Romania

Peste 1,7 milioane de locuinte sunt protejate prin polita PAD. Top judete cu cel mai mare grad de cuprindere in asigurare


La nivel national, peste 1,7 milioane de locuinte erau asigurate printr-o polita PAD (asigurarea obligatorie a locuintei), la finalul lunii septembrie 2019, in crestere usoara fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

Din total, cele mai multe polite PAD sunt incheiate pentru apartamente, respectiv 990.238, in timp ce pentru case erau valabile 710.636 polite.

Conform PAID, 75,3% dintre politele active au fost incheiate in mediul urban si 24,7% in mediul rural. In functie de tipul locuintei, 94,4% dintre politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 5,6% pentru locuintele de tip B.

In ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active sunt, in continuare, in Transilvania (22% din totalul politelor), Bucuresti (20%) si Muntenia (18%). La polul opus, cea mai mica acoperire o intalnim in Bucovina (3% din totalul politelor), Maramures (3%), Crisana (4%) si Dobrogea (4%).

Din informatiile publicate de PAID reiese ca gradul de cuprindere in asigurare a fost, in septembrie 2019, de 18,83%.


Totodata, judetele cu cel mai mare grad de cuprindere in asigurare sunt:

  • Bucuresti-Ilfov - 38,93% (410.926 polite PAD)
  • Brasov - 33,86% (85.492 polite PAD)
  • Timis - 28,77% (87.224 polite PAD)
  • Sibiu - 23,86% (43.994 polite PAD)
  • Prahova - 21,70% (71.250 polite PAD)

PAD - Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor.

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Polita de asigurare PAD este obligatorie. In situatia in care persoanele fizice sau juridice nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, nu beneficieaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor. In plus, nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintei costituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.


Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 16.10.2019

Cele mai recente stiri:
» Modificarea legislatiei RCA: Tarifele de referinta la reparatii, mai aproape de a fi aplicate
» VIDEO: Life is Hard vizeaza o crestere de 50% pe linia de asigurari in 2020, generata preponderant de serviciile de digitalizare
» Coronavirus: Asigurarile private acopera riscul imbolnavirii cu noul virus COVID-19? UPDATE
» MARSH: Sfaturi si masuri de raspuns pentru companii in caz de Coronavirus
» MaxyGo a premiat performerii anului 2019
» Subscrierile celor doua companii UNIQA au crescut la peste 97 milioane de euro in 2019
» Studiu UNSAR-IRES: Peste jumatate dintre soferii romani sunt interesati de valoarea reparatiilor aferente politelor CASCO
» Echilibru intre despagubirea RCA acordata de asiguratori si costurile cu reparatiile
» Cine si cum protejeaza consumatorul de asigurari?
» INFOGRAFIC: Cate furturi din locuinte au avut loc in 2019?


Create AccountLog In Your Account