Stiri externe

Swiss Re: Asia emergenta va arata lumii drumul de iesire din recesiune


Pandemia COVID-19 va avea, la nivel global, un impact financiar de 12 trilioane de dolari, in urmatoarele 12 luni, arata un raport realizat de Swiss Re Institute, citat de Insurance Asia News. Potrivit sursei citate, suma respectiva este echivalenta cu dimensiunea economica a Chinei sau, un alt exemplu, este de 17 ori mai mare decat dimensiunea economica a Elvetiei.

"Recesiunea de anul acesta ar putea fi una dintre cele mai profunde si, totodata, cele mai scurte care au fost inregistrate vreodata. Cu toate acestea, nu ar trebui sa subestimam implicatiile pe termen lung. De asemenea, atentia ar trebui sa se indrepte si spre schimbarile de paradigma", puncteaza Jean HAEGELI - Group Chief Economist, Swiss Re.

HAEGELI descrie recesiunea de anul acesta "ca un accident de masina fara airbag-uri" si, totodata, "unul diferit de tot ce am vazut pana acum". In acest sens, Jean HAEGELI a lansat si un avertisment. "Ar trebui sa nu facem aceeasi greseala ca in 2008-2009. Trebuie sa imbunatatim tendinta de crestere economica, nu doar creditele si stimulentele monetare", a precizat reprezentantul Swiss Re.

Economia globala a fost mai putin rezistenta din cauza datoriei ridicate, a cheltuielilor fiscale si a ratelor negative ale dobanzilor obligatiunilor suverane. Viteza si natura rapida a crizei, precum si dimensiunea datoriei fac, din pacate, ca o recuperare "in forma de V" sa fie "iluzorie". Lumea, sustine Jean HAEGELI, trebuie sa elimine creditele neperformante si sa creeze solutii pe piata privata.

Swiss Re Institute considera ca, in 2020, economia Chinei va creste cu 3,2%, iar in 2021, cu 7%. Pentru Singapore, estimarea este de -5% in 2020 si +4,5% in 2021. De asemenea, economia din Hong Kong se va contracta cu 6,4% anul acesta si va creste cu 2,5% anul viitor. Asia, arata sursa citata, va evolua mai bine decat alte regiuni si este de asteptat ca Asia emergenta, incluzand aici si China, Indonezia, Filipine si Vietnam, sa functioneze mai bine decat Asia dezvoltata.

China inregistreaza deja o recuperare treptata, cu un nivel zilnic de productivitate de 93%, si, potrivit lui Jean HAEGELI, e bine pozitionata pentru cresterea consumului si a economiei digitale. HAEGELI arata ca nu se intrevede nicio schimbare pe termen lung a traiectoriei conform careia China va deveni, in perioada anilor 2030, cea mai mare piata de asigurari din lume.

De asemenea, mai precizeaza reprezentantul Swiss Re, Taiwan si Coreea de Sud vor inregistra recesiuni usoare, ceea ce inseamna ca cererea de asigurari se va mentine relativ bine. Pe de alta parte, mai arata Jean HAEGELI, Hong Kong intampina piedici uriase ce pot fi sesizate in restrictiile de calatorie, economia locala slaba si cresterea tensiunilor comerciale dintre SUA si China.


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 22.05.2020

Cele mai recente stiri:
» Aon: Companiile care isi pun angajatii pe primul loc au mai multe sanse sa prospere
» Ucraina: In S1 2020, aproximativ 93% dintre cererile de despagubire RCA au fost achitate pentru daune materiale
» Performanta pietelor din Croatia si Slovenia, pe fondul crizei COVID-19, analizata pe canalul YouTube XPRIMM TV
» Zurich a lansat Climate Change Resilience Services, pentru a ajuta companiile sa faca fata riscurilor presupuse de schimbarile climatice
» Aon: Pierderile asigurate de pe urma catastrofelor au atins 54 mld. dolari la nivel global. COVID-19, impact evident
» Moody's: Intr-un an marcat de catastrofe, pierderile asigurate generate de incendiile de vegetatie din SUA ar putea atinge 8 mld. dolari
» Munich Re: Ce ne poate invata COVID-19 cu privire la schimbarile climatice?
» Lemonade va intra pe piata asigurarilor din Franta pana la sfarsitul anului 2020
» GENERALI a semnat o solicitare adresata guvernelor UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 55% pana in 2030
» 9 din 10 incidente cyber sunt provocate de greseli umane. "Psihologia Erorii Umane" ar putea ajuta companiile sa previna bresele de securitate


Create AccountLog In Your Account