Stiri externe

Swiss Re: Asia emergenta va arata lumii drumul de iesire din recesiune


Pandemia COVID-19 va avea, la nivel global, un impact financiar de 12 trilioane de dolari, in urmatoarele 12 luni, arata un raport realizat de Swiss Re Institute, citat de Insurance Asia News. Potrivit sursei citate, suma respectiva este echivalenta cu dimensiunea economica a Chinei sau, un alt exemplu, este de 17 ori mai mare decat dimensiunea economica a Elvetiei.

"Recesiunea de anul acesta ar putea fi una dintre cele mai profunde si, totodata, cele mai scurte care au fost inregistrate vreodata. Cu toate acestea, nu ar trebui sa subestimam implicatiile pe termen lung. De asemenea, atentia ar trebui sa se indrepte si spre schimbarile de paradigma", puncteaza Jean HAEGELI - Group Chief Economist, Swiss Re.

HAEGELI descrie recesiunea de anul acesta "ca un accident de masina fara airbag-uri" si, totodata, "unul diferit de tot ce am vazut pana acum". In acest sens, Jean HAEGELI a lansat si un avertisment. "Ar trebui sa nu facem aceeasi greseala ca in 2008-2009. Trebuie sa imbunatatim tendinta de crestere economica, nu doar creditele si stimulentele monetare", a precizat reprezentantul Swiss Re.

Economia globala a fost mai putin rezistenta din cauza datoriei ridicate, a cheltuielilor fiscale si a ratelor negative ale dobanzilor obligatiunilor suverane. Viteza si natura rapida a crizei, precum si dimensiunea datoriei fac, din pacate, ca o recuperare "in forma de V" sa fie "iluzorie". Lumea, sustine Jean HAEGELI, trebuie sa elimine creditele neperformante si sa creeze solutii pe piata privata.

Swiss Re Institute considera ca, in 2020, economia Chinei va creste cu 3,2%, iar in 2021, cu 7%. Pentru Singapore, estimarea este de -5% in 2020 si +4,5% in 2021. De asemenea, economia din Hong Kong se va contracta cu 6,4% anul acesta si va creste cu 2,5% anul viitor. Asia, arata sursa citata, va evolua mai bine decat alte regiuni si este de asteptat ca Asia emergenta, incluzand aici si China, Indonezia, Filipine si Vietnam, sa functioneze mai bine decat Asia dezvoltata.

China inregistreaza deja o recuperare treptata, cu un nivel zilnic de productivitate de 93%, si, potrivit lui Jean HAEGELI, e bine pozitionata pentru cresterea consumului si a economiei digitale. HAEGELI arata ca nu se intrevede nicio schimbare pe termen lung a traiectoriei conform careia China va deveni, in perioada anilor 2030, cea mai mare piata de asigurari din lume.

De asemenea, mai precizeaza reprezentantul Swiss Re, Taiwan si Coreea de Sud vor inregistra recesiuni usoare, ceea ce inseamna ca cererea de asigurari se va mentine relativ bine. Pe de alta parte, mai arata Jean HAEGELI, Hong Kong intampina piedici uriase ce pot fi sesizate in restrictiile de calatorie, economia locala slaba si cresterea tensiunilor comerciale dintre SUA si China.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 22.05.2020

Cele mai recente stiri:
» 51% dintre organizatii sunt pregatite sa faca fata unei frecvente ridicate a atacurilor cyber, pe fondul pandemiei COVID-19
» GlobalData: "Noua normalitate" pentru industria hoteliera poate gravita in jurul tehnologiei avansate
» CyberCube: Brokerii detin cheia pentru cresterea pietei de asigurari cyber
» Cel mai puternic ciclon care a lovit Golful Bengal in ultimii 21 de ani a provocat pierderi economice de peste 13 mld. dolari
» Deloitte: Guvernele din intreaga lume, tinta unor atacuri cibernetice tot mai frecvente si severe
» GENERALI a lansat o aplicatie ce permite evaluarea de la distanta a operelor de arta
» ADB: COVID-19 ar putea genera pierderi de 8,8 trilioane de dolari pentru economia globala
» Afacerile VIENNA Insurance Group au crescut in primele 3 luni. Efectele COVID-19 vor fi resimtite incepand cu T2 2020
» Swiss Re: Pandemia COVID-19 ar putea promova obiceiuri sustenabile
» 91% dintre utilizatorii de Internet stiu ca refolosirea parolei este riscanta, dar 66% folosesc aceeasi parola pentru mai multe conturi


Create AccountLog In Your Account