Asigurari

Update CNPF: Situatia financiara a ALLIANCE Insurance Group s-a inrautatit, aceasta are nevoie urgent de o injectie de capital de circa 50 milioane lei


Situatia financiara a companiei de asigurare ALLIANCE Insurance Group s-a inrautatit, iar rata de solvabilitate (n.red. capacitatea acesteia de a face fata tuturor obligatiilor) a coborat sub nivelul minim stabilit de legislatie, se arata intr-o informare oficiala a autoritatii de supraveghere din Moldova (CNPF). Potrivit oficialilor institutiei, compania ar avea nevoie de o injectie urgenta de capital de cel putin 50 milioane lei, pentru redresarea indicatorilor financiari confom cerintelor legale.

Drept urmare, Consiliul CNPF a adoptat recent o hotarare conform careia persoanele cu functii de raspundere din cadrul ALLIANCE Insurance Group sunt obligate sa intocmeasca si sa prezinte autoritatii un plan de redresare financiara ce ar conduce la ameliorarea starii actuale de lucruri. Mai mult, potrivit informatiilor www.xprimm.md, compania de asigurare ar putea sa prezinte in planul sau de redresare si o sistare a vanzarilor pe Carte Verde, pana la ameliorarea financiara a acesteia.

Este posibila introducerea administrarii speciale - asiguratorul are 4,5 mii polite Carte Verde si 70 de mii de polite RCA active

Portalul specializat www.xprimm.md a scris si anterior despre dificultatile inregistrate de aceasta companie (detalii aici si aici), care a ajuns pe pozitia a 8-a dupa rezultatele inregistrate in primul trimestru al acestui an, in scadere cu 40% fata de anul precedent.

Compania a fost obligata de CNPF in anul precedent sa isi instraineze pachetul majoritar de actiuni, avand si un sechestru asigurator impus de instanta de judecata asupra unor valori imobiliare (una dintre acestea avand o valoare semnificativa de peste 50 milioane lei). Potrivit autoritatii de supraveghere, mentinerea acelui sechestru asigurator asupra bunurilor imobiliare a contribuit semnificativ la inrautatirea indicatorilor financiari ai companiei. De asemenea, potrivit unor surse din piata, ALLIANCE Insurance Group a achitat recent sume importante urmare a unor daune produse in afara tarii pe Carte Verde, iar de curand a fost notificata de producerea unei alte daune mari survenite pe una din politele sale Carte Verde. Drept urmare, nota de plata pentru asigurator s-ar ridica la peste 1 milion de euro.

In primele 3 luni ale acestui an, compania a avut vanzari de 16,8 milioane lei si a platit daune in valoare de 9,3 milioane lei, avand o cota de piata de 5,4%.

O pondere semnficativa in vanzarile companiei o detin asigurarile auto - RCA si Carte Verde, care, potrivit datelor www.xprimm.md se ridicau la circa 4,5 mii polite active pe Carte Verde si aproximativ 70 mii polite RCA, in primele 3 luni din acest an. Spre deosebire de politele RCA, in cazul asigurarilor Carte Verde, daunele pot veni in termen de pana la 7 ani, fapt deosebit de alarmant in situatia in care compania va inregistra in continuare o inrautatire a indicatorilor financiari.

Potrivit mai multor specialisti din piata chestionati de www.xprimm.md, nesolutionarea urgenta a acestor probleme ar putea atrage instituirea procedurii de administrare speciala din oficiu pentru asigurator.

Vom reveni cu detalii.


Share |


Editor: Ana PREDA | Publicat pe 28.06.2017Create AccountLog In Your Account