Romania

Romania, S1 2017: De ce piata property din Romania nu este in Top 5 ECE


In peisajul asigurarilor din Europa Centrala si de Est, Romania era, la finele primului semestru din 2017, a sasea piata de asigurari property (clasele incendiu si riscuri asociate" si "alte daune la proprietati" insumate), dupa volumul subscrierilor, cu PBS in valoare totala de 126.18 milioane euro.

Primele 5 locuri erau ocupate de Polonia (768 milioane euro), Cehia (495 milioane euro), Ungaria (306 milioane euro), Slovenia (151 milioane euro), Slovacia (137 milioane euro).

Desi nu sunt disponibile date detaliate privind piata asigurarilor property pe tipuri de proprietati pentru toate tarile din top, este suficient de relevanta comparatia cu Polonia, singura tara cu un fond construit mai mare decat al Romaniei la capitolul locuinte: 12,52 milioane locuinte individuale, fata de Romania care dispune de un fond construit de circa 8,5 milioane locuinte.

Raportat la acest total, la sfarsitul lunii iunie 2017, in Polonia existau 10,02 milioane polite de asigurare valide incheiate pentru apartamente si case de vacanta, in timp ce in Romania numarul acestora era de 1,67 milioane, din care numai circa 1,5 milioane aveau atasata si o polita facultativa. Ca atare, in timp ce pentru Polonia gradul de cuprindere in asigurare a locuintelor este de circa 83%, pentru Romania valoarea acestui indicator este de numai 20%.

O diferenta similara in ceea ce priveste gradul de cuprindere in asigurare a locuintelor se regaseste si in comparatia cu Cehia (peste 50% din locuinte sunt asigurate) sau Ungaria (73%). Diferenta este cu atat mai semnificativa, cu cat tara noastra este singura din regiune unde exista o schema functionala de asigurare obligatorie a locuintelor pentru riscuri catastrofale. A carei existenta este justificata de expunerea ridicata a tarii noastre la riscurile de cutremur si inundatii.

"In mod paradoxal, desi Romania se afla pe primul loc in topul statelor din UE in ceea ce priveste ponderea populatiei care locuieste in imobile proprietate personala, atingand 96% in 2014, iar achizitia unei locuinte reprezinta un obiectiv al oricarei familii, constatam cu suprindere ca protejarea investitiei nu este o prioritate", remarca Vicepresedintele ASF, Cornel COCA CONSTANTINESCU.

Mai mult despre cauzele deficitului major de asigurare a locuintelor din tara noastra, precum si despre potentialele solutii cititi in sectiunea dedicata a numarului special de decembrie al Revistei PRIMM - Asigurari&Pensii, care va fi lansat in curand.


Share |


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 12.12.2017

Cele mai recente stiri:
» ASF a anuntat noile tarife de referinta pentru politele RCA. Preturile sunt in crestere!
» "IIF 2018 - CEE & SEE - Regional Actuarial Insurance Conference": Principalele declaratii
» Premiile Brokerilor de Asigurare isi desemneaza castigatorii saptamana viitoare!
» Harta MARSH a Riscului Politic in 2018: Romania, in categoria tarilor cu index de risc mediu
» Profita de Oferta Speciala pe care ti-am pregatit-o, inregistreaza-te acum la conferinta "IIF 2018 - MOTOR INSURANCE - the innovation challenge"
» Noi numiri in echipele de management al investitiilor la NN Asigurari de Viata si NN Pensii
» Iarna s-a intors. Atentie cum circulati si la mijloacele de incalzire!
» Transformari in structura actionariatului GROUPAMA Asigurari
» Doua bilete la pretul unuia singur la conferinta "IIF 2018 - PROPERTY INSURANCE - the NatCat challenge and beyond". Inregistreaza-te acum!
» Sondaj 1asig.ro: Este pregatita industria de asigurari sa aplice regulile GDPR din luna mai?

Create AccountLog In Your Account