Romania

"Miercurea Sirenelor": Cum recunosti semnalele de alarma?


Incepand din luna august 2017, in prima zi de miercuri a fiecarei luni, se desfasoara actiunea denumita generic "Miercurea sirenelor", in cadrul caruia sunt activare sirenele de alarmare a populatiei. Cum recunoastem semnalele transmise?

Conform Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - IGSU, in Romania exista 3 tipuri de alarme: alarma la dezastre (cinci sunete), prealarma aeriana (trei sunete) si alarma aeriana (15 sunete).

Astfel, conform IGSU, semnalele pot fi descrise astfel:
  • Alarma la dezastre - 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde intre ele.
  • Prealarma aeriana - 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde intre ele.
  • Alarma aeriana - 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde intre ele.
  • Incetarea alarmei - Un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute.
Sunetele de alarma pot fi ascultate pe pagina IGSU.

Exercitiul "Miercurea sirenelor" are ca scop testarea mijloacelor tehnice existente la nivel national si imbunatatirea timpului de reactie a autoritatilor in situatii speciale de urgenta.

Cele mai des intalnite situatii in care este alarmata populatia prin intermediul sirenelor electrice si electronice sunt inundatiile, cand este semnalata iminenta producerii unor viituri care sa puna in pericol viata persoanelor.

Romania, tara expusa la dezastre

Cutremurele, inundatiile si alunecarile de teren se numara printre principalele riscuri la care este expusa tara noastra. De altfel, Banca Mondiala atragea atentia, intr-un articol publicat recent pe blog, ca Romania este vulnerabila in fata dezastrelor.

In acest context, cresterea gradului de informare a populatiei cu privire la masurile de preventie, dar si de reactie in fata unor astfel de evenimente trebuie sa reprezinte o prioritate. Astfel, editia din acest an a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" a adus, pe langa componenta de informare cu privire la asigurarile obligatorii si facultative de locuinte, si o serie de informatii privind masurile de protectie impotriva mai multor riscuri care pun in pericol vietile, dar si locuintele romanilor.Share |


Editor: Adina TUDOR | Publicat pe 04.12.2018

Cele mai recente stiri:
» Asteptam recomandarile voastre pentru "XPRIMM Hall of Fame" si lista celor "100 de profesionisti care construiesc viitorul asigurarilor"!
» Studiu: 65% dintre specialistii in asigurari cred ca, in viitor, le vor putea face clientilor oferte de polita fara sa le puna nicio intrebare
» Mai multe portiuni din tavanul clubului Control s-au prabusit. Reprezentantii clubului: "Au cazut doar bucati de tencuiala si placi decorative"
» Gazele de sera au ajuns la un nivel intalnit ultima oara acum 3-5 milioane de ani
» Bloc evacuat in timpul noptii ca urmare a unui incendiu. O persoana a murit, alte trei au fost intoxicate cu fum
» Anita NITULESCU, Eurolife ERB Asigurari: Millennials ar fi dispusi sa aloce un buget mediu lunar de pana la 100 de lei pentru asigurari
» 3 din 4 barbati solicita consiliere financiara profesionala, in vreme ce doar 1 din 4 femei este preocupata de viitorul financiar
» VIDEO: Ti-ai imaginat vreodata cum vor arata vizitele tale la supermarket cand vei iesi la pensie?
» Politistii au dat amenzi de 32.000 lei taximetristilor. 15 autovehicule, gasite cu deficiente tehnice majore
» Revista PRIMM: Pe cine ati vedea in "XPRIMM Hall of Fame" si in lista celor "100 de profesionisti care construiesc viitorul asigurarilor"?


Create AccountLog In Your Account