Romania

VIDEO: Modificarea Legii RCA, dezbatuta la emisiunea Ora de Risc
Armonizarea legislatiei RCA cu respectarea cerintelor Comisiei Europene este unul dintre principalele subiecte din piata, mai ales prin prisma faptului ca aduce, printre altele, si tensiuni intre piata de asigurari si transportatori. In acest context, se pare ca Autoritatea de Supraveghere Financiara are misiunea dificila de a propune modificari la Legea RCA care sa aiba acordul ambelor tabere. Pana acolo, insa, drumul e destul de lung.

Situatia actuala a Legii RCA a fost abordata si in cea mai recenta editie a emisiunii "Ora de Risc". Astfel, Viorel VASILE - Presedinte, PRBAR & CEO, SAFETY Broker -, Costi STRATNIC - Membru al Directoratului OMNIASIG VIG -, si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii si-au dat intalnire la RFI, la cea mai recenta editie a emisiunii "Ora de Risc", acolo unde au abordat mai multe subiecte de actualitate. Printre acestea, si modificarea Legii RCA.

In acest context, Viorel VASILE, Presedinte, PRBAR & CEO, SAFETY Broker , a subliniat ca eventuale modificari ale Legii RCA ar putea fi operate cel mai devreme in primavara anului viitor, iar asta intrucat, in momentul de fata, sunt mai multe probleme care trebuie rezolvate.

"Au fost niste intalniri intr-un grup de lucru cu principalii stakeholderi din piata, s-a ajuns la niste concluzii un pic trase de par. Pe de o parte, piata de asigurari (asiguratorii si brokerii); de cealalta parte, transportatorii, care nu isi doresc modificarile solicitate de Comisia Europeana. Pe scurt, sunt cateva paragrafe in lege care incalca principiile concurentei. Cu siguranta, va trebui sa facem niste modificari. Principala problema este acea plafonare a costului de administratie la 25%. Suntem in UE, intr-o piata libera, nu poti sa vii sa plafonezi un anumit cost administrativ, pe de o parte, iar pe de alta parte exista niste tarife de referinta si un factor N care, la fel, plafoneaza in sus pretul. Discutam de doua plafonari: pe de o parte, plafonezi costurile administrative; pe de alta parte, plafonezi administrativ pretul. E clar ca nu se poate continua la infinit in acest fel si va trebuie sa existe niste corectii. Vom vedea, in functie si de raspunsul pe care il da Comisia Europeana la propunerile facute de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Estimez ca, mai devreme de 1 martie 2019, nu putem avea niciun fel de modificare", a precizat Viorel VASILE.

La randul sau, Costi STRATNIC, Membru al Directoratului OMNIASIG VIG, arata ca modificarea Legii RCA trebuie sa tina cont de mai multe elemente. De asemenea, subliniaza Costi STRATNIC, Autoritatea de Supraveghere Financiara trebuie sa isi concentreze atentia si asupra unui alt factor: pretul reparatiilor.

"Cu siguranta, exista un singur drum in modificarea Legii RCA - sa fie mai bine decat in prezent. Sunt multe elemente care genereaza ingrijorare in randul companiilor de asigurari in ceea ce priveste capacitatea acestei linii de business de a aduce un minim de profit si stabilitate si de a nu crea dezechilibre viitoare in piata prin eventuale falimente ale unor companii de asigurari. Prin urmare, cred ca ASF se va folosi de acest moment si pentru a face astfel de reglaje. Nu in ultimul rand, o alta zona care necesita o atentie foarte speciala din partea ASF este nivelul pretului in ceea ce priveste reparatiile, sa nu ajungem sa cream beneficiari artificiali ai pietei RCA, altii decat consumatorii, pentru ca vom pune o presiune noua pe pret si, astfel, vom avea cu totii de pierdut. Eu cred ca vom avea imbunatatiri pe Legea RCA si astept cu nerabdare sa vad cum evolueaza negocierile intre piata de asigurari, Autoritate si celelalte asociatii profesionale destul de implicate pe zona aceasta", a declarat Costi STRATNIC.

In momentul de fata, jucatorii din piata asteapta sa vada daca ASF va urma tiparul ultimilor doi ani si, in negocierile cu Comisia Europeana pentru modificarea legislatiei RCA, va tine cont de recomandarile principalilor stakeholderi. "In ultimii doi ani, cel putin, s-a tinut cont de parerea asociatiilor profesionale - indiferent ca a fost vorba de PRBAR, UNSAR sau UNSICAR -, inclusiv de cea a asociatiilor patronale ale transporatorilor. Nu stiu ce va fi in viitor la ASF, dar modelul din ultimii doi ani a tinut foarte mult cont de parerea jucatorilor din piata", a precizat Viorel VASILE.

Acesta a fost completat de Costi STRATNIC, care, la randul sau, a subliniat importanta comunicarii intre ASF si principalii jucatori din piata. "Adevarul e ca, daca ne uitam la ce s-a intamplat pe IDD, exercitiul facut de Autoritatea de Supraveghere Financiara in privinta legislatiei IDD a fost, din punctul meu de vedere, cel mai reusit de pana acum. Intr-adevar, comunicarea dintre asiguratori, brokeri si Autoritatea de Supraveghere Financiara a fost foarte buna pe o lege destul de complexa."

Mai multe declaratii gatiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc"


Share |


Editor: Cristian SUCA | Publicat pe 07.11.2018

Cele mai recente stiri:
» TOP - Ce afaceri a avut fiecare asigurator si broker in 2018
» Piata asigurarilor de sanatate s-a dublat in 3 ani. Vezi Topul jucatorilor!
» Raport ASF: Piata asigurarilor de locuinte a crescut cu 4% in 2018
» A doua zi a Conferintei Europene a Serviciilor Financiare: Principalele declaratii!
» Piata RCA in 2018: Prima medie s-a redus cu 12%, iar dauna medie a crescut cu 9%. Vezi TOPUL jucatorilor!
» Conferinta Europeana a Serviciilor Financiare (ECFS) - Principalele declaratii
» Leonardo BADEA, Presedintele ASF: Asistam la o dinamica pozitiva a sectorului Asigurarilor!
» Afacerile VIENNA Insurance Group in Romania au depasit 515 milioane euro in 2018
» Metodologia pentru certificarea pregatirii profesionale a distribuitorilor de re/asigurari a fost aprobata
» Piata asigurarilor a crescut cu 4,5% in 2018. Clasamentul companiilor!


Create AccountLog In Your Account