Analize

Realitatile pietei asigurarilor prezentate in cadrul Moldova Business Week 2010


Atragerea investitiilor straine este o necesitate pentru tarile care vizeaza accederea in cadrul UE si dezvoltarea durabila a economiei nationale. Republica Moldova nu este o exceptie din acest peisaj, oportunitatile pietei locale fiind prezentate investitorilor straini in cadrul Forumului International "Moldova Business Week 2010", desfasurat in perioada 22-25 iunie la Chisinau.
Evenimentul a fost organizat de catre Ministerul Economiei si Organizatia de Atragere a Investitiilor si Promovare a Exportului din Moldova, in cadrul acestuia avand loc si sedinta Forumului Economic Vienez, una dintre cele mai importante asociatii europene non-guvernamentale pentru promovarea investitiilor in tarile riverane Marii Adriatice si Marii Negre. La eveniment au participat circa 600 de companii din 19 tari, printre care agenti economici din Romania, Italia, Federatia Rusa, Turcia, Republica Ceha si Polonia.
Forumul, sprijinit de Revista PRIMM Asigurari & Pensii in calitate de Partener Media, a avut ca scop atragerea investitiilor straine, facilitarea dialogului intre investitori si companiile locale si evidentierea sectoarelor cu potential ale economiei moldovenesti, potrivit Ministrului Economiei, Valeriu LAZAR.

Un start intarziat

Avand la inceputul anilor '90 una dintre cele mai sarace economii post-socialiste din Europa, relansarea economica a Republicii Moldova a inceput abia in 2000. Pana in anul 2008, economia a urmat o perioada de crestere sustinuta, avand o evolutie a PIB-ului nominal de 6% pe an (in mare datorata exploziei consumului), totalizand 6,1 miliarde USD in 2008. Astfel, cu o populatie de 3,56 milioane locuitori, Republica Moldova a inregistrat un nivel al PIB-ului per capita de 1.694 USD, ocupand locul 141 in lume. Prin comparatie, Romania are un PIB per capita de 7.300 USD.

In anul 2008, aproximativ 30% din PIB-ul Moldovei era reprezentat de banii trimisi acasa de muncitorii din strainatate, un sfert din populatia tarii lucrand peste granite. Segmentul serviciilor detinea ponderea cea mai insemnata in PIB-ul tarii, cu o cota de 61,3%, urmat de industrie - 14,4% si agricultura - 8,9%.

Dupa o scurta perioada de reforme la inceputul deceniului, cresterea facila a dus la epuizarea avantului reformator, iar economia a ramas tintita pe loc de distorsionarea preturilor si incapabila de a crea noi locuri de munca. Mai mult, criza globala a scos la lumina vulnerabilitatea Moldovei. Remitentele au scazut cu 40% in 2009, iar PIB-ul s-a prabusit la 5,4 miliarde USD, de la 6,1 miliarde USD in 2008, consumul domestic diminuandu-se cu 12%.

Tinand cont si de instabilitatea politica din acea perioada, veniturile bugetului de stat s-au redus in 2009 cu 13,8%, pana la 2,1 miliarde USD, fiind inregistrat un deficit bugetar de 7,8% la finele anului 2009. Totodata, datoria externa a Moldovei a cumulat in anul precedent 4,4 miliarde USD, fata de 4,1 mld. USD in 2008. Totusi, ponderea datoriei externe in PIB este mai mica de 30%, fiind datorii contractate de la organisme internationale pe termen lung si avand dobanzi mici, a reiterat in cadrul evenimentului Dorin DRAGUTANU, Guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei (BNM). Acesta a precizat ca BNM are rezerve suficiente, atat pentru acoperirea datoriilor, cat si pentru protejarea valutei nationale.

Pe valul reformelor

In ultimele luni ale anului precedent, dar si in primul trimestru din acest an, au fost aplicate o serie de masuri menite sa impulsioneze dezvoltarea economiei locale si sa faciliteze accesul investitorilor straini catre aceasta. Au fost inlaturate barierele comerciale si a fost sustinuta liberalizarea pietei locale. De asemenea, a fost inghetata cresterea salariilor pentru angajatii bugetari si a crescut pretul serviciilor publice pana la nivelul recuperarii costurilor, iar Banca Nationala s-a concentrat asupra inflatiei, care a atins 0,4% in 2009.

"Politica investitionala a Republicii Moldova se caracterizeaza prin protejarea investitiilor si a proprietatii private prin garantii contra exproprierii nejustificate si confiscarii. Legislatia nationala este bazata pe principiul nediscriminarii investitorilor straini si locali", a accentuat Premierul moldovean Vlad FILAT, in deschiderea lucrarilor Forumului investitional. "De asemenea, cresterea economica a fost reluata in acest an, si vom continua cu reforma fiscala, bugetara si consolidarea finantelor publice", a adaugat la randul sau Guvernatorul BNM.

Urmand obiectivul de integrare in UE, autoritatile au demarat negocierile pentru un nou tratat de cooperare, fiind semnat si un acord cu SUA, pentru un program de 262 mil. USD. De asemenea, la inceputul acestui an, FMI a aprobat un program de asistenta de 574 mil. USD pentru Republica Moldova, fapt care transmite un semnal pozitiv pentru investitori. Totodata, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a implementat 57 de proiecte in Moldova, cu o valoare totala de 547,2 mil. EUR.

Cine investeste in Republica Moldova?

In prezent, companii din 91 de tari au plasat investitii in Moldova, cea mai insemnata pondere revenind tarilor membre UE, urmate de cele din spatiul CSI, SUA si Canada, a declarat in cadrul evenimentului Ministrul Economiei. Potrivit oficialului citat, investitorii straini si locali sunt egali in fata legii, fara a exista discriminari in functie de cetatenie sau rezidenta. Nu exista restrictii in ceea ce priveste volumul capitalului investit, exceptand capitalul social minim necesar pentru infiintarea companiei, aplicat atat societatilor locale, cat si celor straine.

Volumul total al investitiilor straine directe (ISD) a atins in 2009 o valoare de aproximativ 2,6 mil. USD. Olanda are cea mai insemnata contributie, de 283 mil. USD, urmata de Cipru - 190 mil. USD, Italia - 190 mil. USD, Germania - 125 mil. USD si Romania - 106,1 mil. EUR. Volumul profitului reinvestit raportat la total investitii s-a majorat, de la 1,2% in 2000, la 12,4% in 2009, ceea ce vorbeste despre increderea partenerilor care deja au investit in economia locala.

Odata cu aderarea Moldovei la OMC in 2001, se aplica politici de tarife in conformitate cu prevederile acestei organizatii. Autoritatile nu aplica restrictii cantitative sau de alta natura pentru importurile care sunt conforme cu politicile OMC.

Volumul exporturilor a totalizat 1,29 mld. USD in 2009, 52,3% plecand catre tarile UE (678,5 mil. USD) si 37,8% - catre statele din spatiul CSI. Astfel, Rusia este responsabila pentru 22,1% din total exporturi, urmata de Romania - 18,5%, Italia - 10,5% si Ucraina - 6,3%.

De asemenea, volumul importurilor a cumulat 3,27 mld. USD in anul precedent, tarile din UE exportand in Moldova marfuri in valoare de 2,1 mld. USD sau o cota de 25,2%. Romania detine pozitia a treia ca tara de origine a importurilor, cu o cota de 9,5%.

Piata asigurarilor - deschisa pentru investitiile straine

Parlamentul de la Chisinau va promova un pachet de legi pentru eliminarea birocratiei si relaxarea relatiilor intre agentii economici locali si investitorii straini, a mentionat in cadrul evenimentului Veaceslav IONITA, Presedintele Comisiei de Buget si Finante din cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Acesta a subliniat faptul ca autoritatile vor acorda o atentie deosebita segmentului de asigurari si pensii private, care are nevoie de o "incurajare".

"Mai putin de un procent din populatia tarii este asigurata pentru riscurile de catastrofa, si aici intervine sarcina operatorilor privati de a se implica activ in promovarea acestor clase, a evidentiat IONITA. De asemenea, un alt domeniu pe agenda de zi a autoritatilor este si cel al reformarii sistemului de asigurari medicale, in directia deschiderii accesului la acest segment pentru operatorii privati, masura care va conduce la o dublare a primelor in termen de 3 ani de zile pe acest segment", subliniaza oficialul citat.

Nu in ultimul rand, reforma in domeniul pensiilor private este un subiect sensibil pentru piata locala de profil, astfel ca in 2009 Fondul de Pensii gestionat de catre stat a inregistrat un deficit de 15%, acesta urmand sa creasca in urmatorii ani. "Deocamdata nu putem discuta despre introducerea Pilonului II, dar sustinem reglementarea Pilonului III si introducerea deductibilitatilor fiscale pentru acesta", conchide IONITA.

Legat de acest subiect, Sergiu COSTACHE, Presedintele Media XPRIMM, s-a pronuntat pentru necesitatea realizarii reformei pensiilor, prin dezvoltarea sistemului de pensii private. In acelasi timp, "este nevoie de o promovare intensa si de o dezvoltare a culturii asigurarilor la nivel intern, prin educarea populatiei, dar si extern, pentru a atrage in piata investitori straini care, spre deosebire de companiile locale, detin capitalul si know-how-ul necesare pentru impulsionarea acestui segment in Moldova", a adaugat Sergiu COSTACHE.

Piata de asigurari din Republica Moldova a atins 52,6 mil. EUR in 2009, fiind o piata tanara si cu un potential semnificativ de crestere, a declarat in cadrul evenimentului Aurica DOINA, Vicepresedintele Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF). Desi densitatea asigurarilor (16 EUR pe cap de locuitor) e scazuta comparativ cu media europeana, investitiile straine isi fac deja simtita prezenta pe acest segment, iar intrarea noilor jucatori nu va face decat sa impulsioneze dezvoltarea fireasca a pietei locale, apreciaza Aurica DOINA. In prezent, Rusia detine o cota de 33% in total investitii straine realizate pe piata locala a asigurarilor, urmata de Austria - 29% si Marea Britanie - 15%.

Care sunt asteptarile pentru 2010?

Perspectivele pentru anul 2010 sunt inca umbrite de instabilitatea politica din tara vecina. Desi exista semne clare de revenire a economiei, sunt multe riscuri care tin de pietele straine, la care se adauga problema remitentelor, banii trimisi de cetatenii moldoveni din afara fiind tot mai putini in aceasta perioada.

Autoritatile sunt insa optimiste, prognozand pentru anul 2010 o valoare a PIB-ului nominal de 5,2 mld. USD, cu o crestere reala de 2,5% fata de 2009. PIB-ul Moldovei in trimestrul I al anului 2010 a fost de 1,1 mld. USD, in crestere cu 4,7% fata de aceeasi perioada a anului 2009. Fondul Monetar Intentional prognozeaza pentru 2010 o crestere a PIB-ului in Moldova de 2,5%, pentru 2011 - de 3,6%, iar pentru 2012 - de 5%. Banca Mondiala, de asemenea, prognozeaza o crestere a PIB-ului in 2010 de 2,5%, in 2011 - de 3,6% si de 4,5% in 2012.

Erhard BUSEK, Presedintele Forumului Economic Vienez, a mentionat ca in Republica Moldova au loc schimbari in bine si acestea sunt un argument bun pentru investitori, volumul afacerilor urmand un trend crescator.

Oleg DORONCEANU, Senior Editor
Revista PRIMM Asigurari&Pensii


Share |
Create AccountLog In Your Account