Parlamentul a aprobat modificari la legea cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto...

 Despre noi  Contact  Harta site      


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorEvenimenteXPRIMM.COMCampanii de InformareXPRIMM TVРусский
 Stiri 
 Companii de asigurare 
 Brokeri 
 Interviu 
 CNPF 
 Analize 
 Organizatii 
 Despre asigurari 

Asigurari

Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Parlamentul a aprobat modificari la legea cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto


Parlamentul de la Chisinau a aprobat la finele anului precedent (in a doua lectura) un proiect de lege cu privire la asigurarile obligatorii auto (RCA si Carte Verde), care vine sa inlature "anumite lacune legislative, precum si sa reglementeze noi modalitati de stabilire a primelor de asigurare pentru RCA, a pagubelor real suportate in urma accidentelor rutiere, a garantiei financiare externe, etc.", se arata in nota informativa a proiectului. Proiectul de lege cu numarul 274 vine sa completeze Legea nr.414-XVI din 2006 cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagubele produse de autovehicule.

Printre principalele modificari este vizata o noua modalitate de stabilire a primelor de asigurare de baza si valoarea coeficientilor de rectificare a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto interna si externa, care vor fi stabilite de catre asiguratori in baza calculelor efectuate in conformitate cu metodologia unica, aprobata de CNPF.

Totodata, a fost adoptata o noua metoda de stabilire a pagubei real suportate in urma accidentelor auto, si anume, vor fi implicati experti independenti la determinarea valorii vehiculului avariat pana la accident, cat si valoarea ramasa a acestuia dupa accident, iar la inlocuirea pieselor deteriorate in momentul accidentului se va tine cont de preturile practicate de unitatile specializate.

Mai mult, marimea garantiei financiare externe este constituita de Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA) la cererea Consiliului Birourilor Carte Verde, si prevede modul de repartizare a contributiei asiguratorilor care se calculeaza ca raport intre marimea garantiei si numarul de asiguratori licentiati pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto interna si externa. In aceeasi ordine de idei, proiectul de lege reglementeaza regimul juridic al contributiei initiale si suplimentare achitate de asiguratori din Fondul de compensare, precum si termenele de restituire ale acestora.

Vezi aici versiunea finala a proiectului de lege!


Share |


Editor: Olesea ADONEV | Publicat pe 12.01.2016

Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva

Copyright 2018 (c) xprimm.md
powered by Media XPRIMM