate in Siberia si Oceanul Arctic, cu temperaturi cu pana la 10 grade Celsius mai mari decat media regiunilor respective si a lunii.

De asemenea, temperaturi mai mari decat media au fost inregistrate si in Anzii Cordilieri, precum si in mai multe regiuni din Antarctica, dar si in vestul Europei si vestul SUA.

Criza climatica genereaza o crestere medie la nivel global a temperaturii, dar asta nu inseamna ca regiuni distincte nu pot experimenta temperaturi mai scazute decat in trecut. De exemplu, nordul si estul Canadei si al SUA, Australia, sudul Braziliei, estul Europei si chiar si unele regiuni din Sahara au experimentat, in mai 2020, temperaturi mai mici decat media. Cu toate acestea, cele mai fierbinti regiuni - atat pe uscat, cat si la nivelul oceanelor -, domina media globala.

Dupa 2016, perioada martie-mai 2020 a inregistrat, in medie, cele mai mari temperaturi atat pe uscat, cat si la nivelul oceanelor. De fapt, 2020 este, pana acum, al doilea cel mai calduros an din istoria celor 141 de ani de masuratori meteorologice, dupa 2016. In urma acestor date, NOAA a actualizat si raportul "the Global Annual Temperature Ranking Outlook".

Astfel, este sigur ca 2020 va intra in topul celor mai fierbinti 10 ani din istorie, iar calculele NOAA arata ca, in momentul de fata, 2020:
  • Poate fi, in proportie de 49,3%, cel mai calduros an din istorie;
  • Se va regasi, in proportie mai mare de 99,9%, in topul celor mai fierbinti 5 ani din istorie;
  • Va fi, in proportie mai mare de 99,9%, in topul celor mai caldurosi 10 ani din istorie;
  • Poate intra, in proportie de 95%, in topul celor mai caldurosi 4 ani din istoria masuratorilor meteorologice.

Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 26.06.2020

Cele mai recente stiri:
» Germania: Proprietarii de locuinte si chiriasii pot verifica online riscul individual de furtuna
» AXA: COVID-19 subliniaza rolul critic pe care il joaca industria de re/asigurari
» ALLIANZ: Pandemia COVID-19, de trei ori mai dura pentru asiguratori decat ultima criza financiara
» Dezastrele naturale din ultima perioada au facut ravagii in intreaga lume, provocand pierderi materiale si umane semnificative
» Inundatiile care au afectat China de la inceputul lunii iunie au provocat pierderi economice de aproximativ 4 miliarde de dolari
» Securitatea cibernetica trebuie sa fie o preocupare pentru intreaga organizatie, nu doar pentru echipa de securitate
» Pe fondul pandemiei, investitorii opteaza pentru asigurari "usage-based"
» Aon: SUA se confrunta cu pierderi asigurate de peste 4 mld. dolari dupa fenomenele meteo extreme din luna mai
» Guy Carpenter: 2020 ar putea aduce pierderi de peste 160 mld. dolari pentru industria de re/asigurari
» Industria de asigurari de calatorie, setata pentru o recuperare lenta


Create AccountLog In Your Account