Romania

Revista PRIMM: Pe cine ati vedea in "XPRIMM Hall of Fame" si in lista celor "100 de profesionisti care construiesc viitorul asigurarilor"?

05.12.2018

Doua momente cheie definesc numarul special din acest final de an al Revistei PRIMM - Asigurari & Pensii: sarbatorirea Centenarului si aniversarea a 20 de ani de XPRIMM. E un prilej bun sa ne amintim momente cheie din istoria pietei asigurarilor si sa celebram personalitatile care au scris si vor scrie istoria in domeniu.

Majoritatea entitatilor sanctionate de Consiliul Concurentei a anuntat ca vor ataca decizia sau analizeaza aceasta posibilitate

05.12.2018

ALLIANZ-TIRIAC, GENERALI, GROUPAMA si UNIQA Asigurari au anuntat ca vor contesta in instanta decizia Consiliului Concurentei, in timp ce companiile detinute de Vienna Insurance Group, ASIROM si OMNIASIG, au precizat ca asteapta sa primeasca motivarea deciziei pentru a hotari caile de actiune viitoare.

"Miercurea Sirenelor": Cum recunosti semnalele de alarma?

04.12.2018

Incepand din luna august 2017, in prima zi de miercuri a fiecarei luni, se desfasoara actiunea denumita generic "Miercurea sirenelor", in cadrul caruia sunt activare sirenele de alarmare a populatiei. Cum recunoastem semnalele transmise?

EUROLIFE ERB Asigurari Romania lanseaza 3 pachete de asigurare de calatorie

04.12.2018

EUROLIFE ERB Asigurari a anuntat lansarea unei asigurari de calatorie disponibila exclusiv online, cu activare imediata, valabila oriunde in lume. Disponibila in 3 variante de pachete - RELAXAT, ECHILIBRAT SI ZEN - aceasta reprezinta primul produs online, end-to-end, din portofoliul companiei, un pas important al strategiei de digitalizare a acesteia.

Piata asigurarilor la sfarsitul trimestrului III: Crestere de 2,1% a primelor brute subscrise

04.12.2018

In primele 9 luni ale anului 2018, societatile de asigurare autorizate si reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF au subscris prime brute in valoare de 7,47 miliarde lei, in crestere cu 2,1% fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior.

Consiliul Concurentei anunta rezultatul anchetei privind piata RCA. Sanctiuni de 53 mil. EUR

04.12.2018


UPDATE: Reactia ASF
"Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF a luat act de sanctiunea acordata de catre Consiliul Concurentei unui numar de noua societati de asigurare ce activeaza sau au activat pe piata de asigurari din Romania, precum si Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR)", a declarat Cristian ROSU - Vicepresedinte Sectorul Asigurarilor-Reasigurarilor, Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF. Cititi aici declaratia completa.

UPDATE: Reactia UNSAR
UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a luat act de decizia Consiliului Concurentei si asteapta comunicarea motivarii acesteia pentru a stabili pasii urmatori. In orice caz, UNSAR considera ca, prin activitatea desfasurata pentru a-si atinge scopul pentru care a fost infiintata, nu a participat la savarsirea unei fapte anticoncurentiale. UNSAR isi subliniaza angajamentul pe termen lung de consolidare a colaborarii cu toate autoritatile statului in vederea dezvoltarii sectorului de asigurari din Romania si in beneficiul consumatorilor de asigurari. Cititi aici declaratia completa.

UPDATE: Reactia GENERALI
"Am luat nota de decizia Consiliului Concurentei, insa consideram argumentele ca fiind nefondate. Prin urmare, vom face pasii necesari pentru a o contesta in jusțitie. In acelasi timp, dorim sa ne informam toti clientii si partenerii ca rezultatul acestei investigatii nu afecteaza serviciile oferite de GENERALI Romania, relatiile contractuale existente sau angajamentele asumate de catre compania noastra", au declarat reprezentantii companiei.

UPDATE: Reactia VIENNA Insurance Group 
"Asteptam sa primim argumentatia Consiliului Concurentei care arata motivatia pentru decizia luata in legatura cu presupusele acuzatii de incalcare a reglementarilor nationale si europene din domeniul concurentei. Pe baza acestui document vom decide pasii legali urmatori. In orice caz, ne rezervam dreptul de a lua masuri legale la nivel local si european. Dorim sa subliniem faptul ca avem un cu totul alt punct de vedere comparativ cu cel al Consiliului Concurentei, bazat pe faptul ca segmentul RCA a functionat in pierdere in ultimii ani, in special in perioada pe parcursul careia s-a desfasurat investigatia. Intr-o situatie de pierdere, este logica si chiar obligatorie ajustarea tarifelor si calcularea primelor in asa fel incat acestea sa acopere costurile, pentru a nu mai inregistra pierderi. Din moment ce aceasta situatie nu afecta doar companiile noastre, ci si intreaga piata de asigurari, se poate presupune ca si competitorii si-au ajustat primele de asigurare pentru a acoperi costurile intr-un mod corespunzator, pe baza unor factori cheie precum frecventa daunelor, costurile cu despagubirile, dar si evolutia solicitarilor de despagubire. Cu toate acestea, tarifele au fost diferite, luand in considerare faptul ca exista o varietate de parametri, precum varsta soferilor, vechimea vehiculului, tipul vehiculului (masina personala, camion), istoricul daunelor si asa mai departe. Pe de alta parte, din moment ce toti furnizorii opereaza in acelasi mediu competitiv, primele de asigurare sunt relativ similare, cu toate acestea depinzand de instrumentele de stabilire a preturilor si de strategiile de vanzare, care sunt intotdeauna stabilite independent."

UPDATE: Reactia UNIQA 
UNIQA Asigurari a luat la cunostinta informatiile cuprinse in raportul transmis de catre Consiliul Concurentei, ca rezultat al investigatiei privind cresterea preturilor RCA in perioada 2012 - 2016, precum si despre decizia autoritatii, prin care compania noastra este sanctionata cu 2,9 mil. EUR. Subliniem faptul ca prin activitatile intreprinse, compania a actionat numai in conformitate cu conditiile legii, precum si in conformitate cu interesele clientilor sai, iar UNIQA Asigurari va contesta decizia, considerand acuzatiile ca fiind nefondate. Cititi aici declaratia completa.

UPDATE: Reactia ASIROM VIG
"Asteptam sa primim decizia Consiliului Concurentei privind incalcarea reglementarilor nationale si europene de concurenta si doar ulterior vom decide asupra actiunilor noastre viitoare. Dorim sa subliniem faptul ca avem un punct de vedere diferit fata de Consiliul Concurentei, ce are la baza in principal faptul ca asigurarile auto obligatorii au adus pierderi substantiale companiilor in ultimii ani", au declarat reprezentantii ASIROM VIG. 

UPDATE: Reactia GROUPAMA Asigurari
In contextul publicarii rezultatelor anchetei Consiliului Concurentei cu privire la piata asigurarilor RCA, Groupama Asigurari a transmis urmatorul punct de vedere, la solicitarea 1asig.ro: "Cu privire la investigatia Consiliului Concurentei vizand posibile incalcari ale normelor nationale si europene in materie de concurenta, GROUPAMA Asigurari respinge decizia institutiei care se refera la compania noastra si o va ataca in justitie. Intreaga activitate a GROUPAMA Asigurari se desfasoara cu respectarea legislatiei Romaniei si a Uniuniii Europene, precum si in conformitate cu cele mai inalte standarde etice, avand mereu in centrul preocuparilor clientul. Aceste valori ne-au ghidat si pe parcursul desfasurarii investigatiei Consiliului Concurentei, institutie cu care am colaborat efectiv si fara rezerve, lucru care, de altfel, este mentionat si in raportul Consiliului. De asemenea, dorim sa subliniem faptul ca GROUPAMA Asigurari isi stabilieste intotdeauna tarifele RCA pe baza datelor proprii, respectand toate principiile actuariale precum si legislatia in vigoare."

UPDATE: Reactia ALLIANZ-TIRIAC Asigurari
ALLIANZ-TIRIAC va apela la toate parghiile legale pentru a-si dovedi nevinovatia si pentru a pastra increderea clientilor, a transmis compania intr-o informare de presa. "Credem in beneficiile unei concurete corecte. Vom solicita in instanta, cu argumente juridice si economice, constatarea inexistentei unor practici neconcurentiale in sarcina Allianz-Tiriac", a declarat Virgil SONCUTEAN, CEO, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari. Cititi aici declaratia completa.

Reactia OMNIASIG VIG
"OMNIASIG a luat act cu privire la decizia Consiliului Concurentei in urma investigatiei desfasurate asupra sectorului local de asigurari. Compania nu poate comenta cu privire la fundamentul amenzii aplicate pana la primirea motivarii autoritatii, insa oricum ne rezervam dreptul de a formula actiuni legale. Trebuie mentionat faptul ca in perioada analizata activitatea de asigurare auto obligatorie a inregistrat constant pierderi, iar in aceasta situatie pasul logic a fost ajustarea tarifelor pentru acoperirea costurilor. Situatia nu a fost singulara, ci comuna intregii industrii, si este de presupus ca si alti competitori din piata au procedat la ajustarea tarifelor pentru a acoperi costurile in mod corespunzator, pe baza unor indicatori cheie, precum frecventa daunelor sau evolutia costurilor de reparatie. OMNIASIG are un angajament solid in ceea ce priveste concurenta loiala, acesta fiind aplicat consecvent in relatiile de afaceri.  Aplicarea sanctiunii nu afecteaza indeplinirea obligatiilor asumate de OMNIASIG in fata clientilor sai si nici solvabilitatea companiei, OMNIASIG operand pe baze solide la nivel national." 

Consiliul Concurentei a sanctionat noua companii de asigurare si Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) cu amenzi totale in valoare de 246.739.195,6 lei (aprox. 53 milioane euro) pentru incalcarea reglementarilor nationale si europene din domeniul concurentei prin coordonarea comportamentelor pe piata in vederea majorarii tarifelor la asigurarile obligatorii de raspundere civila (RCA).

Cristian ROSU (ASF): Piata asigurarilor este stabila si sigura

04.12.2018

"Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF a luat act de sanctiunea acordata de catre Consiliul Concurentei unui numar de noua societati de asigurare ce activeaza sau au activat pe piata de asigurari din Romania, precum si Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR)", a declarat Cristian ROSU - Vicepresedinte Sectorul Asigurarilor-Reasigurarilor, Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF.

Reactia UNSAR: "Ne mentinem dreptul de a contesta in instanta decizia Consiliului Concurentei"

04.12.2018

UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a luat act de decizia Consiliului Concurentei si asteapta comunicarea motivarii acesteia pentru a stabili pasii urmatori. In orice caz, UNSAR considera ca, prin activitatea desfasurata pentru a-si atinge scopul pentru care a fost infiintata, nu a participat la savarsirea unei fapte anticoncurentiale. UNSAR isi subliniaza angajamentul pe termen lung de consolidare a colaborarii cu toate autoritatile statului in vederea dezvoltarii sectorului de asigurari din Romania si in beneficiul consumatorilor de asigurari.

Proiectul de norma pentru modificarea Normei ASF nr. 19/2015, lansat spre consultare publica

03.12.2018

Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat, pe site-ul sau, spre consultare publica, proiectul de norma pentru modificarea Normei ASF nr. 19/2015 privind aplicarea Standardelor internationale de raportare financiara de catre societatile de asigurare, asigurare-reasigurare si de reasigurare.

ALLIANZ-TIRIAC va apela la toate parghiile legale pentru a-si dovedi nevinovatia si pentru a pastra increderea clientilor

04.12.2018

Conducerea ALLIANZ-TIRIAC a primit cu indignare concluziile raportului de investigatie al Consiliului Concurentei in care se pune la indoiala caracterul independent al deciziilor legate de calcularea tarifelor RCA practicate de catre ALLIANZ-TIRIAC. ALLIANZ-TIRIAC va apela la toate parghiile legale pentru a-si dovedi nevinovatia si pentru a pastra increderea clientilor sai, arata compania intr-o comunicare oficiala.Create AccountLog In Your Account