VIDEO: Calin RANGU, despre guvernanta corporativa: Activitatea devine mult mai birocratica - Romania - Asigurari...

 Despre noi  Contact  Harta site      


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorEvenimenteXPRIMM.COMCampanii de InformareXPRIMM TVРусский
 Stiri 
 Companii de asigurare 
 Brokeri 
 Interviu 
 CNPF 
 Analize 
 Organizatii 
 Despre asigurari 

Romania

Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

VIDEO: Calin RANGU, despre guvernanta corporativa: Activitatea devine mult mai birocratica


Directiva Solvency II a introdus un nou cadru de reglementare in domeniul asigurarilor, armonizat la nivelul Uniunii Europene, ce acopera si guvernanta corporativa. Despre acest subiect a vorbit Calin RANGU, Director, Directia Relatii cu Publicul, Petitii si Educatie Financiara, ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Acesta a citit o definitie folosita in Statele Unite, in celebrele cursuri de guvernanta corporatista si risk management, pentru ca toata aceasta filosofie a guvernantei corporatiste a ajuns in Europa, dupa ce au pornit scandalurile in America, fiind exportata prin Basel II in banci si Solvency II in piata de asigurari: "Guvernanta corporativa reprezinta procesele, sistemele si controalele puse in aplicare pentru a conduce si a controla o organizatie in scopuri de a creste performanta si valoarea investitiei si depinde de performanta conducerii Consiliului de Administratie, eficienta raportarilor interne, gestionarea riscurilor si controlul intern".

Calin RANGU a subliniat ca guvernanta se refera foarte mult la procese. "Procesele dintr-o organizatie trebuie sa fie transpuse foarte clar si documentate in proceduri interne, in moduri de lucru, care sa fie controlabile".

"O definitie mai generala ar fi ca guvernanta aplica niste "best practice-uri" in sistemul de organizare interna si dezvolta cultura organizationala, astfel incat beneficiile pentru actionari sa fie maxime. In zona de asigurari se mai adauga si componenta sociala pe langa beneficiile actionarilor", a mai spus Calin RANGU, in cadrul "Scolii pentru Jurnalisti", organizata de UNSAR.

El a amintit ca Solvency II aduce o premiera in ceea ce priveste modul de supraveghere - supravegherea trece de la una de conformitate la o supraveghere bazata pe riscuri. "Riscurile sunt cele ale companiei, numai ca aceasta trebuie sa si le identifice singura si sa le documenteze in documentul care se numeste ORSA - autoevaluarea riscurilor in cadrul companiei. Cand ASF merge in control sau primeste raportarile conform Solvency II, primeste acest document pe care il analizeaza", a explicat oficialul Autoritatii.

In ceeea ce priveste spravegherea bazata pe riscuri, nu numai asiguratorii, dar si brokerii trebuie sa se conformeze noilor reglementari. "Activitatea devine mult mai birocratica. Este depus mai mult timp pentru zona organizatorica, zona de control, decat pe zona de vanzare. Lucru care pe de-o parte poate sa creasca si cheltuielile, dar trebuie sa creasca si gradul de responsabilitate, respectiv calitatea", a spus Calin RANGU.

Regulamentul privind aplicarea principiilor de guvernanta corporativa a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2017 pentru toate entitatile supravegheate de ASF. Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) trebuie sa depuna declaratii prin care sa arate in ce masura respecta noul Regulament privind aplicarea principiilor de guvernanta corporativa adoptat de Consiliul ASF in spiritul obiectivelor de crestere a transparentei si de promovare a increderii in aceste piete.


Share |


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 16.06.2017

Cele mai recente stiri:
» Un autocar cu 36 de persoane s-a rasturnat la Rasnov. Vehiculul este asigurat la CITY Insurance
» PROPERTY Insurance Report FY2016 se lanseaza luni la Munchen
» Prevenirea accidentelor rutiere: Politistii au sanctionat pietonii indisciplinati
» Care este cea mai importanta asigurare pe care o incheiati inainte de a pleca in vacanta?
» CIGNA si DESTINE Broker organizeaza un seminar dedicat asigurarilor de sanatate
» CN Aeroporturi Bucuresti vrea sa asigure RCA peste 250 de autovehicule din parcul auto
» Asiguratorii din Romania investesc cei mai multi bani in titluri de stat
» ASITO Kapital asigura conducerea HIDROELECTRICA prin polite D&O
» Gospodarii si masini din mai multe judete, afectate de ploile de miercuri
» Ce facem in cazul unui accident, fiind vinovat un sofer cu o masina inmatriculata in alta tara?


Comenteaza acest articol
0 comentarii

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:Arhiva

Copyright 2017 (c) xprimm.md
powered by Media XPRIMM