Romania

Romania, S1 2017: De ce piata property din Romania nu este in Top 5 ECE


In peisajul asigurarilor din Europa Centrala si de Est, Romania era, la finele primului semestru din 2017, a sasea piata de asigurari property (clasele incendiu si riscuri asociate" si "alte daune la proprietati" insumate), dupa volumul subscrierilor, cu PBS in valoare totala de 126.18 milioane euro.

Primele 5 locuri erau ocupate de Polonia (768 milioane euro), Cehia (495 milioane euro), Ungaria (306 milioane euro), Slovenia (151 milioane euro), Slovacia (137 milioane euro).

Desi nu sunt disponibile date detaliate privind piata asigurarilor property pe tipuri de proprietati pentru toate tarile din top, este suficient de relevanta comparatia cu Polonia, singura tara cu un fond construit mai mare decat al Romaniei la capitolul locuinte: 12,52 milioane locuinte individuale, fata de Romania care dispune de un fond construit de circa 8,5 milioane locuinte.

Raportat la acest total, la sfarsitul lunii iunie 2017, in Polonia existau 10,02 milioane polite de asigurare valide incheiate pentru apartamente si case de vacanta, in timp ce in Romania numarul acestora era de 1,67 milioane, din care numai circa 1,5 milioane aveau atasata si o polita facultativa. Ca atare, in timp ce pentru Polonia gradul de cuprindere in asigurare a locuintelor este de circa 83%, pentru Romania valoarea acestui indicator este de numai 20%.

O diferenta similara in ceea ce priveste gradul de cuprindere in asigurare a locuintelor se regaseste si in comparatia cu Cehia (peste 50% din locuinte sunt asigurate) sau Ungaria (73%). Diferenta este cu atat mai semnificativa, cu cat tara noastra este singura din regiune unde exista o schema functionala de asigurare obligatorie a locuintelor pentru riscuri catastrofale. A carei existenta este justificata de expunerea ridicata a tarii noastre la riscurile de cutremur si inundatii.

"In mod paradoxal, desi Romania se afla pe primul loc in topul statelor din UE in ceea ce priveste ponderea populatiei care locuieste in imobile proprietate personala, atingand 96% in 2014, iar achizitia unei locuinte reprezinta un obiectiv al oricarei familii, constatam cu suprindere ca protejarea investitiei nu este o prioritate", remarca Vicepresedintele ASF, Cornel COCA CONSTANTINESCU.

Mai mult despre cauzele deficitului major de asigurare a locuintelor din tara noastra, precum si despre potentialele solutii cititi in sectiunea dedicata a numarului special de decembrie al Revistei PRIMM - Asigurari&Pensii, care va fi lansat in curand.


Share |


Editor: Daniela GHETU | Publicat pe 12.12.2017

Cele mai recente stiri:
» Subscrierile Gothaer Asigurari au crescut cu 21,7% in 2017 si cu 37% in primul trimestru din 2018
» Discutiile despre asigurarile de garantii, aduse pe masa Constructorilor de catre UNSAR, UNSICAR si PRBAR
» VIG vrea sa extinda businessul de asigurari generale si de sanatate prin Erste
» ISF a organizat un seminar de educatie financiara dedicat sportivilor
» Retrospectiva FIAR 2018 - Principalele concluzii
» ASF a aprobat noul mandat al lui Francois COSTE ca Presedinte PAID Romania
» Asigurarile auto si pensiile private, in centrul dezbaterilor de miercuri, la FIAR 2018
» FIAR 2018: Conferinta de Asigurari Auto - Partea I & II. Principalele declaratii
» FIAR 2018: Conferinta de Asigurari Auto - Partea a III-a. Principalele declaratii
» FIAR 2018: Conferinta de Asigurari de Viata si Pensii Private. Principalele declaratii.Create AccountLog In Your Account