Stiri externe

Munich Re: Ce ne poate invata COVID-19 cu privire la schimbarile climatice?


Munich Re a publicat un studiu, "Reimagining Resilience in a Post Pandemic World", ce exploreaza modul in care societatea ar putea deveni mai rezistenta la situatii dezastruoase similare crizei COVID-19, cum ar fi riscul schimbarilor climatice. Cum COVID-19 continua sa fie o imensa perturbare la nivel global asupra societatilor si economiilor, incalzirea globala a trecut, ca incertitudine, in plan secund, arata Munich Re.

"Schimbarile climatice reprezinta unul dintre cele mai mari riscuri pe termen lung in industria de asigurari, iar impactul timpuriu e deja aici, chiar acum. Dupa cum a ilustrat pandemia COVID-19, cel mai bun mod de actiune este pregatirea pe o baza ex-ante, mai degraba decat una ex-post. Inundatii severe, incendii devastatoare, uragane... Niciun loc de pe pamant nu e imun la fenomenele meteorologice extreme. Exista dovezi solide ca schimbarile climatice au avut deja o influenta semnificativa asupra frecventei si gravitatii unor tipuri de dezastre naturale si evenimente meteo extreme din intreaga lume. Societatea trebuie sa actioneze imediat, pentru a atenua si pentru a se adapta la efectele schimbarilor climatice, daca vrem sa ne consolidam rezilienta", spune Raghuveer VINUKOLLU - Nat Cat Strategic Products Team Lead, Munich Re, SUA.

Raportul Munich Re subliniaza ca atat pandemiile, cat si catastrofele climatice sunt sistemice prin natura, ceea ce inseamna ca societatile vor avea nevoie de strategii de prevenire pe termen mai lung, pentru a proteja regiunile vulnerabile.

Cu toate acestea, va fi de competenta regiunilor vulnerabile sa acorde prioritate strategiilor pe termen lung, in loc sa opteze pentru prioritati pe termen scurt, sustine Raghuveer VINUKOLLU. Efectele vremii extreme pot creste deficitul deja extins care exista intre pierderile economice si cele asigurate. Acest lucru se va intampla, probabil, daca nu se iau masuri pentru a reduce vulnerabilitatea pe segmentul property si pentru adaptarea la un peisaj de risc in schimbare.

"Evenimentele meteo extreme nu sunt anomalii sau "lebede negre", ci, mai degraba, "rinoceri gri", iar evenimentele extreme, cum ar fi o pandemie sau o catastrofa naturala, pot lasa impresia ca sunt niste evenimente "lebada nearga", care se intampla o data in viata, dar nu sunt asa. Urbanizarea, defrisarile, consumul de resurse si calatoriile in masa au potentialul de a face aceste evenimente mai frecvente, mai ales in cazul in care comportamentul nostru colectiv ramane neschimbat", spune reprezentantul Munich Re.

In acest raport, Raghuveer VINUKOLLU evidentiaza faptul ca tarile care au inteles riscurile asociate cu o pandemie globala au fost cele mai pregatite, suferind, in cele din urma, mai putine perturbari si putand reveni mai rapid la o forma de normalitate. O acceptare mai mare a schimbarilor climatice deschide, prin urmare, drumul pentru ca guvernele, companiile si alti factori sa construiasca aceasta rezilienta.

Activitatea de promovare a rezilientei in fata schimbarilor climatice trebuie sa aiba un caracter colectiv, industria asigurarilor avand un rol important de jucat. Solutii mai bune de transfer al riscurilor si o rata mai mare de asigurare in randul comunitatilor inseamna o recuperare mai rapida. Industria asigurarilor e deja avansata in intelegerea riscului climatic si a evenimentelor extreme. Capacitatile sale de remodelare, analiza si prognoza ofera informatii esentiale si ar putea ajuta la gestionarea riscurilor, la identificarea punctelor slabe si conceperea unui plan de prevenire, mai arata raportul Munich Re.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 16.09.2020

Cele mai recente stiri:
» KPMG: COVID-19 declanseaza investitii imense in tehnologie
» Munich Re si CoreLogic, parteneriat pentru modelarea riscului climatic
» COVID-19 a schimbat, la nivel global, perceptiile cu privire la asigurarile de viata si de sanatate
» Polonia: PZU a lansat o asigurare de raspundere civila pentru biciclisti si utilizatori de scutere
» Piata de asigurari din Georgia - live pe YouTube XPRIMM TV, miercuri, 30 septembrie
» Polonia: PZU Auto Ochrony Prawna, un nou serviciu pentru flote auto si clientii de leasing
» Raport Willis Re: Criza COVID-19 alimenteaza pierderile cibernetice
» Macedonia de Nord, S1 2020: Asigurarile property au crescut cu 20,5%
» Ungaria: MNB le solicita asiguratorilor revizuirea tarifelor RCA
» Croatia: Primele brute subscrise in piata de asigurari ar putea scadea, pana la finele anului, cu 4,4% y-o-y


Create AccountLog In Your Account